15 Οκτ 2007

«Οι μαθητές καταναλώνουν παθητικά τη γνώση»


«Οι μαθητές έχουν γίνει από τη μια παθητικοί καταναλωτές της γνώσης και από την άλλη ενεργοί πολίτες κατανάλωσης κεφαλαίου» τονίζει ο Καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες κ. Πίτερ Μακλάρεν. Ο μαρξιστής παιδαγωγός, που με τις απόψεις προκαλεί αίσθηση στις ΗΠΑ, βρέθηκε προ ολίγων ημερών στο Βόλο συμμετέχοντας σε παιδαγωγικό συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
...........................................................................................................................................................................
Ο Καθηγητής του UCLA έχει μάλλον μια απαισιόδοξη άποψη για την κατάσταση που βρίσκονται οι μαθητές, καθώς κυρίως περιορίζονται στην κατανάλωση κεφαλαίου, ενώ εισπράττουν τη γνώση παθητικά. Στις ερωτήσεις μας, αν έχουν οι μαθητές την απαιτούμενη κριτική σκέψη και πώς τους επηρεάζει η δημόσια εκπαίδευση, ο κ. Μακλάρεν απαντά: «Οι μαθητές έχουν γίνει παθητικοί καταναλωτές της γνώσης. Από την άλλη όμως είναι ενεργοί πολίτες κατανάλωσης κεφαλαίου. Βέβαια δεν είναι ενεργοί με την έννοια να δημιουργούν πραγματικές οικονομικές υποδομές».
Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των πλούσιων και φτωχών μαθητών καλώντας την πολιτεία, το Κράτος να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ 14/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes