8 Σεπ 2007

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας

«Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε καρκίνο του πνεύμονα στις νεώτερες ηλικίες (κάτω των 44 χρόνων) και στις γυναίκες την τέταρτη, με τάσεις ανόδου», τονίζει ο κ. Σιαφάκας, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. «Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε περαιτέρω αύξηση της συχνότητας (επιπολασμού) της νόσου τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα υπολογίζεται ότι στη χώρα μας εμφανίζονται περίπου 5.000 νέες περιπτώσεις τον χρόνο».
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος στους άνδρες (20% όλων των καρκίνων), με χαμηλότερα ακόμα ποσοστά στο γυναικείο φύλο (5-10%). Στις γυναίκες, όμως, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Γι΄ αυτό, ενώ σήμερα βρίσκεται παγκοσμίως στη δεύτερη θέση μετά τον καρκίνο του μαστού, σε μερικές περιοχές (όπως π.χ. στη Σκωτία) οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα άρχισαν να ξεπερνούν αυτούς από καρκίνο του μαστού.
«Κάτι τέτοιο αναμένεται και στη χώρα μας, γιατί η συχνότητα της καπνιστικής συνήθειας στις νεαρές γυναίκες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», προειδοποιεί ο κ. Σιαφάκας. «Η αύξηση αυτού του πολύ θανατηφόρου καρκίνου στις γυναίκες είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά επιδημιολογικά ευρήματα σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 8/9/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes