21 Σεπ 2007

Το ρατσιστικό "λευκό δέντρο"

Καθημερινός ρατσισμός σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ. Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από τότε που ο Ρόμπερτ Κένεντι έστελνε τον ομοσπονδιακό στρατό να συνοδέψει έγχρωμους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, ωστόσο οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ακόμη βαθιά ριζωμένες. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν χθες στην πόλη Τζίνα, κοντά στο Λος Άντζελες, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη σύλληψη έξι νεαρών μαύρων που κατηγορούνται για απόπειρα φόνου ενός λευκού φοιτητή, πριν από έναν χρόνο. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι το όλο θέμα διογκώθηκε με ρατσιστικά κριτήρια, όταν ξέσπασε ένας καυγάς την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς πέρσι. Επικεφαλής της μεγάλης συγκέντρωσης (ειδικά όταν πρόκειται για μικρή πόλη σαν τη Τζίνα, των τριών χιλιάδων κατοίκων) τέθηκαν γνωστοί εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο επίσκοπος Αλ Σάρπτον, ενώ η πορεία πέρασε μπροστά από το Γυμνάσιο της πόλης και μπροστά από το δένδρο που έγινε η επίθεση κατά του νεαρού - σήμερα υπάρχει μόνο ο κορμός, καθώς κάτοικοι της πόλης το έκοψαν, γιατί είχε γίνει πόλος έντασης για τη μικρή αυτή πόλη...
Τον Αύγουστο του 2006, σε συνέλευση την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, ένας μαθητής ρώτησε τον υποδιευθυντή αν θα επιτραπεί στους μαύρους μαθητές να κάθονται κάτω από το δέντρο που θεωρείτο το 'λευκό δέντρο' στην αυλή του σχολείου. "Ξέρεις, μπορείς να κάθεσαι όπου θέλεις", απάντησε ο Γκάουεν Μπέργκες, ο υποδιευθυντής. Την επόμενη ημέρα δύο αγχόνες κρέμονταν από το δένδρο... Οι περισσότεροι μαθητές δεν τις είδαν γιατί η διεύθυνση τις έκοψε. Παράλληλα απέβαλε τρεις λευκούς μαθητές που θεώρησε υπεύθυνους για το γεγονός. Μετά από καταγγελία γονιών και έρευνα του FBI, αποφασίστηκε να μην ασκηθούν διώξεις. Τις επόμενες όμως εβδομάδες το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, με κάποιους λευκούς να ισχυρίζονται ότι οι αγχόνες ήσαν "εφηβικό αστείο"... Καυγάδες ξέσπασαν στο σχολείο αλλά οι υπεύθυνοι δεν τους συνέδεσαν με το θέμα των αγχονών. Το Νοέμβριο σημειώθηκε εμπρησμός στο σχολείο, που έκλεισε για μερικές ημέρες, αλλά όταν ξανάνοιξε το Δεκέμβριο, ξέσπασε νέος καυγάς στη διάρκεια του μεσημεριανού. Ένας λευκός μαθητής, ο Τζάστιν Μπάρκερ, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τότε συνελήφθησαν οι έξι μαύροι μαθητές.
Στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς" ο Ρίτσαρντ Τζόουνς έγραψε την Τετάρτη: "Το ονομάζουν το λευκό δένδρο. Όχι λόγω του χρώματος των φύλων του ή του κορμού του αλλά λόγω του είδους των ανθρώπων, συνήθως κάθονται στη σκιά του στο γυμνάσιο της Τζένα"...

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 21/9/2007

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι λευκοί κρεμάνε αγχόνες στο δέντρο τους, κάτω από το οποίο τολμούν να ζητούν να καθίσουν και οι μαύροι. Ακολουθεί καβγάς μεταξύ μαθητών, κάποιος λευκός ξυλοκοπείται.
Το πολύ ενδιαφέρον της υπόθεσης βέβαια είναι τι είδους κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους έξι μαύρους που έδειραν τον λευκό συμμαθητή τους (απόπειρα ανθρωποκτονίας!) και γενικά πόσο αυθαίρετα και υπερβολικά αντιμετωπίστηκαν τα μαύρα παιδιά.
Έχω χάσει επαφή με την υπόθεση, αν κάποιος την παρακολουθεί ας μας πει σε τι στάδιο βρίσκεται.

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes