Της ΕΥΑΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ
H αποτυχία της κυβέρνησης Παπανδρέου να διαχειριστεί ακόμα και καθημερινά, ζωτικής ωστόσο σημασίας, προβλήματα, οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών στην ανέχεια και στη διαφθορά, η οποία παρόλα τα μέτρα που δήθεν πάρθηκαν για την καταπολέμησή της, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τη χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη!
Τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση αυτή εντοπίζονται στις… ανοιχτές πληγές του δημοσίου τομέα, που έχουν να κάνουν με την κατάχρηση δημοσίων πόρων, τη δωροδοκία, ακόμα και την κρυφή λήψη αποφάσεων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ετήσια έρευνα που διεξάγει ο φορέας «Διεθνής Διαφάνεια» σε 183 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 για τη διαφθορά η Ελλάδα κατατάσσεται στην 80ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης με βαθμολογία μόλις 3,4 (0=απόλυτη διαφθορά, 10=καθόλου διαφθορά), υποχωρώντας δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Έτσι η χώρα μας μοιράζεται την 80ή θέση με την Κολομβία, το Μαρόκο, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ταϊλάνδη και το Περού, ενώ μικρότερη διαφθορά, άρα υψηλότερη θέση, έχει η Γκάνα, η Τυνησία, η Ναμίμπια, η Ρουάντα, το Πουέρτο Ρίκο και η Μποτσουάνα!
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 3,3, μια θέση υψηλότερα είναι η Ελλάδα, ενώ και η Ιταλία συγκεντρώνει αρνητική βαθμολογία (3,9) καταλαμβάνοντας την 69η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Σιγκαπούρη φαίνεται πως δεν γνωρίζουν τι θα πει διαφθορά, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από 9 βαθμούς, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση. Στον αντίποδα η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα βρίσκονται στην τελευταία θέση με 1,0.
Σύμφωνα με τη «Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος» τις χαμηλότερες βαθμολογίες τείνουν να συγκεντρώνουν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και οι οποίες αδυνατούν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή. «Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η χώρα, σημεία βελτίωσης στην αντίληψη για τη διαφθορά είναι ανύπαρκτα. Οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες (Διαύγεια, νόμος για αμυντικούς εξοπλισμούς κ.ά.) και οι αποκαλύψεις (όπως η περίπτωση του ελληνικού ποδοσφαίρου) δεν αρκούν και δεν πείθουν ούτε τους πολίτες, ούτε τους επενδυτές. Κατά τη λαϊκή ρήση «μάλλον στραβά αρμενίζουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΔ-Ε κ. Κώστας Μπακούρης. Λύση για να εξέλθει η χώρα από τη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη η διαφάνεια σε κάθε διαδικασία/συναλλαγή, ενώ κρίνεται απαραίτητη και η πολιτική βούληση. Προανήγγειλε μάλιστα ότι στις αρχές του 2012 θα καταθέσουν, ως φορέας, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτάσεων που θα αφορούν τους βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, όπως η δικαιοσύνη, η νομοθετική εξουσία, και ως στόχο θα έχουν την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Οι προτάσεις μας αποτελούν μια εναλλακτική φαρέτρα για την έξοδο από την κρίση. Απομένει στην πολιτική ηγεσία και στους πολίτες να σταματήσουν να ανέχονται και να τη χρησιμοποιήσουν» τόνισε ο κ. Μπακούρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2/3 των χωρών στην παγκόσμια κατάταξη σημείωσαν βαθμολογία κάτω από τη βάση, στοιχείο που δείχνει ότι η διαφθορά μαστίζει όλο τον Κόσμο…
ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 02-12-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου