28 Ιουλ 2007

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι, για όσους επιμένουν να προβληματίζονται ακόμα...

" Όσοι συμβιβάζονται με τις χαμηλές προσδοκίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας θα βλέπουν συγκαταβατικά και την ανάδυση της μορφής που αποκαλώ Μεταδημοκρατία. Στο πρότυπο αυτό μονολότι διεξάγονται εκλογές και οι κυβερνήσεις μπορούν να αλλάξουν, ο προεκλογικός αγώνας είναι πλήρως ελεγχόμενο θέαμα που ενορχηστρώνεται από ανταγωνιστικές ομάδες επαγγελματιών ειδικευμένων στις τεχνικές της πειθούς, και επικεντρώνεται στενά σε ένα μικρό φάσμα θεμάτων που επιλέγονται από τις συγκεκριμένες ομάδες.
Η πλειοψηφία των πολιτών κρατά μια παθητική, ήσυχη ή απαθή στάση, κι απλώς αντιδρά στα ερεθίσματα που οι άλλοι προκαλούν. Πίσω από το θέαμα του προεκλογικού παιχνιδιού, η πολιτική διαμορφώνεται ουσιαστικά στον ιδιωτικό χώρο, με διαπραγματεύσεις και συνδιαλλαγές ανάμεσα στις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα κυρίαρχα στρώματα που εκπροσωπούν σχεδόν αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρήσεων".

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κόλιν Κράουτς, καθηγητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, με τίτλο "Μεταδημοκρατία" από τις εκδόσεις Εκκρεμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes