23 Μαρ 2008

Η άνοδος της ασημαντότητας...

Η κατίσχυση της μιντιακής (κυρίως τηλεοπτικής) ευτέλειας έχει βαθιές και ποικίλες καταβολές. Σε ένα από τα τελευταία έργα του με τον χαρακτηριστικό τίτλο Η άνοδος της ασημαντότητας (Paris, Seuil 1996 Αθήνα, Ύψιλον, 2000), ο Κορνήλιος Καστοριάδης (η πνευματική κληρονομιά του οποίου τιμήθηκε σε εκδήλωση που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο την περασμένη Τρίτη) υποστήριξε ότι αυτό το οποίο κυρίως χαρακτηρίζει τα σημερινά ΜΜΕ είναι η προβολή του ευτελούς συνδυαστικά με τον ευτελισμό αυτού που είναι σοβαρό. Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και αλληλένδετες: πλήττεται η αισθητική μας, υπονομεύονται οι αναλυτικές μας κατηγορίες, σχετικοποιούνται τα ηθικά μας πρότυπα.


Απόσπασμα από άρθρο του Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδη επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" 23/3/2008

22 Μαρ 2008

Με το φως του Νίκου Λύτρα

Περίπου 100 ελαιογραφίες, 150 σχέδια, 40 σκίτσα, φωτογραφίες, επιστολές και ντοκουμέντα περιλαμβάνει η μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Νίκος Λύτρας - Χτίζοντας με το χρώμα και το φως», η οποία παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Αφροδίτη Κούρια, είναι μια από εκείνες τις εκθέσεις στις οποίες - ευτυχώς - η Εθνική Πινακοθήκη μάς έχει συνηθίσει. Εξαιρετικά παρουσιασμένη και τεκμηριωμένη, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βυθιστεί κανείς στον κόσμο του συγκλονιστικού ζωγράφου που είναι ο Νικόλαος Λύτρας. (Αν υπάρχει μια σύγχυση ως προς το μικρό όνομα του ζωγράφου, η επιμελήτρια της έκθεσης, υπεύθυνη και για την ιστορική έρευνα, προτιμά το «Νίκος», υποστηρίζοντας όχι μόνον ότι ο ίδιος υπέγραφε τα πρώιμα έργα του ως «Νίκος Λύτρας» αλλά και ότι υπήρξε ένας μοντέρνος ζωγράφος και συνεπώς το «Νίκος» ταιριάζει καλύτερα.)
Εθνική Πινακοθήκη, Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα, τηλ. 210 7235.857. Ως τις 2 Ιουνίου.

21 Μαρ 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ σήμερα



Συναυλία διοργανώνουν στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα πολλοί αντιρατσιστικοί φορείς.
Κόλαφος την ίδια ώρα για τη χώρα μας τα στοιχεία του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας που αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων βίας το 2007 κατά 147,6%.

ΠΗΓΗ: LEFT.GR

Τρία στα τέσσερα παιδιά εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα


Σε «τεκέ» μεγαλώνουν τα περισσότερα ελληνόπουλα. Σύμφωνα με μελέτη, τρία στα τέσσερα παιδιά εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα καθώς ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι μανιώδης καπνιστής. Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι γονείς γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, εκείνοι συνεχίζουν να καπνίζουν.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία πανελλήνιας μελέτης, η οποία διήρκεσε δέκα χρόνια, σε δείγμα 2.133 παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Παιδιατρικού- Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Ελπίς», έδειξε ότι το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δεν μειώθηκε την τελευταία πενταετία (το 2002 άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους) αλλά σημείωσε αύξηση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που κατοικούν στην Αθήνα.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων, καθηγητή κ. Γ. Χρούσο, την καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και τον διευθυντή του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Ελπίς» κ. Χ.Κατσαρδή, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Κολεγίου. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν σήμερα και λήγουν την Κυριακή.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

20 Μαρ 2008

Ημερίδα για το Σύνδρομο Down διοργανώνει η «Ηλιαχτίδα» την 21η Μαρτίου


Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρομο Down η 21η Μαρτίου και ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση των γονέων, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την ενεργοποίηση των δυνάμεων της αλληλεγγύης και την υπέρβαση της προκατάληψης.
Η ημερίδα της Ηλιαχτίδας, ένωση γονέων και φίλων ατόμων με Σύνδρομο Down, πραγματοποιείται την Παρασκευή 21 Μαρτίου στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), ώρα 9:30-17:00, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Αθηναίων.
Θα τεθούν προς συζήτηση θέματα που αφορούν στη ζωή των ατόμων με Σύνδρομο Down και απασχολούν το περιβάλλον τους όπως η σύγχρονη ιατρική έρευνα, η πρώιμη παρέμβαση, η εκπαίδευση, η διαχείριση συμπεριφοράς, η ψυχολογική στήριξη, η σεξουαλικότητα, η κοινωνική ένταξη και η επαγγελματική αποκατάσταση.
Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά τις ομιλίες των οποίων θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.
* Οι νέοι-μέλη του Συλλόγου Ηλιαχτίδα διοργανώνουν την 21η Μαρτίου εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής στην οποία μετέχουν αφιλοκερδώς 22 γνωστοί djs, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της νεολαίας απέναντι στα άτομα με Σύνδρομο Down. Η εκδήλωση αρχίζει στις 17:00 στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

ΠΗΓΗ: ΔΟΛ

5 Μαρ 2008

«Όχι» των δασκάλων στις πενθήμερες απεργίες

Δεν κατέρχονται τελικά σε πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις οι δάσκαλοι, μετά από τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).
Η ΔΟΕ είχε προτείνει στους κατά τόπους συλλόγους να ξεκινήσουν πενθήμερες απεργίες από προχθές Δευτέρα.
Όμως ελάχιστοι σύλλογοι πανελλαδικά είχαν απαρτία στις γενικές συνελεύσεις που έκαναν, για να συζητήσουν την πρόταση της ΔΟΕ.
Στην ολομέλεια προέδρων που έγινε προχθές Δευτέρα στην Αθήνα, υπήρχε προβληματισμός για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νηπιαγωγών και Δασκάλων Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος, «η ΔΟΕ αποφάσισε να μη γίνουν πενθήμερες απεργίες και έτσι θα έρθει σε επαφή με άλλους φορείς για το ενδεχόμενο άλλων κινητοποιήσεων».

ΠΗΓΗ: Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes