Στον πάγο μπαίνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 καθώς, όπως ορίζει το νέο Μνημόνιο, δεν θα γίνει καμία προαγωγή σε ανώτερο βαθμό - με το νέο καθεστώς συνδέονται άμεσα με το ύψος των αποδοχών. Εως το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθέσει την εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης με στόχο να αναζητηθούν τα οφέλη από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου• ειδικότερα, θα επικεντρωθεί στις μισθολογικές ωριμάσεις που απορρέουν από το νέο καθεστώς βαθμολογικής εξέλιξης.
«Αν η μελέτη αποκαλύψει υπερβολικές αυξήσεις στους μισθούς, οι κανόνες βαθμολογικής εξέλιξης θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν πριν από το τέλος του 2012», επισημαίνεται στο νέο Μνημόνιο και προστίθεται: «Καμία προαγωγή σε ανώτερο βαθμό δεν θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης και της αναπροσαρμογής της βαθμολογικής κλίμακας». Στελέχη του Δημοσίου αναφέρουν ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το ψαλίδι στο μισθολογικό κόστος δεν επαρκεί, θα προβλεφθούν μεγαλύτερα χρονικά όρια για τη μετάβαση από τον έναν βαθμό στον επόμενο, γεγονός που θα οδηγήσει και σε επιβράδυνση των αυξήσεων στις αποδοχές. Στο μικροσκόπιο θα τεθούν και οι διαδικασίες αξιολόγησης που προβλέπει το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο, προκειμένου να εφαρμοστούν αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα κρίνεται η ικανότητα και αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυστηροί περιορισμοί τίθενται με το νέο Μνημόνιο και ως προς την τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ σε περίπτωση παρέκκλισης επισημαίνεται πως θα ισχύσει πλήρες πάγωμα των προσλήψεων.
Εκτός από την ήδη ισχύουσα πρόβλεψη ότι οποιαδήποτε μετακίνηση από κρατικές επιχειρήσεις ή άλλους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται προς υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης υπολογίζεται ως νέα πρόσληψη, περιλαμβάνονται αντίστοιχες ρυθμίσεις και για τους εφέδρους.
Ειδικότερα, ως νέα πρόσληψη υπολογίζεται πλέον και η επιλογή προσωπικού από τους πίνακες εργασιακής εφεδρείας που θα καταρτίσει το ΑΣΕΠ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων για τα προσόντα όσων δημοσίων υπαλλήλων ενταχθούν σε αυτούς.
Στην πράξη αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με στελέχη του Δημοσίου, ότι εξαλείφονται οι μηδαμινές ούτως ή άλλως πιθανότητες οι έφεδροι να μπορέσουν να επανενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα την οριστική απόλυσή τους.
Ελπίδα επανατοποθέτησης ενδέχεται να έχουν μόνον υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα, για τους οποίους μπορεί να κριθεί ότι απομακρύνθηκαν εξαιτίας της οριζόντιας εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου