13 Φεβ 2012

Έρχεται νέος προϋπολογισμός, 8 νόμοι και δεκάδες υπουργικές αποφάσεις

Της Δήμητρας Καδδά
Το μνημόνιο ψηφίστηκε αλλά τώρα πρέπει να εφαρμοσθούν τα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να καταθέσει προς έγκριση στο Eurogroup πέρα από τις γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών και τη ρύθμιση για τις ρήτρες συλλογικές δράσης (CACs) αλλά και αναλυτικό χρονολόγιο εφαρμογής των παρεμβάσεων που θεωρούνται "προαπαιτούμενες" της υπογραφής του νέου δανείου.
Οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να ικανοποιηθούν για να δώσουν το «ΟΚ» για να ξεκινήσει το PSI έως την Παρασκευή. Για να ικανοποιηθούν σύμφωνα με πληθώρα δηλώσεων ξένων αξιωματούχων θέλουν να δουν έργα και αυτά που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες είναι πολλά.
Οι δανειστές ζητούν κάποια από τα μέτρα να ψηφισθούν πριν από το PSI και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει μαζικά εφαρμοστικούς νόμους ακόμη και με τη μορφή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα αξίας 3,2 δισ. ευρώ και πλειάδα διαθρωτικών παρεμβάσεων:
Α. Συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει ένα μέρος των πρόσθετων μέτρων:
* τα αδιευκρίνιστα 325 εκατ. ευρώ, 
* την μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών,
* την περικοπή 280 εκατ. ευρώ από εκλογικές δαπάνες, επιδοτήσεις απομακρυσμένων περιοχών, πιστώσεων για αποδοχές πανεπιστημίων, αναπληρωτών καθηγητών και άλλων δαπανών γυμνασίων, λυκείων και γεωργικών δαπανών.
* Την περικοπή 300 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις 
* Την μείωση των αμιγώς εθνικών επενδύσεων (και επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις) κατά 400 εκατ. ευρώ.
* την περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.
* Την περικοπή 550 θέσεων αντιδημάρχων και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτούς.
Β. Θεσπίζει 8 νόμους που θα προβλέπουν:
* Εργασιακός νόμος για την άρση της μετενέργειας, κατάργηση της μονιμότητας, πάγωμα της "ωρίμανσης", κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (επιπλέον 10% για τους νέους εργαζομένους).
* Λουκέτο στα μικρά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και μείωση σε δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης «χαμηλής προτεραιότητας»
* Παρεμβάσεις στην αγορά με νέο νόμο για τον ορισμό των τιμών των αδειών των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, απελευθέρωση 20 επαγγελμάτων και νέες παρεμβάσεις στους δικηγόρους.
* Μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων και διεύρυνση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς με την ανάκτηση των μισθών που καταβλήθηκαν μετά από την 1 Νοεμβρίου.
* Θέσπιση πλαφόν 2,8 δισ. ευρώ στην δαπάνη για φάρμακα. Μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων κάτω από 15%, των περιθωρίων χονδρικής από 5,3% σε 5%, σταθερού περιθωρίου 30 ευρώ για όλα τα φάρμακα άνω των 200 ευρώ και αύξηση εκπτώσεων για τα φαρμακεία με κύκλο εργασιών άνω των 35.000 ευρώ. Καθορισμό των ανώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων, υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς.
* Κατάργηση της ρύθμισης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και της αναστολής της ποινικής δίωξης και της δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
* Νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και νόμος για τη βελτίωση του δημοσιονομικού πλαισίου εποπτείας. 
Γ. Υπογράφει δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου (4 αποφάσεις), μείωση του χρόνου μεταφοράς από τη ΔΕΗ των εσόδων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε 2 ημέρες, το κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων και την αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων.
Έρχεται και τροποποίηση αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για να διευκολυνθεί η έρευνα ύποπτων συναλλαγών που συνδέονται με φοροδιαφυγή, αλλά και παρεμβάσεις στο ελεγκτικό μηχανισμό. Προχωρά επίσης η αξιολόγηση των αναγκών των τραπεζών σε κεφάλαια και μελέτη για την ΑΤΕ
Όλα τα παραπάνω είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την υπογραφή του νέου δανείου. Περιλαμβάνουν 3,2 δισ. ευρώ εισπρακτικά μέτρα και πολλά «διαρθρωτικά».
Αποτελούν την κορυφή μόνο του παγόβουνου των μέτρων που περιγράφονται στο Μνημόνιο χωρίς να εξειδικεύονται. Εξειδίκευση υπάρχει ήδη και θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Ιουνίου με στόχο να βρεθούν τουλάχιστο 11 δισ. ευρώ επιπλέον.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes