21 Σεπ 2007

Από το «δε συνεργαζόμαστε» στο «εναλλάξ στην προεδρία»

Δεν κράτησε πολύ το «δε συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ» του ΣΥΝ.

Τρεις μήνες μετά το συνέδριο της ΟΛΜΕ και λίγες μόλις μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, συγκροτήθηκε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με εναλλακτική προεδρία του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη διετία.
Ετσι, για τον πρώτο χρόνο η θέση του προέδρου βρίσκεται στα χέρια της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) και συγκεκριμένα του Γρ. Καλομοίρη, ενώ την προσεχή χρονιά πρόεδρος της ΟΛΜΕ προτάθηκε να είναι ο Κ. Μανιάτης της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ).
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει εναλλακτικό προεδρείο. Για τα έτη 2003-2005, η θέση του προέδρου πέρασε εναλλάξ από τα χέρια της ΝΔ και του ΣΥΝ. Για τον πρώτο χρόνο, που ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΟΛΜΕ ήταν η ΔΑΚΕ και όταν κυβέρνηση έγινε η ΝΔ, πρόεδρος της ΟΛΜΕ έγινε η «Αγωνιστική Συνεργασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ, η ΠΑΣΚ ισχυριζόταν ότι δε διαπραγματεύεται τη θέση του προέδρου και τη διεκδικεί για ολόκληρη τη διετία. Σήμερα, μετά τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στη Βουλή, ΠΑΣΚ και ΣΥΝ σφίγγουν το χέρι, βάζουν μπροστά τη «μεγάλη δημοκρατική συμμαχία» και διαμορφώνουν ένα προεδρείο σε επιφανειακά αντικυβερνητικά πλαίσια, που επί της ουσίας παρέχει συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, όπως κάνει άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια ανεξάρτητα το ποιο κόμμα κυβερνούσε. Επιπλέον, η ίδια η «συνθετική» απόφαση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ αποτελεί υπόκλιση στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ (αποκέντρωση, κριτική από την άποψη της εφαρμογής και όχι της ουσίας).
Οπως σχολιάζει ο Κ. Σμπόνιας, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, «ο καιροσκοπισμός και η κούφια ρητορεία δήθεν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων δεν κρύβονται όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση πολιτικών παιχνιδιών κορυφής. Η συμφωνία των παρατάξεων του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ σε πολλά συνδικάτα, για την εκλογή τους στα προεδρεία αυτών, είχε και την αντανάκλασή της τελικά και στην ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
Πάγια θέση αρχής της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, την οποία υποστήριξε και σε αυτή τη συνεδρίαση του ΔΣ, είναι ότι τα προεδρεία οφείλουν να είναι αντιπροσωπευτικά - αναλογικά.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21/9/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes