12 Νοε 2007

O Καζαντζάκης εξακολουθεί να εμπνέει

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν με τον θάνατο του Καζαντζάκη, ενός από τους διασημότερους νεοέλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό. Έχοντας γνωρίσει την αμφισβήτηση, αλλά και το θαυμασμό, τα έργα του εξακολουθούν να προκαλούν και να εμπνέουν. Με αφορμή την επέτειο από το θάνατό του μια σειρά εκδηλώσεων διοργανώνεται σε όλες τις γωνιές του κόσμου.
«Με θαρρούν λόγιο, διανοούμενο, γραφιά. Και δεν είμαι τίποτε απ' αυτά. Τα δάχτυλά μου, όταν γράφω, δεν μελανώνουνται, αιματώνουνται. Θαρρώ δεν είμαι παρά τούτο: μια απροσκύνητη ψυχή». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Νίκος Καζαντζάκης για να περιγράψει τον εαυτό του το 1905.

Αν και ο συγγραφέας περιφρονούσε το μυθιστόρημα, το οποίο θεωρούσε είδος ξεπεσμένο, μας έδωσε πλήθος σημαντικών έργων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, μέχρι πρόσφατα ο Καζαντζάκης δεν είχε εκτιμηθεί ως μυθιστοριογράφος στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό.

Αν και ήδη από το 1906 ο Καζαντζάκης είχε αρχίσει να ασχολείται με το μυθιστόρημα γρήγορα το εγκατέλειψε για το θέατρο και την ποίηση (κορυφαίο έργο του Η Οδύσσεια).
Το 1946 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Ο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί αρχή της ώριμης μυθιστορηματικής περιόδου του. Δύο χρόνια αργότερα εκδίδει το μυθιστόρημα Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται. Ακολουθούν Ο Καπετάν Μιχάλης και Ο Τελευταίος Πειρασμός.
Για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου του και τη διεθνή του παρουσία, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη -που εδρεύει στη Γενεύη- διοργανώνει περισσότερες από 200 εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε 72 χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Τσεχία, Νότιο Αφρική και άλλες.Προτεραιότητα δίνεται και στα Ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη, μια πιο άγνωστη πτυχή του έργου του.

Για πρώτη φορά προβάλλεται το έργο του μεγάλου συγγραφέα στην Ιαπωνία, το Κατάρ και το Βιετνάμ. Ήδη στις 8 Νοεμβρίου διοργανώθηκε εκδήλωση για τον Καζαντζάκη στην Ντόχα του Κατάρ, ενώ στις 16 Νοεμβρίου διοργανώνεται παρόμοια εκδήλωση στην Ιαπωνία για τις σχέσεις του κρητικού συγγραφέα με την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου πλήθος εκδηλώσεων για τον συγγραφέα διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Στις 22 Νοεμβρίου ο καθηγητής Νγκο Του Λαπ διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση στο Ανόι του Βιετνάμ, με διαλέξεις, αναγνώσεις αποσπασμάτων έργων του Ν.Καζαντζάκη και προβολή βίντεο.
Μέσα στο κλίμα του «έτους Καζαντζάκη» και οι Momix, οι οποίοι θα δώσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μια παράσταση αφιερωμένη στον Τελευταίο Πειρασμό.
Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 28 και 29 Νοεμβρίου και στο Θέατρο Badminton στις 1 έως 3 και 5 έως 7 Δεκεμβρίου 2007. Ονομάζεται «Passion» και προσφέρει μια διαφορετική οπτική στο αριστούργημα του Καζαντζάκη μέσα από ειδικό φωτισμό, κίνηση, μουσική, laser, ειδικά εφέ, μαριονέτες και φυσικά φαντασία και τόλμη.
Οι εκδηλώσεις θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία), αλλά και στην Κόρινθο, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Ρόδο, τη Νάξο. Θα περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, ημερίδες, απαγγελίες και πολλές άλλες πόλεις.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes