11 Φεβ 2007

Η Ροδούλα Ζήση για την επιλογή σχολικών συμβούλων



Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα, Ζήση, με ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή, προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας, καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι προχωρεί στην επιλογή σχολικών συμβούλων με αντιεκπαιδευτικά και αναξιοκρατικά κριτήρια και ζητάει την αναστολή της σχετικής διαδικασίας μέχρι την έκδοση της αναμενόμενης σχετικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα στην ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση αναφέρει:
«Ο θεσμός
του Σχολικού Συμβούλου, συμβάλλει στην ποιοτική ανάπτυξη της εκπαίδευσης και θα μπορούσε να λειτουργήσει δυναμικά και αποτελεσματικά εφ’ όσον η πολιτεία διασφάλιζε τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες και την αξιοκρατική επιλογή των σχολικών συμβούλων.
Από το Υπουργείο Παιδείας ήδη εκδόθηκε προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων σχολικών συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το νέο νόμο 3467/21-06-2006.
Όμως το νέο θεσμικό πλαίσιο υποβαθμίζει τη θέση και το ρόλο των σχολικών συμβούλων καθ’ ότι εισάγεται μία διαδικασία εξετάσεων η οποία περιορισμένα μπορεί να ανταποκριθεί στην προσπάθεια των θεσμών, να πιστοποιήσουν την επιστημονική και παιδαγωγική επάρκεια των σχολικών συμβούλων. Η επιλεγείσα διαδικασία εξετάσεων για την επιλογή των σχολικών συμβούλων απαξιώνει το θεσμό.
Το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής το οποίο βασίζεται στις κλειστές ερωτήσεις και σε μονοσήμαντες απαντήσεις, δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τα απαραίτητα προσόντα των στελεχών της εκπαίδευσης τα οποία καλούνται να προωθήσουν το παιδαγωγικό πρόσωπο του σχολείου.
Με το νέο αναξιόπιστο σύστημα επιλογής των σχολικών συμβούλων εφ’ όσον δεν απαντηθούν, σωστά οι ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων αποκλείονται από τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής τους αρκετά στελέχη της εκπαίδευσης. Μία ολιγόωρη εξέταση υποκαθιστά πολύχρονες ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές ή εξειδικευμένα διδακτορικά διπλώματα, καθώς και τη διδακτική εμπειρία.
Με το συγκεκριμένο σύστημα επιλογής των σχολικών συμβούλων δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων καθ’ ότι δεν υπάρχει και η σχετική βιβλιογραφία υπό την οποία θα αντληθούν τα θέματα ενώ η συνέντευξη αποτελεί τον κύριο μηχανισμό επιλογής. Με το συγκεκριμένο διαγωνισμό η Κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει στην διοικητική πυραμίδα της εκπαίδευσης, έως το έτος 2012 τα γαλάζια στελέχη της που είχε επιλέξει και τοποθετήσει το 2004.
Η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων με ομόφωνη απόφασή της έντονα έχει αντιδράσει για τους όρους του συγκεκριμένου διαγωνισμού και έχει καταθέσει σχετική αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ καθώς και αίτηση αναστολής της εφαρμογής της «γραπτής δοκιμασίας» μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του Ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της Χώρας επί της ανωτέρω αιτήσεως.».
Εφημερίδα "ΘΕΣΣΑΛΙΑ" 10/2/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes