7 Σεπ 2008

Αντιδράσεις στη Γαλλία για το τετραήμερο

Τις αντιδράσεις συνδικαλιστών προκαλεί η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να μειώσει τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Ετσι, τα γαλλικά σχολεία θα λειτουργούν 24 ώρες την εβδομάδα (από 26 μέχρι σήμερα) και πια δεν θα γίνονται μαθήματα τα Σάββατα. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διαμορφώνεται σε έξι σχολικές ώρες κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση δύο επιπλέον ωρών διδασκαλίας την εβδομάδα, που θα αξιοποιηθούν για μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
Τις διαφωνίες τους εξέφρασαν, όμως, ειδικοί που εκτιμούν ότι η κατάργηση των μαθημάτων το Σάββατο, χωρίς αντίστοιχη μείωση του χρόνου διακοπών, οδηγεί τους Γάλλους μαθητές στην ημιμάθεια. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με αυτούς είναι ότι οι ημέρες διδασκαλίας δεν θα ξεπερνούν τις 140 τον χρόνο, ενώ στην Ιαπωνία ο αριθμός τους είναι 210, στην Ιταλία 200 και στις χώρες της Σκανδιναβίας 190.
Ο πρώην επιθεωρητής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Ζορζ Φωτεινός, συγγραφέας του βιβλίου «Οργανώνοντας το σχολικό χρόνο», υποστηρίζει ότι η σχολική εβδομάδα των τεσσάρων ημερών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνον στη μάθηση, αλλά και στην ίδια τη ζωή των μικρών μαθητών. Τα βράδια της Τρίτης και της Παρασκευής, οι μαθητές θα ξενυχτούν περισσότερο. Ο βιολόγος Ιμπέρ Μοντανιέ, πρώην διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Inserm (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας), υπογραμμίζει στο περιοδικό Express ότι είναι «ψυχολογικά και σωματικά αδύνατο τα παιδιά να έχουν την απαιτούμενη ικανότητα συγκέντρωσης για έξι συνεχόμενες ώρες».

ΠΗΓΗ " ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 7/9/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes