26 Ιαν 2007

Οικολογία και πολιτική

Φιλόσοφος και πρωτοπόρος στοχαστής της πολιτικής οικολογίας , ο 83χρονος σήμερα Αντρέ Γκορζ έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό "Le Nouvel Observateur".
Μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη αυτή, που οριοθετούν τον πραγματικό ρόλο της οικολογίας και απαντούν στην λάιτ περιβαλλοντική ευαισθησία που αποτελεί χόμπι ακόμα και αυτών που έχουν τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι τα παρακάτω:
" Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης και κατανάλωσης έχει σχεδιαστεί και επιβληθεί ακριβώς για να επεκτείνει την κυριαρχία του κεφαλαίου πάνω στις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις σκέψεις, τις προτιμήσεις του καθένα και για να μας κάνει να αγοράζουμε, να καταναλώνουμε, να επιδιώκουμε αυτό που συμφέρει τον καπιταλισμό να παράγει. Πάει πολύς καιρός από τότε που η παραγωγή του αναγκαίου και του ωφέλιμου έπαψε να είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Οι ανάγκες είναι περιορισμένες, οι επιθυμίες και οι φαντασιώσεις δεν είναι".
"Ο δεσμός ανάμεσα στη δημιουργία αξίας και στη δημιουργία πλούτου διερράγη. Δεν αναγνωρίζεται ως πλούτος παρά μόνον αυτό που μπορεί να εκφραστεί και να μετρηθεί σε χρήμα. Τα κοινά αγαθά προφανώς δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι συλλόγικές υπηρεσίες πρέπει να καταργηθούν στο βασθμό που φρενάρουν ή εμποδίζουν την αύξηση της ατομικής κατανάλωσης".
"...Η ηθική της ευθύνης προϋποθέτει μια ριζική κριτική των ύπουλων μορφών κυριαρχίας που ασκούνται πάνω μας και μας εμποδίζουν να συγκροτηθούμε σε συλλογικό υποκείμενο που ενώνεται από μια κοινή άρνηση και μια κοινή δράση (...)"
"
"Η πολιτική οικολογία αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου πάνω στις ανάγκες και στοχεύει σε μια ριζική αλλαγή του μοντέλου παραγωγής αλλά και κατανάλωσης στον πλανήτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes