26 Ιουν 2007

Tα Επιτόκια ξεπερνούν το 22%, αλλά κανείς δε μιλάει...

Επιτόκια που ξεπερνούν το 22% έφερε στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών η παρατεταμένη αύξηση των επιτοκίων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και τα διάφορα «καμουφλαρισμένα» έξοδα που επιβάλλουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Μάλιστα, η διαφορά αυτή ανάμεσα στο ονομαστικό και το πραγματικό επιτόκιο μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το πραγματικό κόστος των δανειοληπτών, που είναι οι τόκοι, αφού για παράδειγμα το 14,45% που δίνει ως αρχικό η τράπεζα, με τις διάφορες επιβαρύνσεις καταλήγει να φθάνει στην τσέπη του δανειολήπτη 22,28%.

Είναι το περίφημο Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΠΕ) ανά είδος δανείου που πληρώνουν οι καταναλωτές, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής για τις διάφορες κατηγορίες χορηγήσεων:

Στις πιστωτικές κάρτες το ετήσιο πραγματικό επιτόκιο κυμαίνεται από 15,27% έως 20,72% ανάλογα την τράπεζα, αντί του 14,90% έως 17,70% που διαφημίζουν οι τράπεζες και -κυρίως- τουλάχιστον 5 μονάδες περισσότερο από το επιτόκιο που υπήρχε πριν από ενάμιση χρόνο.

Στα ανοιχτά καταναλωτικά δάνεια η εικόνα αντικατοπτρίζεται ακόμη πιο... γλαφυρά. Το ετήσιο πραγματικό επιτόκιο αντί του 8,9% έως 14,45% που διαφημίζουν οι τράπεζες εκτοξεύεται μέχρι και το 22,28%, διαμορφώνοντας μια διαφορά 7,87 μονάδες.


ΕΘΝΟΣ 25/6/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes