Του Απόστολου Λακασά
Μεσαίωνας στα ελληνικά ΑΕΙ: συμμορίες που απειλούν με ξυλοδαρμούς όσους διαφωνούν, «στρατοί» καλά οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι που επιβάλλουν τις απόψεις τους διά της βίας και καταλύουν το άσυλο, συντεχνίες που ασκούν εξουσία εντός του πανεπιστημιακού χώρου σε άμεση συνέργεια με τους «στρατούς»... Κόλαφος για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι οι καταγγελίες του καθηγητή Ιωάννη Χατζόπουλου.
Ο πανεπιστημιακός, με μία οργίλη επιστολή προς το υπ. Παιδείας, παραιτήθηκε χθες από πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για την εκλογή μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση του ιδρύματος «τραγική», ενώ βάλλει ευθέως κατά του πρυτανικού συμβουλίου -ζητεί την παραίτησή του- κατηγορώντας τα μέλη του για μαλθακότητα στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. «Οσα καταλογίζει στο πρυτανικό συμβούλιο ο κ. Χατζόπουλος σχετικά με τις αποφάσεις για τη μη διεξαγωγή των εκλογών για το Συμβούλιο Ιδρύματος είναι ανυπόστατα», ανέφερε από την πλευρά του χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου Πάρης Τσάρτας, τονίζοντας ότι θα υπάρξει σχετική επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα.
Τα μελανά χρώματα με τα οποία παρουσιάζει το ίδρυμά του ο κ. Χατζόπουλος δυστυχώς αποτυπώνουν την κατάσταση σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, έστω κι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα προτάσσει τις φωτεινές εξαιρέσεις που υπάρχουν, για να κρύψει την πραγματικότητα κάτω από το χαλί.
Συνεχείς απειλές
«Η παρούσα κατάσταση στο πανεπιστήμιο είναι τραγική διότι συμμορίες με άτυπο στρατό, καλά όμως οργανωμένο και εκπαιδευμένο, επιβάλλουν τις απόψεις τους διά της βίας εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Με πρόσχημα το άσυλο, το οποίο αυτοί καταλύουν, διά της βίας βάζουν λουκέτο σε όποιο πανεπιστημιακό κτίριο επιθυμούν ονομάζοντας την ενέργεια αυτή «κατάληψη», απειλώντας ότι διά της βίας θα παρεμποδίσουν οποιονδήποτε θελήσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως η παραγωγή και μεταβίβαση γνώσης και η διακίνηση ιδεών. Ο άτυπος στρατός, που ουσιαστικά συντηρείται από τις συντεχνίες και εμπεριέχει και άτομα του εξωπανεπιστημιακού χώρου, επιβάλλει με δικές του «δημοκρατικές διαδικασίες» τις άνομες απόψεις του (στο Τμήμα Περιβάλλοντος τον Σεπτέμβρη, επί συνόλου 500 ατόμων ψήφισαν κατάληψη 30 άτομα και έκλεισαν το κτίριο). Οι μη υπακούοντες πανεπιστημιακοί στις ορέξεις του άτυπου στρατού είναι τελείως ακάλυπτοι σε απειλές όπως «θα καεί το αυτοκίνητό σου, το εργαστήριό σου, το σπίτι σου, θα φας ξύλο»», λέει στην επιστολή παραίτησής του. «Οι συντεχνίες, που ασκούν εξουσία στο ΑΕΙ, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με έγγραφα πολιτικού περιεχομένου. Οποιος νόμος δεν εξυπηρετεί τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους βαφτίζεται αντισυνταγματικός και αρχίζει εμφύλιος πόλεμος. Σ' αυτόν, ο άτυπος στρατός παίζει καθοριστικό ρόλο με τις χωρίς όριο καταλήψεις. Δυστυχώς, οι εκάστοτε κυβερνήσεις «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και επωφελούνται από τη διαμάχη, που στην προκειμένη περίπτωση ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για περικοπές. Οι συντεχνίες, με τη συμπεριφορά τους, επιταχύνουν τον καλπάζοντα μεσαίωνα που έρχεται», προσθέτει ο πανεπιστημιακός.
Η μειοψηφία διατάσσει
Και καταλήγει: «Απαρνήθηκα ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό και ήλθα στην πατρίδα μου να προσφέρω. Δυστυχώς μια ασήμαντη μειοψηφία αποφασίζει και διατάσσει κατά το δοκούν εντός του πανεπιστημίου με δικό της στρατό και δικές της προκαταλήψεις, φέρνοντας παντός είδους εμπόδια στην άσκηση των καθηκόντων μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου