17 Οκτ 2009

Αφιέρωμα στη Μυρτιώτισσα από τον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.

Στην εξαιρετικά αισθαντική ποίηση της Μυρτιώτισσας θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 18-10-2009 από 11-1 στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM
Η Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1885 και πέρασε τα πρώτα της παιδικά χρόνια εκεί. Ο πατέρας της υπηρετούσε εκεί ως πρώτος διερμηνέας της Ελληνικής Πρεσβείας. Η Θεώνη ανατράφηκε σε καλλιεργημένο περιβάλλον, όμως από τα παιδικά της χρόνια δεν είχε καλές αναμνήσεις και οι ανησυχίες της την έκαναν να στραφεί στην ποίηση και το θέατρο.
Τελειώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές κατέβηκε στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως ηθοποιός εμφανίστηκε από τη «Νέα Σκηνή» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.
Ο γάμος της με ένα δεύτερο ξάδελφο και η παραμονή της στη Γαλλία δεν της χάρισε ουδέποτε την ευτυχία, παρότι υπήρξε η αφορμή να φέρει στον κόσμο τον εξαιρετικό και προικισμένο Γιώργο Παππά, μετέπειτα πρωταγωνιστή του θεάτρου.
Η Μυρτιώτισσα πήρε την απόφαση να χωρίσει, ενώ ο έρωτας ήλθε στο πρόσωπο του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη ο οποίος έπεσε το 1912 στον Δρίσκο.
Το ποιητικό της έργο, θα ξεκινήσει λίγο αργότερα, μόλις το 1919 με τη συλλογή «Τραγούδια».
Η Μυρτιώτισσα συνδέθηκε φιλικά και με τον Κωστή Παλαμά, ο οποίος και της προλόγισε την δεύτερη συλλογή το 1925 τις «Κίτρινες φλόγες». Ακολούθησαν «Τα δώρα της αγάπης» το 1932 που τιμήθηκαν με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, και «Οι κραυγές» το 1939. Το 1958 η Μυρτιώτισσα δοκιμάσθηκε σκληρά από τη ζωή, καθώς έχασε το λατρεμένο της γιο Γιώργο Παππά. Το δικό της ταξίδι στη ζωή «ολοκληρώθηκε» στην Πλάκα το 1968.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes