26 Δεκ 2008

" Έφυγε" ο Χάρολντ Πίντερ

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2005, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του Αντόνια Φρέιζερ.
Ο σπουδαίος θεατράνθρωπος έπασχε εδώ και πολλά χρόνια από καρκίνο στο συκώτι.
Ο Πίντερ έγραψε πάνω από 30 θεατρικά έργα, τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία όπως το «Πάρτι Γενεθλίων», «Το βουβό γκαρσόνι», «Ο επιστάτης», «Η επιστροφή» κ.α.
Επίσης ο Πίντερ έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο («Ο υπηρέτης», «Επιχείρηση Κουίλερ», «Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού» κ.α), ενώ εμφανίστηκε και σε διάφορα έργα ως ηθοποιός.
Σε ηλικία 75 ετών τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2005.
Η δράση του Πίντερ δεν περιοριζόταν όμως μόνο στη συγγραφή και τη θεατρική σκηνοθεσία. Ήταν επίσης ένας πολύ σημαντικός πολιτικός ακτιβιστής, ο οποίος παρενέβαινε συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.
Τη δεκαετία του '80 ασκούσε κριτική στον αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν και στη σύγχρονή του βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ πιο πρόσφατα είχε στρέψει το θυμό του κατά της δέσμευσης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (1999), την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και τον πόλεμο στο Ιράκ (2003), συγκρίνοντας τον Τόνι Μπλερ με «έναν ανόητο γεμάτο ψευδαισθήσεις» και χαρακτηρίζοντας τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου».
Σε βίντεο που μεταδόθηκε κατά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας με το οποίο τιμήθηκε το 2005, από την οποία ο ίδιος απουσίαζε λόγω υγείας, ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας ζητούσε να οδηγηθούν οι Μπους και Μπλερ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επειδή ξεκίνησαν τον πόλεμο στο Ιράκ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes