24 Φεβ 2009

SOS για τα παιδιά μας

Αποθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών για την κατάσταση της υγείας των παιδιών και των εφήβων της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1982 έως το 2002 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών από 9 έως 17 χρόνων, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, που σηματοδοτούν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.
Τα παραπάνω τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η κρητική δίαιτα, το κλειδί για την απόλαυση και την υγεία των εφήβων, ως απάντηση στο σύγχρονο διατροφικό παράδοξο», που διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας και το Γραφείο Ισότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Αγωγή Υγείας.
Ο κ. Καφάτος επεσήμανε ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 17 χρόνων το 1982 έδειξε ότι το 20% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το 2002 ανάλογη έρευνα εκτίναξε το ποσοστό στο 40%! «Αυτό σημαίνει -είπε ο κ. Καφάτος- ότι τα παιδιά ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στην τηλεόραση και τους υπολογιστές (περίπου 4 με 5 ώρες ημερησίως) και τα Σαββατοκύριακα ακόμα περισσότερο χρόνο, χωρίς να κάνουν σωματική άσκηση. Παράλληλα βλέπουν διαφημίσεις ακατάλληλων τροφίμων, όπως πατατάκια, σοκολάτες, παγωτά, ζαμπόν και τυρί κ.λπ. που τρώνε στο σχολείο, με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος και η χοληστερόλη τους αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο χρόνιο νόσημα».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23/2/2009

22 Φεβ 2009

Pιζικές αλλαγές προτείνουν οι πρυτάνεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Ριζικές αλλαγές στη φιλοσοφία και στον τρόπο επιλογής υποψηφίων για τα ΑΕΙ προτείνουν οι πρυτάνεις, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής. Επισημαίνουν ότι τα δομικά προβλήματα της Παιδείας πρέπει να αντιμετωπισθούν με γενναίες αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε σχετικό σχέδιο αρμόδιας επιτροπής των πρυτάνεων, αφού διαπιστώνεται ότι «οι πρωτοετείς φοιτητές παρουσιάζουν αδυναμία παρακολούθησης βασικών μαθημάτων», προτείνεται μεταξύ άλλων:
  • Tα επιστημονικά πεδία να επαναπροσδιοριστούν και να είναι περισσότερα από πέντε.
  • Η βάση του «10» να παραμείνει.
  • Oι υποψήφιοι να εξετάζονται σε 4-6 μαθήματα.
  • Η εξεταστέα ύλη να αποδεσμευθεί από την ύλη της Γ΄ Λυκείου και να διευρυνθεί.
  • Η εισαγωγή των φοιτητών να γίνεται αρχικά σε Σχολές και να ακολουθεί, ανάλογα με τις επιδόσεις, επιλογή σε Τμήμα.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22/2/2009

17 Φεβ 2009

Βασιλιάς στο Δημόσιο η διαφθορά

Ο δημόσιος τομέας αναδεικνύεται πρωταθλητής της διαφθοράς στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα της Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς». Σε σύγκριση μάλιστα με την περσινή έρευνα, η διαφθορά φαίνεται να καταγράφει αύξηση.
Δημόσια νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την εκδήλωση κρουσμάτων διαφθοράς.
Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από το υπουργείο Μεταφορών και τις Νομαρχίες. Σημειώνεται πάντως πως το 60% των κρουσμάτων διαφθοράς καταγράφεται στους τρεις πρώτους τομείς.
Εκτιμάται ότι τα χρήματα που χάθηκαν πέρσι ανέρχονται σε περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ, 109 περισσότερα από το 2007.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των Ελλήνων διαφωνεί με τις πράξεις που ενέχουν στοιχεία διαφθοράς.
Σε ό,τι αφορά την κατάταξη φορέων του ιδιωτικού τομέα ως προς τα κρούσματα διαφθοράς, οι υπηρεσίες υγείας καταλαμβάνουν και πάλι την πρώτη θέση.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» Κώστας Μπακούρης, υπάρχουν διατάξεις που να διαφυλάσσουν τη διαφάνεια στο δημόσιο, ωστόσο εφαρμόζονται είτε χωρίς αυστηρότητα είτε επιλεκτικά.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 17/2/2009

9 Φεβ 2009

Κοινή γραμμή των πρυτάνεων για εισαγωγικές εξετάσεις τον Ιούλιο

Σε κοινή γραμμή για “εξετάσεις τον Ιούλιο” καταλήγουν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, οι οποίοι στις 5 το απόγευμα περνούν το κατώφλι του υπουργείου Παιδείας, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον υπουργό και οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Οι πρυτάνεις, που είχαν την περασμένη εβδομάδα εκτενή συζήτηση για τη διαμόρφωση της εισήγησής τους σχετικά με το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει της 60ής Συνόδου τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου στο Καρπενήσι, απορρίπτουν τόσο την ελεύθερη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όσο και την καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους. Προτείνουν την αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τη διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων σε κεντρικό επίπεδο με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ, κατά προτίμηση τον Ιούλιο, καθώς ο Σεπτέμβριος εκτιμάται ότι απέχει πολύ από την αποφοίτηση. Στις προτάσεις των πρυτάνεων -οι οποίες θα λάβουν την τελική μορφή τους σε συνάντηση που ορίστηκε για τις 25 Φεβρουαρίου- περιλαμβάνεται η εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές και όχι σε τμήματα και ο δραστικός περιορισμός των επιλογών που θα έχει κάθε υποψήφιος.

Ειδικότερα, οι πρυτάνεις εισηγούνται να δίνουν οι υποψήφιοι -μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο- εξετάσεις σε 4 ή 5 μαθήματα, να εισάγονται σε σχολές, Ιατρικές, Νομικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές, Γεωπονικές κ.ο.κ. και βάσει των επιδόσεων του α΄ έτους να γίνεται ο διαχωρισμός τους σε τμήματα. Να ακολουθούν, δηλαδή, την Κτηνιατρική, την Οδοντιατρική, το Πολιτικό της Νομικής, το Φυσικό, το Χημικό κ.λ.π., ανάλογα με τη σχολή στην οποία έχουν εισαχθεί. Με το εν λόγω σύστημα, οι δηλώσεις με τις προτιμήσεις των υποψηφίων θα γίνονται πριν από τις εξετάσεις και θα είναι αυστηρά περιορισμένος ο αριθμός των επιλογών. Τα Πανεπιστήμια θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στη διενέργεια των εξετάσεων, οι οποίες πάντως θα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας όπως συμβαίνει και σήμερα. Η ύλη των εξετάσεων θα διευρυνθεί και θα περιλαμβάνει τα διδασκόμενα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ο διαχωρισμός σε τμήματα μετά το τέλος του α΄ έτους θα έχει διπλό όφελος: από τη μια, θα είναι πιο ώριμος ο φοιτητής για να επιλέξει τον ακριβή τομέα τον οποίο επιθυμεί να ακολουθήσει και από την άλλη, δεν θα επαναπαύεται μόλις εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, δεν θα εφησυχάζει όπως συχνά συμβαίνει σήμερα αλλά θα βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς θα γνωρίζει πως ο αγώνας για την κατάκτηση μιας καλής θέσης συνεχίζεται.

Άρθρο της ΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΚΗ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 9/2/2008

7 Φεβ 2009

Προβληματικά θεωρεί τώρα τα Ιδιωτικά σχολεία στην Αγγλία η Κυβέρνηση

Το πνεύμα...
... της Μπολόνιας, που φιλοδοξούσε να θέσει την ευρωπαϊκή ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία του επιχειρηματικού κόσμου, δέχτηκε τις προάλλες ένα σοβαρό πλήγμα στα θεμέλιά του: τη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση.
Η διακήρυξη...
... της Μπολόνιας, που την υπέγραψαν οι υπουργοί Παιδείας 29 ευρωπαϊκών κρατών το 1999, καλούσε τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να οργανωθούν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα παράγουν και θα πουλούν γνώση μέσα στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της γνώσης. Στο ίδιο πνεύμα σήμερα, το γαλλικό υπουργείο Παιδείας επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας, ξεσηκώνοντας τους φοιτητές στο πλευρό των καθηγητών τους. Πολλοί από αυτούς τους καθηγητές αναρωτιούνται (στη γαλλική εφημερίδα «Σιντ-Ουέστ»): Τι αξία θα έχει μια πανεπιστημιακή έρευνα για τις επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας στη δημόσια υγεία, όταν αυτή η έρευνα θα χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις που παρέχουν τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας; Τι αξία θα έχουν τα στοιχεία μιας έρευνας για την εγκληματικότητα, όταν αυτή η έρευνα θα χρηματοδοτείται από τις εταιρείες παροχής ιδιωτικών φρουρών; Οι ανησυχίες αυτών των καθηγητών ίσως να μην έχουν πια αντίκρυσμα. Γιατί το πνεύμα της Μπολόνιας πεθαίνει.
Το όραμα...
... του νεοφιλελευθερισμού για μια ιδιωτικοποιημένη εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες συνθλίβεται κάτω από το βάρος της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής κρίσης. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να κρατικοποιήσει τα ιδιωτικά σχολεία που, όπως έγραψε η εφημερίδα «Γκάρντιαν», γίνονται ολοένα και πιο προβληματικά. Οι επενδυτές που τα συντηρούσαν αποσύρουν τα λεφτά τους για να τα σιγουρέψουν από την κρίση. Κάτι αντίστοιχο κάνουν και οι γονείς, που μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν πια να πληρώνουν τα δίδακτρα. Παίρνουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά και τα πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία, που έχουν γεμίσει ασφυκτικά από χιλιάδες νέους μαθητές. Τα ιδιωτικά σχολεία απλώνουν το χέρι στο κράτος και επαιτούν για τη διάσωσή τους, όπως ακριβώς έκαναν οι τράπεζες. Το βρετανικό πρόγραμμα για την κρατικοποίηση των αποτυχημένων ιδιωτικών σχολείων θέτει αυστηρούς όρους: θα πρέπει να καταργήσουν τα δίδακτρα και να υιοθετήσουν τη βασική διδακτέα ύλη των δημόσιων σχολείων. Όμως υπάρχουν και αντιδράσεις, όπως του Τζον Μπανγκς της Εθνικής Ένωσης Δασκάλων, που λέει πως το κράτος πρέπει να ενισχύσει τα δημόσια σχολεία, αφού αυτά εξυπηρετούν τις ανάγκες των λιγότερο προνομιούχων μαθητών. Τα τελευταία χρόνια, τα βρετανικά δημόσια σχολεία έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι επιδόσεις τους συναγωνίζονται τις επιδόσεις των καλύτερων ιδιωτικών.
Ο κίνδυνος...
... της κατάρρευσης έχει πυροδοτήσει στα βρετανικά ιδιωτικά σχολεία μια δαρβινική διαδικασία: ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, όπως ακριβώς και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι η ίδια διαδικασία που είχαν οραματιστεί για τα πανεπιστήμια όσοι είχαν δεχτεί την επιφοίτηση του πνεύματος της Μπολώνιας: ένας άγριος ανταγωνισμός που θα οδηγούσε σε μονοπώλια της γνώσης. Μόνο που σήμερα αυτή τη διαδικασία την υπαγορεύει ο πανικός.

Άρθρο του Ρούσσου Βρανά από τα ΝΕΑ 7/2/2009

5 Φεβ 2009

Όχι των Πρυτάνεων στην ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια

Το νέο σύστημα πρόσβασης απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, των πρυτάνεων που μετέχουν στην αντίστοιχη επιτροπή της συνόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις (μεταξύ των οποίων ο κ. Κίττας της Αθήνας, ο κ. Μάνθος της Θεσσαλονίκης και ο κ. Σιαφαρίκας του Ανοικτού Πανεπιστημίου) απέκλεισαν κάθε σενάριο ελεύθερης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής εξετάσεων υπό τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας, με διευρυμένη ύλη και περιορισμό των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων. Ολοκληρωμένη πρόταση θα κατατεθεί στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί 6 και 7 Μαρτίου στο Καρπενήσι, με οικοδεσπότη το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεύτερο «ναι» στο διάλογο για την Παιδεία από τη ΓΣΕΕ


Τις υψηλές πύλες του πολιτικού συστήματος χτυπά από σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο της προσωπικής του εκστρατείας για την προετοιμασία του διαλόγου για την Παιδεία. Στις 12 το μεσημέρι επισκέπτεται στο γραφείο του στη Βουλή τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη. Το επόμενο διάστημα ο υπουργός Παιδείας θα αποστείλει το επισκεπτήριό του σε υψηλά πρόσωπα του ευρύτερου πολιτικού κύκλου συνεχίζοντας και τις επαφές του με τους προκατόχους του.
Χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος εισέπραξε τη δεύτερη θετική απάντηση στο προσκλητήριό του για το τραπέζι του διαλόγου. «Εμείς ποτέ δεν θα λείψουμε από ζητήματα τα οποία αφορούν στο μέλλον των παιδιών, στο μέλλον των γενεών, στο μέλλον της χώρας μας, που σχετίζονται κυρίως με το ζήτημα της Παιδείας και της εκπαίδευσης», δήλωσε ο κ. Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, της κατά σειράν τρίτης συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει επισκεφθεί ο υπουργός Παιδείας για να την προσκαλέσει στο διάλογο. Η ΓΣΕΕ αποτελεί κρίσιμο κρίκο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, στο οποίο ήταν η πρώτη που προσήλθε και η τελευταία που αποχώρησε όταν προ τριετίας η ατζέντα περιλάμβανε τις αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ. Τα τελευταία χρόνια η ΓΣΕΕ παρατηρεί στενά τα εκπαιδευτικά πράγματα (ιδίως το σύστημα πρόσβασης) και ασκεί παρεμβάσεις επί τη βάσει ερευνών και μελετών που διενεργεί το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
«Σε πολλά σημεία οι απόψεις μας ταυτίζονται. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι εμένα μου είναι αδιάφορη η ιδεολογική αφετηρία οποιουδήποτε συμμετέχει ζωηρά στο διάλογο αυτό», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ όταν κλήθηκε να σχολιάσει το «όχι» της ΟΛΜΕ. «Οπως ο κάθε φορέας παίρνει τις αποφάσεις του και αυτές θα τις κρίνει η κοινωνία», είπε.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Παιδιά του δημοτικού στρέφονται στα φροντιστήρια

Πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζε αδιανόητο. Κι όμως αποτελεί πραγματικότητα στην Ελλάδα του σήμερα. Φροντιστήρια για παιδιά του δημοτικού λειτουργούν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.
Γιατί ένα παιδί του δημοτικού να πηγαίνει σε φροντιστήριο; Αν πηγαίνει από τόσο μικρή ηλικία, τι θα γίνει στο γυμνάσιο και το Λύκειο; Εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται στο μυαλό του καθενός ακούγοντας γι’ αυτό το νέο φαινόμενο. Κάποιοι όμως σπεύδουν να διευκρινίσουν πως δεν πρόκειται για φροντιστήρια, αλλά για μελετητήρια υπό την έννοια ότι δεν βάζουν έξτρα ύλη στα παιδιά. Πρόκειται για ένα καινούριο θεσμό που έκανε την εμφάνισή του δειλά δειλά και τα τελευταία χρόνια έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο.
Μπορεί οι απαιτήσεις των βιβλίων να έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα ο μέσος γονιός να μην μπορεί να βοηθήσει το παιδί του στη μελέτη. Μπορεί να οφείλεται στο νέο μοντέλο οικογένειας, δηλαδή ότι πλέον εργάζονται και οι δύο γονείς και δεν υπάρχει πολύ ελεύθερος χρόνος για το γονιό να βοηθήσει το παιδί στη μελέτη. Όποια κι αν είναι τα αίτια εμφάνισης των αναγνωστήριων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Υπάρχουν! Τα παιδιά μελετάνε τα μαθήματά τους για την επόμενη μέρα, κάνουν επαναλήψεις και καλύπτουν τις απορίες τους με την βοήθεια δασκάλων.

ΠΗΓΗ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 5/2/2009

3 Φεβ 2009

Καταρχάς θετική η ΔΟΕ ως προς τη συμμετοχή της στο διάλογο για την Παιδεία

Θετική ως προς τη συμμετοχή της στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία εμφανίστηκε η Διδασκαλική Ομοσπονδία στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλο, τονίζοντας ωστόσο, πως η συμμετοχή των δασκάλων στο διάλογο θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρουν.Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης τόνισε ότι όσες φορές κληθήκαμε να πάρουμε μέρος στο διάλογο πάντα πηγαίναμε. Θα πάμε και τώρα, αλλά η συμμετοχή μας σε αυτόν θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρουμε.

2 Φεβ 2009

Ερωτήσεις του ΑΣΕΠ

Τα τελευταία χρόνια συζητείται έντονα η συμμετοχή των γονέων και των μαθητών στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Ποια από τις απόψεις που καταγράφονται στις επόμενες δύο ερωτήσεις (30 και 31) σχετικά με τη συμμετοχή των γονέων και των μαθητών είναι η ορθή

30. Συμμετοχή των γονέων:

α) Οι γονείς δεν πρέπει να συμμετέχουν, γιατί δε διαθέτουν παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση.

β) Οι γονείς δεν πρέπει να συμμετέχουν, γιατί θα κρίνουν τον εκπαιδευτικό σύμφωνα με τη βαθμολογία που έχει δώσει στα παιδιά τους.

γ) Οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν, γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πρόσθετο κίνητρο για μεθοδικότερη εργασία από την πλευρά του εκπαιδευτικού.

δ) Οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν, γιατί αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες.


31. Συμμετοχή των μαθητών:

α) Οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους, γιατί γνωρίζουν άμεσα τις διδακτικές ικανότητες και τη συμπεριφορά των διδασκόντων.

β) Οι μαθητές δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους, γιατί δε θα είναι αντικειμενικοί στην κρίση τους και θα τους αξιολογούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που τους δίνουν.

γ) Οι μαθητές δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους, γιατί έτσι θα διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

δ) Οι μαθητές δεν πρέπει να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς τους, γιατί θα έχουν αρνητικές συνέπειες τη βαθμολογία.

Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ:

Γενική διδακτική - παιδαγωγικά θέματα για τους κλάδους:

ΠΕ 02 ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ, ΠΕ 03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΠΕ 04.01 ΦΥΣΙΚΩΝ,

ΠΕ 04.02 ΧΗΜΙΚΩΝ, ΠΕ 04.04 ΒΙΟΛΟΓΩΝ, ΠΕ 04.05 ΓΕΩΛΟΓΩΝ,

ΠΕ 08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΠΕ 15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Οι "σωστές" απαντήσεις όπως δίνονται από τις εφημερίδες (από το ΑΣΕΠ δεν έχουν δοθεί ακόμα) είναι με έντονα γράμματα.
Αν αποδειχτεί ότι οι απαντήσεις αυτές είναι και οι επίσημες του ΑΣΕΠ θεωρώ ότι ανοίγει ένα πολύ μεγάλο θέμα που αφορά την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών. Αναμένουμε...

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes