8 Μαΐ 2007

Ξεχνάμε τον Αλέκο Παναγούλη

Διαμαρτυρία στον σταθμό του μετρό "Αγ. Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης" διοργανώνεται, αύριο Τετάρτη, στις 2.30 το μεσημέρι. Οι διοργανωτές γράφουν στην ανακοίνωσή τους:
Στις 13 Αυγούστου 1968 ο Αλέξανδρος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει το δικτάτορα Παπαδόπουλο και γίνεται παγκόσμια γνωστός για την πράξη του αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Χλευάζει τους βασανιστές του και γράφει ποιήματα στους τοίχους του κελιού του, συνεχίζοντας ακόμη και όταν του κατάσχουν κάθε γραφική ύλη χρησιμοποιώντας για μελάνι το αίμα του.
Στην απολογία του μπροστά στο στρατοδικείο της χούντας δηλώνει: "Δεν υποχωρώ διότι γνωρίζω ότι το ωραιότερον κύκνειον άσμα οιουδήποτε πραγματικού αγωνιστού είναι ο επιθανάτιος ρόγχος προ του εκτελεστικού αποσπάσματος". Καταδικάζεται σε θάνατο αλλά η ποινή του δεν εκτελείται μετά τη διεθνή κατακραυγή που ξεσηκώθηκε.
Την Πρωτομαγιά του 1976, ο Παναγούλης σκοτώνεται, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, πολύ κοντά στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο σταθμός του μετρό με την ονομασία "Αγ. Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης".
Σήμερα, στο χώρο του σταθμού του μετρό η παρουσία και η εικόνα του ήρωα της αντίστασης κατά της χούντας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ο σταθμός όλο και συχνότερα αναφέρεται σαν "Αγ. Δημήτριος" και η υπενθύμιση του ονόματός του Παναγούλη στα φυλλάδια, ανακοινώσεις κ.λπ. του μετρό είναι υποτυπώδης και συχνά παραλείπεται.
Στις εγκαταστάσεις του σταθμού δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία του, καμιά αναφορά στην ηρωική πράξη και στην προσωπικότητά του, ούτε μια υπόμνηση για την τοποθεσία όπου σκοτώθηκε.
Το να τιμάς του ήρωές σου είναι περηφάνια, το να τους παραδίδεις στη λήθη είναι αυτοχειριασμός. Το μετρό τείνει να μετατραπεί σε κατακόμβες οριοθετημένες μόνο με ονόματα αγίων, περιφρονώντας την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Ζητάμε:
- Να ονομαστεί ο Σταθμός "Αλέξανδρος Παναγούλης" και μόνο.
- Να διακοσμηθεί με τις φωτογραφίες του Παναγούλη και τα ποιήματά του.
- Να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο κείμενο με το χρονικό της απόπειρας τυραννοκτονίας και την μετέπειτα δράση του.
Επιτροπή για τη Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης. Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης. Δημοτική Κίνηση "Ηλίου - Πόλις". Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης "Αριστερή Πρωτοβουλία". Συνασπισμός της Αριστεράς (Τ.Ο. Ηλιούπολης). Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης. Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού. Ασβεστάς Δημήτρης, εκδότης εφημερίδας "Ηλιότυπος". Αλέξανδρος Ασωνίτης, συγγραφέας. Κώστας Βούλγαρης, συγγραφέας. Ηλίας Γκρης, συγγραφέας. Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας - δημοσιογράφος. Μαίρη Κουκουλέ, συγγραφέας. Θωμάς Μηλούλης, αντιδήμαρχος Ηλιούπολης. Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας. Παναγιώτης Πατσαβός, αρχιτέκτονας. Βαγγέλης Σκούρας, δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης.


ΑΥΓΗ 8/5/2007
 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes