10 Απρ 2011

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο σκηνοθέτης Σίντνεϊ Λιούμετ


Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Σίντνεϊ Λιούμετ, γνωστός για τις ταινίες του "Το Δίκτυο", "Οι 12 Ένορκοι", "Σκυλίσια Μέρα", "Σέρπικο" και "Συναγερμός Θανάτου" πέθανε το Σάββατο 9-4-2001 σε ηλικία 86 ετών στο σπίτι του στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης.
Σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες και ήταν υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας σε τέσσερις από αυτές, "Οι 12 Ένορκοι" (1957), "Σκυλίσια Μέρα" (1975), "Το Δίκτυο" (1976) και την "Ετυμηγορία (1982), ενώ προτάθηκε επίσης για Όσκαρ σεναρίου στον "Πρίγκηπα της Πόλης" (1981). Έλαβε τελικά ένα τιμητικό Όσκαρ το 2005 για το συνολικό του έργο. 
Οι ταινίες του είχαν προταθεί συνολικά για 50 βραβεία Όσκαρ σε διάφορες κατηγορίες και συνήθως διερευνούσαν ευφυή, πολύπλοκα θέματα κοινωνικού προβληματισμού.
Η πιο δημιουργική του περίοδος ήταν μεταξύ του 1964 και του 1978 όταν σκηνοθέτησε 18 ταινίες, πολλές από τις οποίες θεωρούνται αριστουργήματα της έβδομης τέχνης και περιέχουν μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες των ηθοποιών που πρωταγωνιστούσαν σε αυτές.
Ο Αλ Πατσίνο, πρωταγωνιστής των ταινιών του Λιούμετ "Σέρπικο" και "Σκυλίσια Μέρα", είπε χαρακτηριστικά "πέρα από την κληρονομιά που αφήνει πίσω του, θα παραμείνει ο πιο πολιτισμένος και ευγενικός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ μου". Η ταινία "Σέρπικο" έγινε γνωστή επίσης για το μουσικό θέμα που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης. 
Ο Φίλιπ Σήμορ Χόφμαν, πρωταγωνιστής της ταινίας "Πριν ο Διάβολος Καταλάβει οτι Πέθανες" που σκηνοθέτησε ο Λιούμετ στα 82 του χρόνια, είπε πως ο Λιούμετ είχε την ενέργεια και το μυαλό ενός νέου άνδρα.
Ο Λιούμετ ήταν γνωστός για την εξαιρετική του τεχνογνωσία αλλά κυρίως για την ικανότητα του να βγάζει δυνατές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, όπως για παράδειγμα τον Χένρυ Φόντα, τον Πολ Νιούμαν, τον Αλ Πατσίνο και την Φαίη Νταναγουέϊ. 17 τέτοιες ερμηνείες είχαν προταθεί για Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes