15 Ιαν 2008

Αφιέρωμα στον ποιητή της εικόνας...

Ένα αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφκσι, τον μεγάλο Ρώσο σκηνοθέτη που έφυγε απο κοντά μας πριν από δέκα περίπου χρόνια, θα δούμε από τις 31 Ιανουαρίου στην οθόνη του κινηματογράφου "Τριανόν". Στις τρεις δεκαετίες της δημιουργικής του πορείας ο σπουδαίος σκηνοθέτης άφησε πίσω του επτά ταινίες - κλειδιά που ανοίγουν μια πόρτα στην ανανέωση μιας κινηματογραφικής γλώσσας που τότε, στις αρχές της δεκαετίας του '60, έμοιαζε να έχει "κλείσει" με τα μεγάλα έργα του Ουέλες, του Μιζογκούτσι, του Αντονιόνι, του Ντράγιερ.
Πιο συγκεκριμένα, στο αφιέρωμα, όπου θα παραβρεθούν η διευθύντρια του Ιδρύματος Ταρκόφσκι Πάολα Βόλκοβα, ο γιος του Αρσένιος Ταρκόφσκι και η Μαρία Μπέικου, συν-σκηνοθέτης της ταινίας "Οι Φονιάδες" και συμφοιτήτρια του Ταρκόφσκι, θα προβληθούν οι ταινίες:
1) ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ (Ivan's childhood, 1962.) Σε επανέκδοση της ταινίας που κέρδισε τον "Χρυσό Λέοντα" στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1962.
2) ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ (The killers, 1956). "Χαμένη" για πενήντα χρόνια, είναι η πρώτη μικρού μήκους που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
3) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ (There will be no leave today, 1959). Ταινία μικρού μήκους του 1959.
4) Ο ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ (The steamroller and the violin, 1960). Βραβευμένο 46λεπτο φιλμ, η πτυχιακή εργασία του σκηνοθέτη, μια πρόγευση των όσων επακολούθησαν.
5) ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΪ ΑΡΣΕΝΙΕΒΙΤΣ (One day in the life of Andrei Arsenevich, 2000). Ο Κρις Μαρκέρ, ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες - σκηνοθέτες παγκοσμίως, μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον Ταρκόφσκι εν ώρα εργασίας σε ένα φιλμ-σεμινάριο για τον κινηματογράφο από τον σπουδαίο δάσκαλο.
6) Η ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ (Moscow Elegy, 1987). Ντοκιμαντέρ του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ για τον μέντορα και φίλο του. Ένα ταξίδι στα μέρη που έζησε ο σκηνοθέτης.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes