Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ
Εξαρτημένα από το Διαδίκτυο και στρουμπουλά είναι χιλιάδες Ελληνόπουλα σήμερα, αφού πέρα από το υπερβάλλον βάρος εμφανίζουν συχνά και συμπτώματα παρατεταμένης απομόνωσης μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, με αποτέλεσμα μάλιστα κάποιες φορές να οδηγούνται τελικά ακόμη και στην αυτοχειρία!
Οι επιστήμονες κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας πως ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών και εφήβων στη χώρα μας αναζητούν βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύο νόσους που «υποθηκεύουν» τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό με αφορμή το 3ο Παιδιατρικό Πενυμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται από τις 8 -11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, 68 παιδιά προεφηβικής ηλικίας βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της απεξάρτησης από "Ιντερνετισμό", ενώ την ίδια ώρα, πανελλήνια μελέτη για την παχυσαρκία αποκαλύπτει πως ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
«Το πρόβλημα του "Ιντερνετισμού", λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 υπάρχουν τόσα περιστατικά παιδιών όσα σχεδόν ολόκληρο το 2010», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, επίκουρος καθηγητή Παιδοπνευμονολογίας, κ. Χάρης Κατσαρδής.
Τι σημαίνει «ιντερνετισμός»; Όπως εξηγεί ο κ. Κατσαρδής, τα παιδιά που εμφανίζουν την ασθένεια αυτή, ουσιαστικά ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα και χάνουν την επαφή με τη ζωή. Αποτέλεσμα της νέας αυτής «μόδας», δε, ήταν η με γεωμετρική πρόοδο αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και η τάσης αυτοκτονίας, κυρίως, στους εφήβους.
Από την άλλη πλευρά, μείζον ιατρικό θέμα, μεταξύ των Ελληνόπουλων, αποτελεί σήμερα και η παχυσαρκία, η οποία μπορεί στην εφηβεία να αφορά μόνο 1 στα 4 κορίτσια και ένα στα δύο αγόρια, αλλά σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Χρυσούλα Μπακούλα μέχρι την ηλικία των 7 ετών, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.
Στο Συνέδριο, τέλος, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του παιδικού άσθματος, που ταλαιπωρεί το 15-20% των παιδιών και το οποίο παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν στην θεραπευτική φαρέτρα πλήθος αποτελεσματικών φαρμάκων, σε ποσοστό 60%, ελέγχεται πλημμελώς.
ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΣΟ ΤΥΠΟΣ 02-09-2011