2 Απρ 2011

Πώς θα βαθμολογείται η «πτυχιακή» στο Λύκειο


Ρόλο «κλειδί» στην αξιολόγηση του μαθητή στο Λύκειο -συνεπώς και στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση- θα έχει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο νέος θεσμός της Ερευνητικής Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», η «μίνι πτυχιακή», που θα παραδίδουν δύο φορές το χρόνο οι μαθητές και των τριών τάξεων Λυκείου, θα βαθμολογείται ισότιμα με τα υπόλοιπα μαθήματα από τον επιβλέποντα καθηγητή βάσει δύο κριτηρίων: α) Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την παραγωγή της και β) Το αποτέλεσμα και την παρουσίαση του αποτελέσματος. Κι επειδή είθισται τέτοιου είδους εργασίες να είναι ομαδικές, προβλέπονται δύο ειδών βαθμολογήσεις: Μία συνολική και μία ατομική για κάθε μαθητή. «Ολοι μας ξέρουμε πως η συνεισφορά των ατόμων στο πλαίσιο μιας οποιασδήποτε ομάδας δεν είναι ποτέ η ίδια.
Βαθμοί
Ετσι, κάθε μαθητής θα βαθμολογείται για το σκέλος που έχει αναλάβει...», εξηγεί στην «ΗτΣ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, με βάση τις ίδιες πηγές, στον πολυσέλιδο οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, που ετοιμάζει αυτό το διάστημα το υπουργείο Παιδείας, προβλέπονται ενδεικτικές προτάσεις για θέματα Ερευνητικών Εργασιών, τρόποι παιδαγωγικής διαχείρισης των ομάδων μαθητών, αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των Εργασιών. Αν και η πρακτική του ερευνητικού πρότζεκτ δεν είναι ξένη για πολλά σχολεία (μάλιστα κάποια έχουν λάβει και διεθνείς διακρίσεις), είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να βαθμολογήσουν τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αξιολογήσουν τόσο τη διαδικασία που ακολούθησαν οι μαθητές όσο και το αποτέλεσμα και την παρουσίασή του.


Για παράδειγμα, ο επιβλέπων καθηγητής θα πρέπει να εξετάσει εάν οι μαθητές έχουν χρησιμοποιήσει ποικιλία πηγών πληροφόρησης και κατά πόσο αυτές είναι έγκυρες, εάν κατά τη διάρκεια της παραγωγής της εργασίας υπήρχε συνεργασία μεταξύ τους, πόσο καινοτόμα είναι η ιδέα της εργασίας, τη λειτουργικότητα του αποτελέσματος στην περίπτωση, βεβαίως, που πρόκειται για κάποια κατασκευή, αλλά και το κατά πόσο άρτια και κατανοητή ήταν η παρουσίαση του αποτελέσματος.
Το πρότζεκτ μπορεί να είναι γραπτή εργασία, βίντεο, θεατρική παράσταση, κατασκευή ή συνδυασμός αυτών (π.χ. ένα γκάλοπ για τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, ένα βίντεο για τη ζωγραφική του 19ου αιώνα, ακόμα, όμως, και ένα... ηλιακό αυτοκίνητο).
Στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, ο σύλλογος διδασκόντων θα καταρτίζει έναν κατάλογο με ενδεικτικά θέματα εργασιών, τα οποία θα αντλούνται μέσα από τέσσερις θεματικούς κύκλους (Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Τέχνη και Πολιτισμός, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία και Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) και οι μαθητές θα επιλέγουν ποια από αυτά θα αναπτύξουν. Βάσει των προβλεπόμενων, θα πρέπει να παραδίδουν μία εργασία κάθε τετράμηνο, δηλαδή συνολικά δύο το χρόνο, εκ των οποίων η μία μπορεί να είναι στα αγγλικά. Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επιθυμούν να αναλάβουν την επίβλεψη των εργασιών, θα πρέπει να το δηλώσουν τον Ιούνιο ώστε στη συνέχεια να παρακολουθήσουν σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης.
«Πλαστές»
Ποιες θα είναι, όμως, οι ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα «πλαστών» εργασιών; Ηδη, μερίδα εκπαιδευτικών εκφράζει φόβους ότι θα δημιουργηθεί «βιομηχανία» παραγωγής εργασιών από διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές ακόμα και εκπαιδευτικούς που θα τις πουλούν έναντι αμοιβής στους μαθητές ή πως στην... καλύτερη περίπτωση η εργασία θα γίνεται από τους γονείς. «Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε μία κοινωνία όπου η έλλειψη εμπιστοσύνης απαγορεύει την οποιαδήποτε καινοτομία που βελτιώνει την εκπαίδευση. Τώρα τάχα δεν υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα;», επισημαίνει στην «ΗτΣ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Οπως εξηγεί, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τυποποίησης, λογοκλοπής, ακόμα και αγοράς εργασιών, το μεγαλύτερο μέρος τους θα γίνεται μέσα στο σχολικό χρόνο υπό την επίβλεψη καθηγητών, ενώ όλες οι εργασίες θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα κοινοποιούνται στην τοπική κοινωνία μέσα από εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται από το σχολείο...

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, 02/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes