29 Σεπ 2007

Φεστιβάλ ντοκυμαντέρ για τον Τσε Γκουεβάρα από 4 έως 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ίλιον


Έχουν περάσει ακριβώς σαράντα χρόνια από την 8η Οκτωβρίου 1967 από την ημέρα που ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα πέρασε οριστικά στην ιστορία αλλά και στο συλλογικό υποσυνείδητο ως σύμβολο πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Ο ίδιος ονειρεύτηκε μια κοινωνία ισονομίας και ανθρωπιάς, πολέμησε τα κατεστημένα και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Το όνομα και η εικόνα του συνεχίζουν, τόσα χρόνια μετά, να εμπνέουν, να συνεγείρουν και να συγκινούν χιλιάδες ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Η ζωή, η προσωπικότητα, οι αγώνες και οι ιδέες του Τσε παραμένουν ακλόνητα σημεία αναφοράς και στην τέχνη φυσικά. Ενα καλό δείγμα της πρόσληψης του Τσε και του αγώνα του σε κινηματογραφιστές απ' όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ για τον Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ίλιον, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό του. Καθημερινά από τις 6.30 το απόγευμα ως και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα θα προβάλλονται ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του, έτσι όπως τα απαθανάτισαν καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, την Κούβα, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και την Ελλάδα.
Από την Ελλάδα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει για τον Che οι: Στέλιος Κούλογλου, Γιώργος Αυγερόπουλος, Παύλος Τσίμας, Κώστας Μπαξεβάνης και Σεμίνα Διγενή.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, καλλιτέχνες θα απαγγείλουν ποιήματα για τον Τσε και θα διαβάσουν κείμενα του ίδιου και σημαντικά γράμματά του όπως προς την οικογένειά του, τον Φιντέλ Κάστρο κ.ά., ενώ σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κινηματογράφου θα λειτουργεί έκθεση αφίσας από όλο τον κόσμο για τον Che. Παράλληλα θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συναυλίες με τραγούδια για τον Τσε που τραγουδούν οι: Μάνος Λοϊζος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Λέκκας κ.ά.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου (8 μ.μ. - 9 μ.μ.) λατινοαμερικάνικα μουσικά γκρουπ θα τραγουδήσουν τραγούδια αφιερωμένα στον Τσε, ενώ τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου (8 μ.μ.) θα μιλήσει ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Hermes Herera Hernandez.
Το ημερήσιο εισιτήριο για όλες τις προβολές-εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κοστίζει 7 ευρώ και το φοιτητικό 5,5 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 27/9/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes