7 Ιουν 2013

Το 45% θανάτων παιδιών εξαιτίας του υποσιτισμού


Ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 45% των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, δηλαδή 3,1 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως. Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. Διεθνής ομάδα επιστημόνων διερεύνησε τις διαφορετικές αιτίες υποσιτισμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πρώτες χίλιες ημέρες ενός ανθρώπου, από τη σύλληψή του ώς την ηλικία των δύο ετών, έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία του. Ο υποσιτισμός έχει επίσης και οικονομικές συνέπειες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ, ο υποσιτισμός κοστίζει στον πλανήτη 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στα συστήματα περίθαλψης και σε απώλεια παραγωγικότητας.
Ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του δρος Ρόμπερτ Μπλακ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, εξέτασαν το φαινόμενο του υποσιτισμού σε μητέρες και παιδιά σε χώρες με χαμηλό και μέσο εισόδημα, από το 2008. Η ομάδα των επιστημόνων κατέγραψε επίσης την πρόοδο των επισιτιστικών προγραμμάτων στο επίπεδο κάθε χώρας και σε διεθνές επίπεδο. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, παρότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος, το ύψος 165 εκατομμυρίων παιδιών είναι χαμηλότερο σε σχέση με το κανονικό ύψος της ηλικίας τους και ότι 50 εκατομμύρια παιδιά είναι λιποβαρή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι ζωές 900.000 ανθρώπων θα μπορούσαν να έχουν σωθεί σε 34 χώρες αν στο 90% του κόσμου είχαν εφαρμοστεί δέκα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά μέτρα για τον υποσιτισμό.
Μιλώντας στο BBC, o δρ Μπλακ τόνισε ότι οι επιπτώσεις στη διατροφή κατά τους πρώτους μήνες της κύησης καθώς και οι συνθήκες ζωής στα δύο πρώτα έτη του ανθρώπου έχουν σημαντικές συνέπειες ως προς τη θνησιμότητα και την εκδήλωση χρόνιων ασθενειών στους ενηλίκους. «Ο υποσιτισμός έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των ανθρώπων αλλά και στις ικανότητές τους να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις στα σχολικά τους χρόνια και να επιτύχουν στην κοινωνία και στην επαγγελματική τους ζωή», πρόσθεσε ο δρ Μπλακ.
Ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης του περιοδικού Lancet, τόνισε ότι αν καταπολεμηθεί ο υποσιτισμός στις μητέρες και τα παιδιά, τα θετικά αποτελέσματα θα είναι ορατά και στις επόμενες γενεές. Για αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Ειδικοί σε ζητήματα υποσιτισμού αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, στο πλαίσιο διάσκεψης με αντικείμενο τον υποσιτισμό, την οποία διοργανώνουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Βραζιλίας.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes