27 Φεβ 2007

Αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο των Πανεπιστημιακών

Ηχηρό μήνυμα για ανοιχτά πανεπιστήμια, που προκάλεσε ανατροπή με ψήφο αποδοκιμασίας της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ στην «έδρα» της ηγεσίας των συνδικαλιστών, έστειλαν οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με μεγάλη μαζικότητα (457 προσήλθαν χθες αντί 320 το 2005) ψήφισαν για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου καθηγητών τους και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή. Οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από τον Συνασπισμό (στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ.κ. Λ. Απέκης και Ι. Μαΐστρος) και από το ΚΚΕ (Συσπείρωση και ΔΗΠΑΚ) - πρόκειται για τις παρατάξεις που πρωτοστατούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις - έχασαν τη μισή δύναμή τους στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο καθηγητών του ΕΜΠ. Από συνολικά 6 έδρες που είχαν στις προηγούμενες εκλογές, έπεσαν πλέον στις 3 έδρες.

Πρώτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ

Αντιθέτως, η παράταξη που υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ (Πανεπιστημιακή Αναβάθμιση) διπλασίασε τις έδρες της και από 2 που είχε το 2005 πήρε 4 και είναι πλέον πρώτη δύναμη. Επίσης, η παράταξη που υποστηρίζεται κυρίως από τη Ν.Δ. (Κίνηση Μελών ΔΕΠ) κέρδισε μία έδρα και τώρα έχει δύο. Έτσι, στην «έδρα» των συνδικαλιστών της ΠΟΣΔΕΠ η ανατροπή ήταν πλήρης και οι παρατάξεις που μέχρι τώρα ελάμβαναν τις αποφάσεις έχοντας 6 στις 9 έδρες είναι πλέον μειοψηφία με μόλις 3 έδρες, δύο η Συσπείρωση και μία η ΔΗΠΑΚ. Στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, οι εκλέκτορες θα είναι 12 για την Πανεπιστημιακή Αναβάθμιση, 8 για τις Συσπειρώσεις, 6 για την Κίνηση Μελών ΔΕΠ και 5 για τη ΔΗΠΑΚ.

Ο εκπρόσωπος της Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης, που είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στο ΕΜΠ κ. Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι η ανατροπή που συντελέστηκε οφείλεται στη μαζική συμμετοχή των καθηγητών και κάλεσε τους συναδέλφους του να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα ζητήματα που τους αφορούν, καθώς αυτή είναι η μόνη λύση για διέξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ και εκπρόσωπος της Συσπείρωσης κ. Ι. Μαΐστρος, είπε ότι το θετικό στοιχείο είναι η αύξηση της συμμετοχής. Ωστόσο, δεν αποδέχθηκε ότι η τακτική της ΠΟΣΔΕΠ οδήγησε σε αποδοκιμασία λέγοντας ότι είναι καλό οι πανεπιστημιακοί να εκφράζουν με μαζικότητα την άποψή τους.

Προφανώς οι εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο στην πορεία των κινητοποιήσεων, η οποία θα συζητηθεί στο τριήμερο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς στην ψηφοφορία που θα γίνει την Κυριακή για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, πλέον δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί εικόνα ανατροπής.

Και στο Πάντειο

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου επίσης έγιναν χθες εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΠΟΣΔΕΠ, η Συσπείρωση ανέδειξε 5 εκλέκτορες, ρόλο όμως ρυθμιστή απέκτησε το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για τη Μεταρρύθμιση που εκπροσωπεί τον κεντροαριστερό χώρο με 3 εκλέκτορες (ενώ δεν είχε κανέναν) και έναν εκλέκτορα το ψηφοδέλτιο που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Αύριο και μεθαύριο εκλογές θα γίνουν στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πειραιώς και Οικονομικό.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ " ΤΑ ΝΕΑ" 27/2/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes