Το στοιχείο «ραδόνιο» που έχει εντοπιστεί σε εννέα σχολεία της Ξάνθης και του Δήμου Μελίτης στη Φλώρινα ενοχοποιείται για 20.000 περιστατικά παιδικής λευχαιμίας κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Γιατροί από το ΑΠΘ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Το ραδόνιο είναι ένα άοσμο αέριο που εκλύεται από το έδαφος, κυρίως από ηφαιστειακά πετρώματα και εισέρχεται στα σπίτια και συσσωρεύεται σε κλειστούς χώρους.
Σύμφωνα με επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του 24ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη, στη χώρα μας μετρήσεις έχουν βρει αυξημένα επίπεδα ραδονίου σε εννέα σχολεία της Ξάνθης και του Δήμου Μελίτης στη Φλώρινα.
Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν καλό αερισμό και ο αποκλεισμό υπογείων χώρων για χρήση αιθουσών διδασκαλίας και ιδιαίτερα για στα νηπιαγωγεία.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή παθολογίας Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ζαχαρία Σινάκο, «Τα κακοήθη νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά. Κύρια αιτία των εν λόγω νοσημάτων αποτελούν περιβαλλοντικοί παράγοντες η διακρίβωση των οποίων και η απομόνωση τους θα είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή της νόσου».
Στο ίδιο συνέδριο τονίστηκε πως κίνδυνος λευχαιμίας ενέχουν και οι αγωγοί ρεύματος υψηλής τάσης, όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή.
Επίσης, επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν πως οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και κυρίως η ύπαρξη φυτοφαρμάκων ευθύνονται για την εκδήλωση κακοήθων νεοπλασμάτων, ενώ με την εκδήλωση παιδικής λευχαιμίας συνδέεται και η χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 8/4/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου