3 Φεβ 2011

4,5 δισ. ευρώ για την Παραπαιδεία

Η παραπαιδεία κοστίζει και απ’ ό,τι φαίνεται κοστίζει ακριβά! Tεσσερισήμισι δισ. ευρώ πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά για παραπαιδεία το 2010, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε χθες. Και ενώ κάποιοι μαθητές πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο και παρακολουθούν τα μαθήματά τους με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση μιας θέσης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάποιοι άλλοι, για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς, το διακόπτουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 στους 10 μαθητές στη χώρα μας εγκαταλείπουν το σχολείο πριν τελειώσουν το Λύκειο. 
Κατά την παρουσίαση της έρευνας, οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, το στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ε.Ε. Άγγελος Αγαλιανός και ο επιστημονικός σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ Νίκος Παΐζης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες. 
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ το χαρακτήρισαν αναποτελεσματικό και αδύναμο. Αναποτελεσματικό επειδή αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία καταβάλλοντας περίπου τα 2/5 της δημόσιας χρηματοδότησης της εκπαίδευσης σε φορείς εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, πιστεύει ότι αναπληρώνει αδυναμίες και ελλείψεις της δημόσιας εκπαίδευσης. Και αδύναμο επειδή δεν διαθέτει μηχανισμό που να εντοπίζει, μέσα σε ένα δυναμικό και εξελισσόμενο περιβάλλον, τις αδυναμίες ή ανεπάρκειες ή και τα νέα δεδομένα και να αντιδρά διορθωτικά. 
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι «τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, στηρίζονται στις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος» και πρόσθεσε πως «το υπουργείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κοινωνικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση». Η ίδια, για να δείξει τις διαφορές που υπάρχουν, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα στη Ζάκυνθο ανέρχεται στα 7.000 ευρώ, ενώ στη Χίο στα 15.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι υψηλές επιδόσεις στην εκπαίδευση εμφανίζουν οι κάτοικοι σε Θεσσαλία, Αρκαδία, Βόρειο Αιγαίο και ορισμένων περιοχών στη Δυτική Μακεδονία. Στον αντίποδα βρίσκονται Ξάνθη, Ροδόπη και Δυτική Αττική. 
Από την πλευρά του, ο Άγγελος Αγαλιανός από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ε.Ε. επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στην εκπαίδευση στην Ευρώπη δεδομένου ότι 84 εκατ. άνθρωποι στην Ε.Ε. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εκ των οποίων τα 20 εκατ. είναι παιδιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, 6 εκατ. παιδιά ηλικίας 4 ετών δεν είναι εγγεγραμμένα σε προσχολικά προγράμματα, ενώ ένας στους έξι νέους εγκαταλείπει την εκπαίδευσή του πρόωρα, πριν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, ο κ. Αγαλιανός σημείωσε ότι το 15% των παιδιών, που εγκαταλείπουν το σχολείο, πεθαίνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 3/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes