27 Μαΐ 2008

«Έφυγε» σε ηλικία 74 ετών ο σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 74 ετών ο σκηνοθέτης και παραγωγός Σίντνεϊ Πόλακ. Είχε τιμηθεί με Όσκαρ για την ταινία Πέρα από την Αφρική, ενώ από τις πιο γνωστές ταινίες το ήταν η Τούτσι με τον Ντάστιν Χόφμαν και Τα καλύτερά μας χρόνια με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.
Αφήνοντας το θέατρο και την τηλεόραση έφυγε το 1965 για το Λος Άντζελες και πέρασε πίσω από την κάμερα γυρίζοντας ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασικές: Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν (1969), Τζερεμάια Τζόνσον (1972), Τα καλύτερά μας χρόνια (1973) και Οι τρεις μέρες του Κόνδορα (1975).
Ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Τούτσι το 1982 (όπου έπαιζε και ο ίδιος, στο ρόλο του ατζέντη του Ντάστιν Χόφμαν) αλλά κέρδισε τελικά το πολυπόθητο αγαλματίδιο τέσσερα χρόνια αργότερα για το Πέρα από την Αφρική. Η ταινία βραβεύτηκε συνολικά με επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας.
Μετά την εμπορική αποτυχία της ταινίας Αβάνα το 1990, αφοσιώθηκε στην παραγωγή ταινιών όπως Λογική και ευαισθησία και Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ, ενώ υπήρξε και πρωταγωνιστής σε αρκετές ταινίες, όπως στο Μάτια ερμητικά κλειστά αλλά και στην τηλεοπτική σειρά Σοπράνος.
Η τελευταία σκηνοθετική δουλειά του ήταν το ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2005 με θέμα τον περίφημο αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, το δημιουργό του μουσείου του Μπιλμπάο.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes