17 Ιουν 2008

«Όχι κινητά στα παιδιά»

Όχι στη χρήση τηλεφώνου από παιδιά κάτω των 12 ετών, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, λένε 20 επιστήμονες, οι οποίοι διατυπώνουν συστάσεις βασιζόμενοι στην υπόθεση ότι το κινητό τηλέφωνο είναι δυνητικά επικίνδυνο.
Με δημοσίευσή τους στη γαλλική «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς», οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Σέρβαν-Σράιμπερ, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, τονίζουν ότι μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει τα παιδιά να μιλούν στο κινητό. Η συσκευή θα πρέπει να είναι σε απόσταση ενός μέτρου μακριά από το σώμα και η επικοινωνία να γίνεται είτε μέσω μεγαφώνου (ανοιχτή ακρόαση) είτε με χαντς-φρι είτε με ακουστικό. Το κινητό τηλέφωνο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ακουμπά στο σώμα. Οι επιστήμονες συστήνουν επίσης η επικοινωνία να γίνεται όσο το δυνατόν με SMS, διότι αυτό περιορίζει τη διάρκεια έκθεσης σε ακτινοβολία και υπηρετεί τον σκοπό να είναι το κινητό μακριά από το σώμα.
Οι επιστήμονες «συμφωνούν σε δύο πράγματα: ότι δεν υπάρχει επίσημη απόδειξη της επικινδυνότητας του κινητού, αλλά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνων σε περίπτωση μακροχρόνιας χρήσης του». «Είμαστε σήμερα στην ίδια κατάσταση με εκείνη έναντι του αμιάντου και του καπνού πριν από 50 χρόνια. Ή δεν θα κάνουμε τίποτα ή θα παραδεχτούμε ότι υπάρχει πράγματι σειρά επιστημονικών επιχειρημάτων που είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο εκ των επιστημόνων που υπέγραψαν τις συστάσεις, ογκολόγος Τιερί Μπουγέ.
Συστάσεις προς τους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά από τη χρήση κινητών μέχρι να διαπιστωθεί αν διατρέχουν κίνδυνο διατυπώνει και η μεγαλύτερη υπηρεσία μελέτης ραδιενέργειας της Γερμανίας, η οποία όμως επικαλείται δεκαετή έρευνα για να πει ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλή και δεν ενέχουν κινδύνους για εμφάνιση καρκίνου. Παρά ταύτα, οι επιστήμονες της υπηρεσίας δηλώνουν ότι θέλουν να μελετήσουν περαιτέρω το θέμα.(Πηγή: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes