9 Ιαν 2011

«Πανικός» για το μέλλον της οικονομίας

Αν η οικονομία είναι, όπως λέγεται, κυρίως θέμα ψυχολογίας, τότε τα μαντάτα είναι μαύρα για την κυβέρνηση. Σε συντριπτικό ποσοστό (85,4%) οι πολίτες θεωρούν ότι ενυπάρχει το στοιχείο του πανικού στις συζητήσεις που γίνονται στον κοινωνικό ή στον εργασιακό τους περίγυρο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ερωτώμενοι περιγράφουν στις ενδεχόμενες εξελίξεις του 2011 που τους ανησυχούν καταστάσεις χάους. Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους πολίτες (ποσοστό 56%) είναι η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης. Πολύ κοντά (52%) βρίσκεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και ακολουθεί με μικρότερο ποσοστό (34,2%) ο κίνδυνος απώλειας της εργασίας. Η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τη μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό (12,1%), για την εκτροπή των δημοκρατικών θεσμών (11,4%) ή για την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος (8,8%). 
Οι Ελληνες πιστεύουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια η χώρα έχει κάνει μεγάλες προόδους σε ορισμένους τομείς, ενώ σε άλλους έχει μείνει πίσω. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας συγκεντρώνουν οι τομείς της οικονομίας (54,8%) και της Υγείας (47,9%). Ακολουθούν η εκπαίδευση (38,3%) και το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη από το Δημόσιο (32,7%), η ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων και ανταγωνιστικότητας (25,6%) και η κοινωνική προστασία (17,6%). Με άλλα λόγια, πάσχουν όλοι οι βασικοί τομείς της καθημερινής ζωής και δραστηριότητας του πολίτη. 
Αντιθέτως, οι πολίτες θεωρούν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα θέματα ατομικών και πολιτικών ελευθεριών (43,1%), στις σχέσεις ανδρών και γυναικών (37,5%), στην προώθηση του διεθνούς κύρους της χώρας (24,2%) και στον αθλητισμό (19,8%). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes