26 Απρ 2007

ΟΧΙ της ΔΟΕ στο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Αθήνα 25/04/2007

Αριθμ.Πρωτ. 1702

Προς :
1. Την Υπουργό Παιδείας
κ. Μαριέττα Γιαννάκου
2. Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό
Κοιν. : Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
ΘΕΜΑ : Διαγωνισμός Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
Κύριοι Υπουργοί
Με αφορμή την άδεια που έδωσε το ΥΠ.Ε.Π.Θ. για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της Ε.Μ.Ε. για πρώτη φορά μέσα στα Δημοτικά Σχολεία και σε ώρα μαθημάτων, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει τα παρακάτω:
1. Ένας διαγωνισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναδείξει «την ομορφιά» οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου, όταν είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και με δεδομένες τις ανισότητες, που υπάρχουν μεταξύ τους.
2. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός παραβιάζει κατάφωρα το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθητών και εκπαιδευτικών και τις ιδιαίτερες παιδαγωγικές και διδακτικές ανάγκες των τάξεων, οι οποίες θα εμπλακούν σ’ αυτόν.
3. Παράλληλα ο ίδιος διαγωνισμός δεν έχει καμιά παιδαγωγική αξία, αφού δε λαμβάνει υπόψη του τις διαφορετικές αφετηρίες των μαθητών, κάποιοι από τους οποίους είναι σίγουρο ότι θα νιώσουν για άλλη μια φορά – και χωρίς κάποια πειστική (αν τέτοια μπορεί να υπάρξει) αιτία – την αίσθηση της αποτυχίας. Ταυτόχρονα ο διαγωνισμός δεν αποτελεί αιτία ανατροφοδότησης μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα παιδαγωγικά μέτρα προς όφελος των μαθητών, που θα τα έχουν ανάγκη.
4. Η υποχρεωτική εφαρμογή του στο σύνολο των σχολικών μονάδων και μάλιστα στις ώρες της ευέλικτης ζώνης μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, καθώς εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα.
5. Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να αποδεχτούν τη διεξαγωγή του καθώς από πουθενά δεν προκύπτει ως υπηρεσιακή τους υποχρέωση η υλοποίηση ενός εγγράφου οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Κύριοι Υπουργοί
Σας καλούμε να σεβαστείτε τον παιδαγωγικό και όχι τον ανταγωνιστικό ρόλο του σχολείου, ακυρώνοντας την υποχρεωτική διεξαγωγή του διαγωνισμού της Ε.Μ.Ε. στα Σχολεία της Π.Ε., προστατεύοντας μ’ αυτό τον τρόπο το σύνολο των μαθητών. Ο διαγωνισμός της Μαθηματικής Εταιρείας μπορεί να διεξαχθεί εκτός σχολείου και σε προαιρετική βάση για όποιους μαθητές επιθυμούν να λάβουν μέρος σ’ αυτόν.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της παιδαγωγικής ευθύνης, να μην επιτρέψουν την υποχρεωτική εφαρμογή του συγκεκριμένου διαγωνισμού στα σχολεία προστατεύοντας τους μαθητές τους και παρέχει γι’ αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

1 σχόλιο:

Wrong Guy είπε...

Μπορούμε να μάθουμε και την "αφορμή" του διαγωνισμού;

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes