23 Ιαν 2007

Νέο, γρήγορο τεστ για τη δυσλεξία

Ένα νέο τεστ που διαρκεί μόλις 10 λεπτά μπορεί να δείξει εγκαίρως ποια παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιθανώς δυσλεκτικά, αναφέρουν ειδικοί από το University College του Λονδίνου.
Το τεστ αυτό θα μπορεί να εφαρμόζεται σε παιδιά τριάμισι ετών και άνω και το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι θα διαρκεί ελάχιστα και θα μπορεί να δείξει από πολύ μικρή ηλικία το πιθανό πρόβλημα της δυσλεξίας. Το καινούριο τεστ, κατά το οποίο οι ειδικοί ζητούν από το παιδι να επαναλάβει προτάσεις και να αφηγηθεί ξανά μια ιστορία που έχει ακούσει, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρώιμη παρέμβαση ενάντια στη δυσλεξία. Οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη φωνολογία ( τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο οι ήχοι μετατρέπονται σε λέξεις), καθώς έχουν δει ότι τα παιδιά με φωνολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δυλεξίας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ" 23/1/2007

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έπεσα στα χέρια ειδικών που με απροσανατόλισαν και με ξεπουπούλιασαν οικονομικά.

Έχω μια κόρη 14 ετών που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Δεν γράφει στραβά ή ανάποδα, διαβάζει κανονικά, δεν μπορεί να μάθει/ αποστηθίσει/ συλλέξει σημαντικά στοιχεία/ συνοψίσει/ επιλέξει κυριότερά του (ο,τιδήποτε φανταστείτε) μπροστά σε μια σελίδα βιβλίου του σχολείου, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας.
Λόγω της δυσκολίας της σε κάθε σχολείο επιλέγει να κάνει παρέα μόνο με προβληματικά/ παραβατικά παιδιά και μας φέρνει πάντα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που μας σπρώχνουν σε απελπισμένες πράξεις (αλλαγή σχολείου, αλλαγή "ειδικών" κλπ). Ότι χαρίσματα έχει φροντίζει με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσει, προκειμένου να μη διαφέρει στην προβληματική φίλη της (φρόντισε να ξεχάσει τα πορτογαλικά της, αποπειράται να κάνει το ίδιο στα γαλλικά της, στράβωσε τα μπροστινά της δόντια για να βάλει σιδεράκια όπως η φίλη της, καθόταν με τα γόνατα να συγκλίνουν προς τα μέσα και να ενώνονται ώστε να στραβώσουν ενώ η ίδια παλιάέτρεχε με τα δυνατά πόδια της σαν δρομέας, προσπαθεί σε πάρτυ να τρώει τούρτα ενώ τη σιχαίνεται κλπ).

Έχει μεγάλη κλιση στο μπαλέτο και στο πιάνο (όπου μαθαίνει και προετοιμάζει περισσότερα από ότι της δίνεται κλπ) Μακάρι να υπήρχε ένας κόσμος που να μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα χωρίς να χρειάζονται και οι λοιπές γνώσεις. Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθαριστριών από το δημόσιο και για λόγους συναγωνισμού τις ρώταγαν τι γνωρίζουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι θεραπευτικές εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια των οποίων έπεσα και με αφαίμαξαν ήσαν (δεν είναι όλες οι απόψεις του ίδιου ατόμου):

- Δεν έχει δυσλεξία (Λες και υπάρχει ένας διαχρονικά ισχύων ορισμός της δυσλεξίας.Και εγώ είχα δυσλεξία τα χρόνια μου και την αντιμετώπισαν με το ξύλο και τον εξευτελισμό).

- Θα ασχοληθούμε με την προσωπικότητά της μόνο. (Δεν μου απαντάνε όμως στο ερώτημά μου "Δέστε δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να μαθαίνουν τα δυσλεκτικά παιδιά. Γιατί αυτές τις μεθόδους να τις ανακαλύψουμε εμείς -μαζί με τους κατάλληλους ειδικούς - όταν η κόρη μου θα είναι 26 ετών και όχι τώρα;

- Αφήστε τη να μείνει στην ίδια τάξη. Καλό θα της κάνει( Όμως εγώ έχει διαβάσει διάφορα βιβλία και άρθρα για τη δυσλεξία, και πουθενά δεν λέει ότι θεραπεύεται με το να μείνει το παιδί στην ίδια τάξη).

- Πηγαίνετε στον τάδε που είναι ειδικός στο να προετοιμάζει δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο τέλος τους περνάει η δυσλεξία. Πήγα και πέρασα τη χρονιά με άθλιες συνθήκες. Ο ειδικός κάθε φορά απήύδηζε προσπαθώντας να της μάθει κάτι, δεν τα κατάφερνε, έλεγε ότι η κόρη μου κουράστηκε και "έχει κατεβάσει τα ρολλά" και μου έδινε μερικές σελίδες γεμάτες με κείμενο το οποίο εγώ ο μή ειδικός θα αναλάμβανα να της τα περάσω στο μυαλό -σαν να ήταν ένα φάξ - προτού κοιμηθεί το βράδυ.

- Να κάνετε οικογενειακή θεραπεία. Εσείς η κόρη σας και η γυναίκα σας. Θα είμαι εγώ και ένας άλλος συντονιστής. Γιατί ο άλλος (ο μπακαλόγατος); Γιατί έτσι γίνεται η ομαδική θεραπεία. Μπορείτε κυρία μου να μου δείξετε σε ένα από τα βιβλία της ομαδικής θεραπείας που έχετε στη βιβλιοθήκη σας να αναφέρει ότι θα υπάρχει και δεύτερος θεραπευτής; Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Και τι με αυτό; Και στη Βραζιλία σε ορισμένες περιοχές κάνουν βουντού. Πόσο θα κοστίσει; 140 η συνεδρία (70 αυτή και 70 ο ειδικευόμενος μπακαλόγατος). Τι λέτε κυρία μου;(Και η θεραπεύτρια καπνίζει σαν φουγάρο μπροστά στην κόρη μου χωρίς να ζητάει συγγνώμη ή άδεια, παρόλο που απαγορεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Σκέψου να προστεθεί και ο μπακαλόγατος που να καπνίζει τσιμπούκι!)
- (στη γυναίκα μου) Να μετάσχετε σε ομαδική θεραπεία (σε ένα κατερειπωμένο σπίτι). Θα είναι γονείς παιδιών; Όχι αποκλειστικά, μπορεί μερικοί να είναι γονείς αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα το σκεφτώ. Προτού φύγετε, παρακαλώ να με πληρώσετε. 150 Ευρώ. Θα σας ετοιμάσουμε την απόδειξη την επόμενη βδομάδα, να τη ζητήσετε από την κυρία Βάνα.

- Δεν έχει μαθησιακά προβλήματα. Είναι ιδιοφυϊα η κόρη σας. Εσείς οι γονείς έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνετε ατομικές θεραπείες ο καθένας σας. Και η κόρη μας; Η κόρη σας δεν έχει τίποτα. 120 Ευρώ. Θα μου δώσετε απόδειξη; Όχι, δεν δίνω αποδείξεις, είμαι πανεπιστημιακός. τότε και εγώ δεν πληρώνω. Μα μου φάγατε την ώρα.. Λυπάμαι. Ωραία θα σας δώσω απόδειξη για 30 ευρώ. Τότε και εγώ θα σας πληρώσω 30 ευρώ.

Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ως προς το τι να κάνω; Η κόρη μου με τόσες επισκέψεις και τέτοια παραπληροφόρηση δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και αν είμαστε φοβεροί εγκληματίες η γυναίκα μου και εγώ (φανταστείτε με να είμαι σαν τον Αυστριακό!), πάλι υπάρχει υποχρέωση των ειδικών να τη βοηθήσουν σήμερα και όχι όταν γίνει 26 ετών. Οι ειδικοι της έχουν βάλει στο μυαλό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας και γι' αυτό εκείνη δεν μπορεί να μάθει τη μετάφραση των Αρχαίων.

Φυσικά (στην Ελλάδα πάντα έχουμε συμβουλές και επιχειρήματα) μπορεί να πεί κανείς «γιατί δεν πάτε σε κάποιο ειδικό κέντρο του δημοσίου για τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα;» Σε αυτούς τους φορείς αν δοκιμάσετε να τηλεφωνήσετε για να κλείσετε ραντεβού, θα πάρετε την απάντηση ότι έχετε σειρά προτεραιότητας για να σας δουν μετά από ένα χρόνο. Δοκιμάστε!

Αν προσφύγετε στο Συνήγορο του Πολίτη σας απαντούν ότι α) "ναι μεν η ιατρική περίθαλψη είναι συνταγματικό σας δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, όπως δηλώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς", β)"μπορείτε να κάνετε αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων του, με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα εάν θεμελιώσετε τη βλάβη που υπέστη η κόρη σας από την παράλειψη...

Η αγωγή εκδικάζεται μετά από 3 1/2 με 4 χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση κερδίσετε, το δημόσιο θα κάνει έφεση και αναίρεση οπότε μπορείτε να έχετε την απόφαση που θα σας δικαιώνει τελεσίδικη μετά από 7-8 περίπου χρόνια.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να έκτέλέσετε απόφαση κατά του δημοσίου, οπότε μπορείτε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), αλλά θα πρέπει να προσέξετε να ασκήσετε την προσφυγή εντός 6 μηνών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (μετά από αναίρεση κλπ). Η εκκρεμοδικία κρατάει περίπου 8-10 χρόνια και μάλλον θα κερδίσετε την υπόθεση με μια συμβολική αποζημίωση, εκτός αν στο μεταξύ ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να καλέσει την κόρη σας για εξέταση..".

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

η δυσλεξία είναι χαρισματική νόσος και θέλει είδική αντιμετώπιση χωρίς ταμπέλες

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πατέρα,
Έχετε πέσει θύμα ορισμένων ασυνείδητων ατώμων που σας εκμεταλλεύτηκαν. Εφόσον η κόρη σας δεν μπορεί, όπως αναφέρετε, να μάθει - αποστηθίσει - συλλέξει σημαντικά στοιχεία κτλ, σημαίνει ότι έχει κάποιο γνωστικό πρόβλημα που έχει να κάνει κυρίως με τη μνήμη και τη κατανόηση. Δυστυχώς, εφόσον βρίσκεται και στο στάδιο της εφηβείας, το γνωστικό αυτό πρόβλημα επηρεάζει και άλλους τόμεις της προσωπικότητάς της, όπως είναι η κοινωνική της συμπεριφορά και η αυτοπεποίθησή της.
Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι εσείς καλό θα ήταν να μην επικεντρώνεται τις δυνάμεις σας εναντίων του δημοσίου ή οποιουδήποτε άλλου που νιώθεται ότι σας έχει αδικήσει (και δικαίως το νιώθεται), αλλά υπερ της κόρης σας, που ίσως να την έχει κουράσει και αυτή η παρέλαση των "ειδικών".
Υπάρχουν αρκετά έγκυρα κέντρα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε αυτά. Η ιδανική περίπτωση θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχολόγο με εξειδίκευση στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και όχι σε ψυχοθεραπευτές και παιδοψυχολόγους, οι οποίοι έχουν εκ των πραγμάτων διαφορετικό ρόλο και χρησιμότητα. Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η συνεδρία σε αυτά τα κέντρα στοιχίζει από 30 έως 40 ευρώ περίπου και όταν μιλάμε για κάποιον ψυχολόγο που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας (έχοντας ΤΕΒΕ), στοιχίζει περίπου το ίδιο ποσό ανα διδακτική ώρα. Οι συνεδρίες αυτές δικαιολογούνται από κάποια ταμεία, κυρίως του δημοσίου, και αν είστε σε συγκεκριμένα ταμεία δεν έχετε σχεδόν καθόλου συμμετοχή σε αυτά.
Όσον αφορά τα συναισθηματικά προβλήματα, που έχουν έρθει ως απόρροια των μαθησιακών προβλημάτων είναι καλό να έχετε υπ` όψιν σας ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, που συνεπάγεται αλλαγή συμμαθητών, καθηγητών κτλ μόνο προβλήματα μπορεί να συνεπάγεται. Το παιδί σε αυτή την ηλικία δημιουργεί δυνατούς δεσμούς με τους συνομιλίκους του και θα είναι περίπλοκο για αυτό να προσαρμόζεται κάθε φορά σε καινούρια δεδομένα. Επίσης, οφέλιμο θα ήταν να επικεντρωθείτε στις πολλές αρετές και στα ταλέντα του παιδιού αυτό και όχι στο πρόβλημα αυτό καθ` αυτό, για να μπορέσετε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή της.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας αναφέρω ότι είναι άμεση ανάγκη να βοηθήσετε την κορούλα σας, με το σωστό τρόπο.

ΔΑΛΙΔΑ είπε...

Εχασα κι εγω χρονο και χρημα προσπαθωντας να βοηθησω το γιο μου που αντιμετωπιζει μαθησιακες δυσκολιες."Διασπαση προσοχης",ελεγε ο ενας.¨δυσλεξια¨,ελεγε ο αλλος."Οχι,δεν εχει δυσλεξια,εχει αδυναμη βραχυχρονη μνημη¨" Νιωθω μονη και αβοηθητη.Προσπαθω να βοηθησω το παιδι μου πια με τις δικες μου δυναμεις.

Ανώνυμος είπε...

Ειχα γραψει ενα σωρο πραγματα αλλα απο τα νευρα και την βιασυνη μου κατι εκανα και σβηστηκαν. Ειμαι 37 ετων και εχω ακριβως την ιδια παθηση με την κορουλα σας. Δυστηχως δεν μπορω να ξαναγραψω ολα αυτα. Δεν ξερω να σας συστισω καποιον ειδικο αλλα ειμαι παθουσα το περναγα και ακομη το περναω και εχω μαθει να ζω με αυτο. Αν θα θελατε θα μπορουσα να σας πω πως το αντιμετοπισα εγω (δεν λεω πως ειναι ο σωστος τροπος). Αν θελετε μπορειτε να επικοινωνηστετ μαζι μου σε αυτο το email: e4aab98a@opayq.com ειναι λιγο παραξενο σαν emailαλλα το εχω βαλει για προστασια απο κακοβουλα σχολια.
Οπως και να εχει και να μην επικοινονησουμε να σας πω τα εξης:
1). ΟΧΙ δεν ειναι αρρωστη
2). ΟΧΙ 1000% δεν εχει να κανει με κατι που κανατε εσεις
3). Πρεπει να καταλαβει οτι δεν ειναι αποτυχημενη και μπορει να κανει αυτο που αγαπαει στην ζωη της ειτε πιανο ειτε μπαλετο ειτε οτιδηποτε αλλο αγαπαει και οτι ακομη και γιατρος να ηθελε να γινει που χρειαζεται πολυ διαβασμα μπορει (αλλα θελει 4πλο κοπο απο τα αλλα παιδια λογο διαβασματος)
4). ΔΕΝ θα γινει ευτιχισμενη ποτε στην ζωη της αν μετραει τον εαυτο της σε σχεση με τους βαθμους η ενα πτυχιο η δεκα πτυχια.
5). Πρεπει να να συνιδιτοποιεισει οτι την αγαπατε ακομα και εαν μεινει 10 φορες σην ιδια ταξη η ακομη και εαν δεν τελειωσει καν το σχολειο (οχι οτι αυτο ειναι επιλογη, πρεπει οπωσδηποτε να βγαλει το λυκειο) οτι οτι και να γινει θα ειστε εκει που μπορει να τις το δειχνετε αλλα ισως να μην το καταλαβαινει και να πρεπει και αλους τροπους να της το δειξετε.

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes