7 Φεβ 2011

Η κατάθλιψη απειλεί τον Πλανήτη

Γινόμαστε πλανήτης… καταθλιπτικών και, η κατάσταση θα χειροτερέψει!!! «Από κατάθλιψη πάσχει 1 στους 3 ανθρώπους διεθνώς (άνω των 45 ετών) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σε μία δεκαετία το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 50%, φέρνοντας την κατάθλιψη στην πρώτη ή δεύτερη σειρά μεταξύ των πιο συχνά εμφανιζόμενων νόσων. Μάλιστα η κατάθλιψη είναι όντως γένους θηλυκού, αφού προτιμάει τις γυναίκες (μετά την ηλικία των 40-45) και η συχνότητα εμφάνισής της σ' αυτές είναι τριπλάσια από ό,τι στους άντρες!!!
 Ωστόσο νέα φάρμακα, που ήδη κυκλοφορούν, στοχεύουν στην καταπολέμηση της πιθανής αιτίας της κατάθλιψης, σε αντίθεση με τα παλαιότερα φάρμακα, που αποσκοπούν μόνο στην άρση των συμπτωμάτων της. Επειδή δε η κατάθλιψη είναι μια χρόνια και σημαντική πάθηση, που δεν θεραπεύεται μόνο με την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, ο καταθλιπτικός θα πρέπει να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή για 1-2 χρόνια, ενώ μπορεί να χρειαστεί και ψυχολογική υποστήριξη». Τα παραπάνω τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νάντια Μπεργιαννάκη-Δερμιτζάκη, στο «6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής» στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα υπογράμμισε: «Ένα νέο φάρμακο, με δραστική ουσία την αγομελατίνη, στοχεύει στα πιθανά αίτια αυτής της διαταραχής, έχει αγχολυτική δράση χωρίς να είναι αγχολυτικό, δεν προκαλεί εξάρτηση και επιδρά μέσα στις πρώτες ημέρες από τη λήψη του, σε αντίθεση με τα παλαιότερα φάρμακα, τα οποία επιδρούν σε 15-20 ημέρες. Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να αυξήσουμε σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου την ποσότητα κάποιων νευροδιαβιβαστών, (σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη), που σχετίζονται με την πρόκληση κάποιων ψυχωτικών ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Με την αύξηση αυτών των ουσιών στοχεύαμε στην άρση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. Τώρα δεν αποσκοπούμε στην αύξηση αυτών των ουσιών σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, αλλά στην επίδραση σε ορισμένους υποδοχείς, που επαναπροσδιορίζουν τους ρυθμούς, έτσι ώστε να αρθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα πάρα πολλά συμπτώματα της κατάθλιψης, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Δηλαδή αντιμετωπίζουμε πλέον, όχι το σύμπτωμα αλλά την πιθανή αιτία της 
διαταραχής».


ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 07-02-1011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes