20 Απρ 2012

Από τα 13 αρχίζουν το κάπνισμα


Καπνίζουν, πίνουν, κάνουν χρήση παράνομων ουσιών… Ο λόγος για μεγάλη μερίδα του σχολικού πληθυσμού της χώρας, ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΚΑΝΑ και του ΕΠΙΨΥ φαίνεται ολοένα και περισσότερο να αποκτά τις (κακές) συνήθειες των ενηλίκων, «υποθηκεύοντας» δυστυχώς την ανάπτυξη και την υγεία τους. 
Τα στοιχεία που έφεραν στο φως χθες κατά την παρουσίαση της νέας έρευνας οι κ.κ. Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, και Αννα Κοκκέβη, υπεύθυνη του ΕΠΙΨΥ, προκαλούν ανησυχία, καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων πως χρήση κάνναβης έχει κάνει ακόμη και ένα μικρό ποσοστό παιδιών ηλικίας 13–14 ετών!

Ναρκωτικά
Πιο συγκεκριμένα, βάσει της μελέτης του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών, χρήση κάποιας παράνομης ουσίας (κυρίως κάνναβης) έχει κάνει έστω και μία φορά ποσοστό 15,2% (1 στους 7) των νέων μεταξύ 13 και 19 ετών.
Μεγαλύτερη ροπή προς τις ουσίες έχουν τα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια (αναλογία 2,5 προς 1), ενώ εντονότερα παρουσιάζεται επίσης το πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. 
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί την ίδια ώρα το γεγονός ότι από το 1984 μέχρι το 2011 το ποσοστό της χρήσης ουσιών «εκτοξεύθηκε» την περασμένη χρονιά σε 15,3%, από 6% που ήταν πριν από 20 περίπου χρόνια.

Τσιγάρο
Αγαπημένη συνήθεια αποτελεί δυστυχώς για έναν στους 7 εφήβους και το τσιγάρο, αφού ποσοστό 14% των μαθητών δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, ενώ 1 στους 5, δηλαδή ποσοστό 20%, παραδέχεται πως έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα (κυρίως αγόρια).
Η έναρξη του καπνίσματος, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ξεκινά για περισσότερα από 2 στα 100 παιδιά από την ευαίσθητη ηλικία των 13–14. Στην ηλικία των 19 δε καπνίζει τουλάχιστον το 51% των νέων! 

Το ποτό
Σε σημαντικό πρόβλημα, τέλος, έχει αναδειχθεί και το ποτό, με 6 στους 10 νέους (61%) να «ομολογούν» πως ήπιαν μέσα στον τελευταίο μήνα, 1 στους 10 (11%) να πίνει περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα και 1 στους 3 (34%) να έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του μέχρι τα 13. Αγαπημένα ποτά αποτελούν το κρασί, η μπίρα, τα αλκοολούχα αναψυκτικά και κάποια από τα δυνατά ποτά, ενώ μεγαλύτεροι πότες είναι οι μαθητές σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα σε σύγκριση με την Αθήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 20/4/1012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes