28 Μαΐ 2008

"Προστάτες"-εκμεταλλευτές για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου

Έκθεση-καταπέλτης της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Save The Children καταγγέλλει την κακομεταχείριση εκατοντάδων παιδιών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί για να τα προστατέψουν: κυανόκρανους του ΟΗΕ και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων...
Την ίδια στιγμή, η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο καταγράφει μία αποκαρδιωτική εικόνα: Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πέφτουν θύματα βασανιστηρίων σε τουλάχιστον 81 χώρες, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άδικες δίκες σε τουλάχιστον 54 χώρες και άνθρωποι που δεν τους επιτρέπεται να μιλούν ελεύθερα σε τουλάχιστον 77 χώρες. Όλα αυτά, εξήντα ολόκληρα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου...


ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

27 Μαΐ 2008

«Έφυγε» σε ηλικία 74 ετών ο σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 74 ετών ο σκηνοθέτης και παραγωγός Σίντνεϊ Πόλακ. Είχε τιμηθεί με Όσκαρ για την ταινία Πέρα από την Αφρική, ενώ από τις πιο γνωστές ταινίες το ήταν η Τούτσι με τον Ντάστιν Χόφμαν και Τα καλύτερά μας χρόνια με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.
Αφήνοντας το θέατρο και την τηλεόραση έφυγε το 1965 για το Λος Άντζελες και πέρασε πίσω από την κάμερα γυρίζοντας ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασικές: Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν (1969), Τζερεμάια Τζόνσον (1972), Τα καλύτερά μας χρόνια (1973) και Οι τρεις μέρες του Κόνδορα (1975).
Ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Τούτσι το 1982 (όπου έπαιζε και ο ίδιος, στο ρόλο του ατζέντη του Ντάστιν Χόφμαν) αλλά κέρδισε τελικά το πολυπόθητο αγαλματίδιο τέσσερα χρόνια αργότερα για το Πέρα από την Αφρική. Η ταινία βραβεύτηκε συνολικά με επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας.
Μετά την εμπορική αποτυχία της ταινίας Αβάνα το 1990, αφοσιώθηκε στην παραγωγή ταινιών όπως Λογική και ευαισθησία και Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ, ενώ υπήρξε και πρωταγωνιστής σε αρκετές ταινίες, όπως στο Μάτια ερμητικά κλειστά αλλά και στην τηλεοπτική σειρά Σοπράνος.
Η τελευταία σκηνοθετική δουλειά του ήταν το ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2005 με θέμα τον περίφημο αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, το δημιουργό του μουσείου του Μπιλμπάο.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

18 Μαΐ 2008

Τα ομηρικά τοπία του ζωγράφου Γεράσιμου Στέρη στο Μουσείο Μπενάκη

Ταξίδεψε από την Ελλάδα, στο Παρίσι όπου συναναστράφηκε με τον Πικάσο και στο Χόλιγουντ, όπου έφτιαχνε αφίσες για την Paramount. Ο ζωγράφος Γεράσιμος Στέρης αποκαλύπτεται μέσα από μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, η οποία ξεκινά στις 22 Μαΐου. Ο Οδυσσέας Ελύτης τον είχε χαρακτηρίσει τον πιο «διαυγή» και «μυστηριώδη» ζωγράφο της γενιάς του '30. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την αρχαία ελληνική κληρονομιά. Ζωγράφισε μορφές θεών, σκηνές ελληνικές, μπολιάζοντάς τες με γεωμετρικότητα. Ο Γεράσιμος Σταματελάτος, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1898. Σπουδάζει ζωγραφική, φιλοσοφία και ψυχολογία σε Αθήνα και Παρίσι, υιοθετεί το επώνυμο Στέρης.Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο ζωγράφος μυήθηκε σε έναν ιδιότυπο υστεροκυβισμό. Στο Παρίσι γνώρισε μάλιστα τον Πικάσο, τον Ντερέν, το Λεζέ, τον Ντε Κίρικο.Αργότερα μετέβη στην Αμερική. Αρχικά στη Νέα Υόρκη, όπου του φαινόταν σκληρή η πάλη για την επικράτηση και αργότερα στο Χόλιγουντ, όπου ζωγράφιζε αφίσες για την Paramount. Ονόμασε τον εαυτό του Τζωρτζ ντε Στέρης και αργότερα πολιτογραφήθηκε Γκουέλμο Αμον ντ' Εστέ. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν για περίπου 40 χρόνια, ενώ η σύζυγός του έμαθε μετά το θάνατό του ότι ήταν Έλληνας. Στις 22 Μαΐου 2008 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138, έκθεση αφιερωμένη στο ζωγράφο με τίτλο «Στέρης. Έργα από τη Συλλογή Κουτουλάκη». Τα 300 περίπου έργα που παρουσιάζονται αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική δημιουργία του ζωγράφου κατά την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα (1926-1936).
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου 2008.
ΠΗΓΗ: IN.GR

Αφιέρωμα στον Ζυλ Ντασσέν από την τηλεόραση του 902


Αφιερωμένη στον Ζυλ Ντασσέν είναι η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως...» (Τρίτη,20/5/2008 «902 TV», 23.00). Για τη ζωή του και το έργο του, μιλούν οι ηθοποιοί Μπέτυ Βαλάση και Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Ο Ζυλ Ντασσέν ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος του θεάτρου και του κινηματογράφου, που έζησε για πολλά χρόνια στη Γαλλία και στην Ελλάδα (θεωρούσε τον εαυτό του Ελληνα μετά τον γάμο του με την Μελίνα Μερκούρη), όπου και πέθανε. Πρώτη ταινία που γύρισε στην Ευρώπη ήταν το «Ριφιφί» (1955), με το οποίο κερδίζει το βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών. Το 1956 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το 1957 γυρίζει την πρώτη ταινία με την Μελίνα, «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Ακολουθούν μια σειρά από ταινίες, ξεχωρίζοντας το «Ποτέ την Κυριακή» (1960). Βρέθηκε στη μαύρη λίστα του Μακάρθι με αποτέλεσμα να εξοριστεί από τις ΗΠΑ. Επιμέλεια - παρουσίαση: Σοφία Αδαμίδου.
 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes