23 Φεβ 2011

Φρούτα στα σχολεία, κατά της παιδικής παχυσαρκίας


Τα φρούτα «επιστρατεύονται» κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Η σχολική τσάντα στο εξής θα περιέχει και ειδικές θέσεις για... μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια, νεκταρίνια αλλά και αγγουράκια και σταφίδα, προϊόντα υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι 1 στα 2 Ελληνόπουλα, 6-11 χρόνων, και 4 στους 10 εφήβους, 12-17 χρόνων, πάσχουν από παχυσαρκία. Η ανακοίνωση δρομολόγησης προγράμματος προώθησης φρούτων στα σχολεία έγινε πριν από λίγες ημέρες και πραγματοποιείται από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Υγείας, αλλά χθες αναρτήθηκε κι επισήμως στο Διαδίκτυο.
Το πρόγραμμα, που είναι συγχρηματοδοτούμενο, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και αφορά 282.366 μαθητές Δημοτικού. Οι πιστώσεις είναι ύψους 2.218.083 ευρώ , εκ των οποίων εθνική δαπάνη 1.099.960 ευρώ (41%), που βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό, και κοινοτική 1.118.121 ευρώ (59%), μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ).
Βασικός στόχος είναι: ν' αλλάξουν ή έστω να βελτιωθούν διατροφικές συνήθειες των παιδιών, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Μέσω του προγράμματος όμως, επιδιώκεται και ν' ανατραπεί η φθίνουσα κατανάλωση φρούτων και να υπάρξει σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος.
Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις τρεις βασικές αιτίες θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Καθώς η αλλαγή διατροφικών συνηθειών από τη σχολική ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των παιδιών, οι μαθητές του Δημοτικού θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τη σπουδαιότητα φρούτων και λαχανικών ακόμη και μέσα από: ενημερωτικό υλικό και φυλλάδια, DVD, διαλέξεις, προβολές, οργάνωση θεατρικών παραστάσεων, επισκέψεις σε αγροκτήματα, ώστε να γνωρίσουν τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής φρούτων και λαχανικών, διαφημιστικές προβολές από την τηλεόραση, δημιουργία ιστοσελίδων κ.α.


ΠΗΓΗ:  enet.gr/21-02-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes