3 Νοε 2013






Νοε01201

ioannis-kapodistrias-ethniko-istoriko-mouseio«Ο Καποδίστριας ήταν statesman με ηθικές αρχές», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στην ημερίδα για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον οποίο οι Ελβετοί θα τιμήσουν δεόντως από το Νοέμβριο του 2013 και όλο το 2014.
Οι ψυχροί Ελβετοί δεν ξεχνούν τον πρώτο επίτιμο πολίτη της χώρας τους. Οι θερμοί Νότιοι προτιμούν να μη θυμούνται, για να μη στενοχωριούνται. Τη διαφορά statesman και politician, τη διαφορά αυτού που σκέφτεται τις επόμενες γενιές απ’ αυτόν που κινείται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.
Ο Καποδίστριας δεν ήταν μόνο statesman, είχε και ηθικές αρχές, κι αυτό του το αναγνώριζαν ακόμη και οι αντίπαλοί του, όπως ο Μέτερνιχ. «Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας», είχε παραδεχτεί ο φοβερός και τρομερός Αυστριακός διπλωμάτης.
«Είμαι ευχαριστημένος... (γράφει στον πατέρα του) Αντιστάθηκα στις πιο μεγάλες και γοητευτικές προτάσεις... προκειμένου να μείνω με όλη μου την καρδιά προσκολλημένος... σε όσα εγώ πιστεύω ως ιερά καθήκοντα... Θα είχα προχωρήσει κατά χίλια βήματα στη σταδιοδρομία μου, αλλά έξω από τις αρχές μου...».
«Είσθε αξιοθαύμαστος», του είπε μία βαρόνη, όταν είδε ότι ζούσε σε δύο λιτά δωμάτια στη Γενεύη. «Μα όχι, κυρία μου, απλώς είμαι συνεπής προς τον εαυτό μου...
 Κατερίνα Τζωρτζινάκη
 Πηγή : Ναυτεμπορική, 30/10/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes