Γέμισαν οι εφημερίδες με ολοσέλιδες καταχωρήσεις των 15 θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία:
Ας σταθούμε σε μερικές από αυτές:
Θέση 1η: "Αντικατάσταση του ασφυκτικού αναλυτικού προγράμματος στα σχολεία από ένα Εθνικό Πλαίσιο Προγράμματος που θα ανοίγει τα περιθώρια για δημιουργία και πρωτοβουλίες σε κάθε σχολείο, ενώ θα θέτει συγκεκριμένους εθνικούς στόχους σε κάθε βαθμίδα".
Δηλαδή: Προβλέπεται κατάργηση του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος στα σχολεία που σημαίνει κατάργηση της βασικής αρχής του ενιαίου της μόρφωσης καθώς και της ισότητας στη γνώση. Αυτό θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων ανάλογα με τον "πλούτο" της κάθε περιφέρειας, της πόλης, της συνοικίας και τελικά της ίδιας της οικογένειας. Πιο ταξική παιδεία δε γίνεται. Καλά σχολεία για τα παιδιά της ελίτ και υποβαθμισμένα για τα παιδιά των φτωχών.
θέση 2η: "Ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών που θα συνδυαστεί με την επιμόρφωση και ένα σύστημα αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας και του έργου τους".
Δηλαδή: Οι αυξήσεις των εκπαιδευτικών θα περνάνε μέσα απ' την αξιολόγηση και του σχολείου τους αλλά και των ίδιων με αποτέλεσμα την κατηγοριοποίηση για τις σχολικές μονάδες και τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας(αξιολόγησης) για τους εκπαιδευτικούς.
Θέση 5η: "Το Ολοήμερο Σχολείο, που θα είναι πια ο βασικός τύπος σχολείου, να αποκτήσει ευρύτερη αυτοδυναμία με τη βοήθεια των γονέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκπαιδευτικής κοινότητας".
Δηλαδή: Μας λένε ξεκάθαρα ότι γονείς, εκπαιδευτικοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πληρώνουν απευθείας το σχολείο. Που θα βρουν όμως τα χρήματα; Πολύ απλά θα τα αναζητήσουν σε χορηγούς. Αν αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης τότε τι είναι;
Μελετώντας και τις υπόλοιπες από τις 15 θέσεις, και παίρνοντας υπόψη και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος, γίνεται φανερό πως οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία δεν περιγράφουν παρά ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα έχει ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά του στους ιδιώτες και ένα σχολείο αμάθειας για τους πολλούς που θα παρέχει εκπαίδευση διαφορετική για τα παιδιά διαφορετικών κοινωνικών τάξεων ανάλογα με το εισόδημά τους.
15 Ιαν 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου