14 Φεβ 2010

Νέοι κανόνες στις σχέσεις καθηγητών - μαθητών

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία σε συνδυασμό με την ανάγκη ενημέρωσης και εκσυγχρονισμού των κανόνων, που διέπουν τις σχέσεις εκπαιδευτικών - μαθητών, οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας στην απόφαση να διοργανώσει σχετική ημερίδα με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Παιδιού.
Αφορμή υπήρξε η απομάκρυνση από σχολείο του νομού Χανίων 14χρονης μαθήτριας, η οποία σε ένα γκρουπ του facebook καταφερόταν εναντίον καθηγήτριάς της. Επίσης, η 14χρονη είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο βίντεο με σκηνές από το μάθημα με την καθηγήτρια. Το βίντεο ελήφθη από κινητό.
Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, δημιουργήθηκε γκρουπ στο facebook, όπου μαθητές από όλη τη χώρα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη 14χρονη.
Το συνέδριο πρόκειται να οργανωθεί τον Μάρτιο, ενώ το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του συνεδρίου για να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο κανόνων που διέπουν τη συμπεριφορά των μαθητών στο σχολείο (π. χ. το είδος των παραπτωμάτων, οι ποινές κ. ά.).
Σήμερα εφαρμόζονται κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί το 1979, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν ανακύψει θέματα, όπως η χρήση των κινητών τηλεφώνων στην τάξη, τα οποία δεν έχουν λυθεί αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, υπάρχει απαγόρευση της χρήσης κινητών στο σχολείο, όμως η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί σημείο τριβής μαθητών - εκπαιδευτικών.
Από την άλλη, σε πρόσφατη συζήτηση στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία μετείχαν μαθητές και η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, οι μαθητές εστίασαν στην έλλειψη ολοκληρωμένου καταστατικού δικαιωμάτων και ευθυνών μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής κοινότητας. «Η ανάγκη των νέων να εκφράζονται και να διατυπώνουν το συναίσθημά τους είναι όχι μόνον αυτονόητη, αλλά πρέπει και να ενθαρρύνονται να το κάνουν. Ολα αυτά όμως μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού της προσωπικότητας και ομαλής λειτουργίας της σχολικής κοινότητας», ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του υπ. Παιδείας.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13-02-2010 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes