27 Νοε 2011

Σε εφορίες και τελωνεία έχουν χαθεί 44 δισ. ευρώ


Από 98 δισ. βεβαιωμένα έσοδα το Δημόσιο έχει εισπράξει μόνο τα 54 δισ.
Αποκαλυπτικά για την παράλυση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού είναι τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον ισολογισμό του κράτους, σύμφωνα με τα οποία τα βεβαιωθέντα αλλά μη εισπραχθέντα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν το αστρονομικό ποσό των 44 δισ. ευρώ, καθώς από τα 98,006 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα έσοδα μπήκαν στα ταμεία μόλις 53,957 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το Δημόσιο εισπράττει τα μισά από εκείνα που βεβαιώνει. 
Οι διαρροές εσόδων προέρχονται τόσο από τους άμεσους και έμμεσους φόρους (εισόδημα, ακίνητα, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.ά.) όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι εισπράττονται μόλις 6 από τα δέκα ευρώ που βεβαιώνονται όσο και τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα που αφορούν κυρίως πρόστιμα για παραβάσεις και στα οποία το ποσοστό είσπραξης ανέρχεται μόλις στο 14,5% αυτών που βεβαιώθηκαν.
10 δισ. 
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι αν οι εφορίες και τα τελωνεία εισέπρατταν το ένα τέταρτο των οφειλών που έχουν βεβαιώσει και παραμένουν στα χαρτιά, οι πολίτες δεν θα πλήρωναν τα 10 δισ. ευρώ που είναι το κόστος των έκτακτων μέτρων του Ιουνίου και προβλέπουν μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, επιβολή των πολλαπλών εισφορών σε εισοδήματα και τεκμήρια διαβίωσης του εδικού τέλους των ακινήτων, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης. Κι αυτό γιατί στο δημόσιο ταμείο θα εισέρεαν έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ που θα κάλυπταν πλήρως τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού.
Στην περίπτωση που έμπαιναν στα ταμεία τα μισά από τα ανείσπρακτα έσοδα δεν θα χρειάζονταν κανένα από τα επώδυνα μέτρα του 2010 και του 2011 που σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται στα 19 δισ. ευρώ. Στην ιδανική περίπτωση που εισπράττονταν το σύνολο των βεβαιωμένων εσόδων όχι μόνο ο προϋπολογισμός δεν θα εμφάνιζε ούτε ένα ευρώ έλλειμμα αλλά θα υπήρχε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και η χώρα δεν θα προσέφευγε στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 27-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes