23 Ιαν 2007

Η κατάντια των δήμων, σε αριθμούς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας":
Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 1800 δημοτικές επιχειρήσεις. Από αυτές μόνο οι 1200 είνια ενεργείς.
Κερδοφόρες είναι μόνο το 39,5 %(449) επιχειρήσεις.
Ζημιογόνες είναι το 58,5%(663 επιχειρήσεις), ενώ το υπόλοιπο 2%(20 επιχειρήσεις) είχαν μηδενικά καθαρά αποτελέσματα.
Τα 2/3 των επιχειρήσεων εμφανίζουν έσοδα μόνο από επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις και όχι από τη δραστηριότητά τους.
Ο μέσος όρος ζημιών ανέρχεται σε 71.000 ευρώ, ενώ ρεκόρ καταγράφεται σε δημοτική επιχείρηση με ζημία 4,7 εκατ. ευρώ.
Το 83/% των επιχειρήσεων έχει ως αντικείμενο τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.
Οι επιχειρήσεις (λόγω ρουσφετιών) είναι ήδη υπερφορτωμένες από εργαζόμενους, αφού συνολικά απασχολούνται σ' αυτές 34.498 άτομα. Από αυτούς το 33,3% με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το 48,5% είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, το 11,2% εργάζεται με συμβάσεις μίσθωσης έργου, ενώ οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι αποτελούν το 3,6% του συνόλου και με άλλη σχέση εργασίας συνδέεται το 3,3%.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
«Πολλοί αιρετοί έχτισαν την πολιτική τους καριέρα εκμαυλίζοντας συνειδήσεις προς άγραν ψήφων, αφού πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, αντί να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης, κατέληξαν ρουσφετολογικοί μηχανισμοί προσλήψεων», μας είπε ο Γ. Κασσαβός, που επί χρόνια διατελεί σύμβουλος δημοτικών επιχειρήσεων.
Και τώρα μάχη με το χρόνο πρέπει να δώσουν οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες για να προλάβουν έως τα τέλη του 2007 να ρυθμίσουν τις ανοικτές εκκρεμότητες με τις δημοτικές επιχειρήσεις τους, όπως ορίζει ο νέος κώδικας. Καλούνται να αποφασίσουν σε ποιες θα βάλουν λουκέτο, ποιες θα συγχωνευτούν και ποιες θα διατηρηθούν ανοικτές, χαρακτηρίζοντάς τις κοινωφελείς, ανώνυμες εταιρείες ή ειδικού σκοπού.
Ποιοι θα πληρώσουν το... μάρμαρο; Περίπου 3.000 εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, που απασχολούνται σε αυτές, οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση, εάν οι δήμαρχοι δεν τους απορροφήσουν στα δημαρχεία. Για τους συμβασιούχους φυσικά καμία πρόβλεψη!
Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes