6 Απρ 2013

Έφυγε ο ναύαρχος Νίκος Παππάς


Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, μία από τις πιο σημαντικές μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο ναύαρχος Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βέλος», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ήταν ένας από τους πλέον επαρκείς αξιωματικούς, αλλά και από αυτούς που συνέβαλαν όσο λίγοι στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και του στρατού κατά τη Μεταπολίτευση.
Πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού, ο Παππάς στις 25 Μαΐου 1973 εγκατέλειψε νατοϊκή άσκηση με το αντιτορπιλικό «Βέλος» στο Τυρρηνικό Πέλαγος και το οδήγησε στην Ιταλία ζητώντας πολιτικό άσυλο, το οποίο τελικά δόθηκε τόσο στον ίδιο όσο και τους έξι αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς του. Η «ανταρσία» έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο όχι μόνο στην Ιταλία αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο Παππάς έγινε αμέσως σύμβολο ενός αγώνα το ηθικό αίτημα του οποίου ξεπερνούσε κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα. Οι φωτογραφίες των αξιωματικών και των ναυτών με απλωμένη την ελληνική σημαία έκαναν τον γύρο του πλανήτη.
Ο ναύαρχος, που επέστρεψε στη χώρα μετά το 1974, είχε αρνηθεί κατ' επανάληψη να ασχοληθεί με την πολιτική. Μοναδική εξαίρεση, η ανάληψη της θέσης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας επί κυβερνήσεως Ζολώτα, από τον Νοέμβριο του 1989 έως τον Απρίλιο του 1990. 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes