8 Μαΐ 2011

ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ



Τέσσερα χρόνια μετά την τοξική βόμβα του Ασωπού οι αρμόδιες κρατικές αρχές άρχισαν να ψάχνουν σε κρεμμύδια, πατάτες και καρότα, ενδεχομένως και σε άλλα κηπευτικά είδη, για την επικινδυνότητά τους στην υγεία στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού.
Πριν από δύο περίπου χρόνια είχε δημοσιοποιηθεί έρευνα του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών που έδειχνε ότι πατάτες, κρεμμύδια και καρότα, δηλαδή αυτά που οι καρποί τους ωριμάζουν κάτω από το έδαφος, ήταν επιβαρημένα πάνω από 700%, μέχρι και 1.100%, σε νικέλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. 
Είναι γνωστό ότι το νικέλιο προκαλεί βλάβες στα νεφρά, στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, και είναι ύποπτο καρκινογένεσης. Ο μόλυβδος προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι απαγορεύτηκε η βενζίνη με μόλυβδο σε όλο τον δυτικό κόσμο λόγω της επικινδυνότητας του μολύβδου. Το συνολικό χρώμιο έχει όριο τα 50μ/lt και βρέθηκε να υπερβαίνει το 200% στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το εξασθενές χρώμιο, που σε πολύ μικρότερες ποσότητες, σε μερικά εκατομμυριοστά του γραμμαρίου, βρέθηκε να είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις. Επιδημιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο έδειξε ότι οι κάτοικοι της περιοχής του Ασωπού είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκινογενέσεων σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Βοιωτίας που δεν ήταν μολυσμένες με χρώμιο. Η επιδημιολογική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε τα υψηλότερα ποσοστά καρκινογένεσης στους κατοίκους της περιοχής του Ασωπού. Μέχρι 15% ήταν κακοήθεις όγκοι που κατ' εξοχήν οφείλονταν στο εξασθενές χρώμιο, όπως καρκίνος του ήπατος, λευχαιμία κ.λπ. Το εξασθενές χρώμιο, το νικέλιο, ο μόλυβδος, το μαγγάνιο και άλλα βαρέα μέταλλα που βρέθηκαν στα εδάφη και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής οφείλονται κυρίως στις βιομηχανίες με μεταλλουργικές δραστηριότητες. Δραστηριότητες που μολύνουν ασύδοτα την περιοχή από τη δεκαετία του '80 χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται, παρά τα ανησυχητικά μηνύματα από κατοίκους της περιοχής. Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αναδείχθηκε το μέγεθος του προβλήματος, με μεγάλη καθυστέρηση η Πολιτεία έβαλε κάποια πρόστιμα σε μερικές βιομηχανίες, ιδιαίτερα εκείνες που έπαιρναν άδεια για να ανοίξουν πηγάδια για άρδευση και έριχναν εκεί τα τοξικά τους απόβλητα, για να φθάσουν στον Ασωπό και να μολύνουν και τον υδροφόρο ορίζοντα. 
Η υπουργός Περιβάλλοντος επισκέφτηκε την περιοχή και εξήγγειλε μερικές αποσπασματικές λύσεις, όπως για το πόσιμο νερό, δεν αντιμετώπισε όμως το άλλο σοβαρό πρόβλημα, της τροφικής αλυσίδας. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρά τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα σε λαχανικά και κηπευτικά της περιοχής, άφησε παγερά αδιάφορη, μέχρι εγκληματικά, την Πολιτεία. Κανένας υπεύθυνος κυβερνητικός μηχανισμός δεν ενδιαφέρθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τα αποτελέσματα ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια περίοδο ανησυχητικά αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν και στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, χωρίς και πάλι η Πολιτεία να δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον. Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον. Τα κηπευτικά προϊόντα, πατάτες, κρεμμύδια και καρότα της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, που σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καταναλώθηκαν από χιλιάδες καταναλωτές κάτω από το αδιάφορο βλέμμα της Πολιτείας. Συγχρόνως ο τρόπος που πήραν δείγματα και έκαναν αναλύσεις οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αμφισβητήσιμος, διότι επειδή δεν τους άφησαν οι παραγωγοί να πάρουν δείγματα από τα χωράφια, αυτά πάρθηκαν από τα ράφια των πολυκαταστημάτων. Παράλληλα κανείς δεν έχει ελέγξει μέχρι σήμερα τα προϊόντα βιομηχανιών τροφίμων της περιοχής που χρησιμοποιούν νερό της περιοχής για την παρασκευή των τροφίμων τους. Οι ίδιες ισχυρίζονται «ότι χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά», αυτό όμως ποτέ δεν αποδείχθηκε. Η Πολιτεία συνειδητά αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία. Οι αγρότες της περιοχής των Θηβών αποφάσισαν να ερευνήσουν τα προϊόντα τους και ανέθεσαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τη διεξαγωγή μετρήσεων για τα κηπευτικά προϊόντα της περιοχής τους, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, είναι απαλλαγμένα από κάθε μορφής τοξικές ουσίες. Έτσι, οι παραγωγοί της Θήβας έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει η Πολιτεία. Μόλις τελευταία και με απαράδεκτη καθυστέρηση αποφάσισε και ο ΕΦΕΤ να κινητοποιηθεί με συλλογή δειγμάτων και διεξαγωγή μετρήσεων, και τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το... καλοκαίρι. Δικαίως οι πολίτες αναρωτιούνται: «Ανησυχούμε για τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα, ενώ δηλητηριαζόμαστε καθημερινά από την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων σε αυτά που τρώμε»! 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ, 1/5/2011, 
Άρθρο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Επιστημονικού Συνεργάτη του «Δημόκριτου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes