16 Ιαν 2007

Τι είπε η Αλέκα Παπαρήγα για τη διαθεματικότητα και τη γλώσσα

Ειδική αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο περιεχόμενο των σπουδών. Στάθηκε στο θέμα της «διαθεματικότητας», αλλά και της επίθεσης που δέχεται η ίδια η γλώσσα:
"Εισάγεται, είπε, η περίφημη «διαθεματικότητα», ακόμα και στο νηπιαγωγείο. Δηλαδή μέσα από ένα μάθημα θα μαθαίνεις και όλα τα άλλα. Δηλαδή μια σούπα...
Για παράδειγμα η "διαθεματικότητα" στα μαθηματικά - ξέρετε, η "διαθεματικότητα" μπορεί να ακούγεται ως ωραίο πράγμα - περνάει μέσα από τις ασκήσεις του βιβλίου των μαθηματικών... Στα ισοδύναμα κλάσματα, προτεινόμενη εργασία: Τι είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Προβλήματα με πρόσθεση και αφαίρεση, προτεινόμενη εργασία: Ποια ασυνήθιστα κατοικίδια ζώα γνωρίζετε; Τι μας προσφέρουν τα κατοικίδια; Παράγραφος εξισώσεις, όπου ο άγνωστος Χ είναι μειωτέος ή αφαιρετέος, προτεινόμενη εργασία: Γιατί υπήρχαν πειρατές το 1796; Πράξεις με αριθμητικές παραστάσεις, προτεινόμενη εργασία: Ο ρόλος των φυτών στο νερό. Λύνω σύνθετα προβλήματα με τις τέσσερις πράξεις, προτεινόμενη εργασία: Σε τι ωφέλησε η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου τις δυο περιοχές που συνδέει; Πολλαπλασιασμός φυσικών και δεκαδικών αριθμών, προτεινόμενη εργασία: Γιατί οι άνθρωποι κάνουν διακοπές; Κάνουν διακοπές τα ζώα; Αναγωγή στη δεκαδική κλασματική μονάδα, προτεινόμενη εργασία: Ετοιμάστε το δικό σας γενεαλογικό δέντρο...
Το μεγάλο θύμα, η Γλώσσα. Το έχουμε πει, είναι τρομακτικό αυτό που γίνεται. Καταρχήν επίσημα και στα εγχειρίδια που δίνονται στους δασκάλους για το πώς θα κάνουν το μάθημα, η Γλώσσα ανάγεται σε μέσο επικοινωνίας. Επομένως φεύγουν από τη μέση τα δοκίμια, τα λογοτεχνικά έργα, η ποίηση, που υπήρχαν στο μάθημα της Γλώσσας και που, εδώ που τα λέμε, περνούσε και κάτι το προοδευτικό και κάτι το σημαντικό. Εβλεπες και τρεις στίχους του Ρίτσου. Διάβαζες και για τον Καβάφη, λίγο Παπαδιαμάντη...
Αυτά μειώνονται και στη θέση τους μπαίνουν συνταγές μαγειρικής. Αυτή είναι η "διαθεματικότητα". Θες να μάθεις Γλώσσα; Επί τη ευκαιρία μάθε και συνταγές μαγειρικής, πώς κάνουμε το γουρουνόπουλο!..
Η γλώσσα του e-mail, η γλώσσα του Internet και επομένως και βασικά η γλώσσα του τουρισμού. Ξεκινάμε από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και φτάνουμε στο ότι σήμερα στη Σαλαμίνα υπάρχουν ωραία ουζερί, που μπορείς να βρεις χταποδάκια θαυμάσια κλπ, κλπ.
Το χτύπημα που θα δεχτεί η γλώσσα θα είναι πολύ μεγάλο. Η γλώσσα δεν είναι απλώς επικοινωνία. Δηλαδή με 500 - 1.000 λέξεις να επικοινωνούμε. Κι αν θέλετε, κατά τη γνώμη μας, εμφανίζεται νέα εκδοχή του γλωσσικού προβλήματος, που για πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν απασχόλησε, και που ξέρετε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι δημοτικιστές και άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι έπαιξαν ένα σημαντικότερο ρόλο, με ευρύτερες διαστάσεις.
Αυτά τα αναφέρω παραδειγματικά, γιατί υπάρχουν κι άλλα που δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλαίει ή να γελάει. Μοιάζουν με ανέκδοτα, αλλά δεν είναι ανέκδοτα, γιατί αφορούν το τι διαβάζουν τα παιδιά μας και το πώς μαθαίνουν να εργάζονται, να σκέφτονται.
Να μπορεί ο άνθρωπος να διαμορφώνει συνολική αντίληψη για τον κόσμο στον οποίο ζει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes