24 Ιουν 2013

Αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των μαθητών που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών

Tα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι: 1) Το 28% των ανδρών ηλικίας 25–35 ετών έχουν κάνει χρήση χασίς ή μαριχουάνας. 
2) Το 35% των Ελλήνων θεωρούν εύκολο το να βρει κάποιος ναρκωτικά. 
3) Κάθε χρόνο αυξάνονται οι μαθητές που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. 
4) Το 6,1% των μαθητών ηλικίας 14–18 ετών έχουν κάποια εμπειρία με ναρκωτικά. 
5) Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από μαθητές στην Αθήνα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
 6) Ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά (9,4%) χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.
Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή πιο ριζοσπαστικών μεθόδων πρόληψης και να σχεδιάσουμε μια πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στο ζήτημα. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η αλλαγή στη φιλοσοφία αντιμετώπισης του ζητήματος. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνδέεται άμεσα με το εμπόριο και ότι όσο το εμπόριο ανθεί και κάποιοι πλουτίζουν από αυτό, τόσο θα διογκώνεται το πρόβλημα.
Κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του χρήστη ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. Η αλλαγή στο καθεστώς αντιμετώπισης των χρηστών θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του εμπορίου. Η «αγορά» των εμπόρων θα συρρικνωθεί αυτόματα, τα κέρδη τους θα μειωθούν κατακόρυφα και ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι έμποροι του λευκού θανάτου θα φαντάζει δυσανάλογος σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη τους.
Η μεταρρυθμιστική πολιτική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών θα πρέπει να στηριχθεί στους ακόλουθους πυλώνες: 
1) Αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου.
 2) Παρακολούθηση των χρηστών από εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. 
3) Δημιουργία στα δημόσια νοσοκομεία ειδικών τμημάτων που θα έχουν ως αποστολή τους την παροχή βοήθειας στους χρήστες.
 4) Συνεργασία των νοσοκομείων με τις θεραπευτικές κοινότητες, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη ένταξη όλων των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης.
 5) Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών για τους εξαρτημένους χρήστες που έχουν δηλωθεί στις επίσημες υγειονομικές υπηρεσίες των κατά τόπους νοσοκομείων (βλ. Αγγελος Τσιγκρής: “Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ουΑιώνα”, εκδόσεις Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, 2003).
Το πρόβλημα μας αφορά όλους. Σήμερα το παρακολουθούμε από μακρυά με την αμηχανία του (τηλε)θεατή. Αύριο, ίσως, το δούμε να απασχολεί με τραγικό τρόπο τους συναδέλφους, τους γείτονες, τους φίλους μας. Ίσως κάποια μέρα να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.
Η αλληλεγγύη στα θύματα και η καταδίκη των εμπόρων του θανάτου θα πρέπει να είναι προτεραιότητες όλων μας. Το ζήτημα δεν επιτρέπει προσωπικές στρατηγικές. Επιβάλλει συνεργασία, ευαισθησία, ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

16 Ιουν 2013

Μια περιουσία το κόστος εισόδου σε ΑΕΙ

Η εντατικοποίηση, τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα και η... οικονομική θηλιά γύρω από την οικογένεια του υποψήφιου εισακτέου
Της Μαριλης Μαργωμενου από την Καθημερινή (Απόσπασμα)

Τα ιδιαίτερα

«Οι πιο πολλοί που μπλέκουν με τα ιδιαίτερα “παίζουν” στα 1.000-1.500 ευρώ τον μήνα», λέει ο Στέφανος Κ. που την επόμενη χρονιά θα δώσει Πανελλαδικές. «Ενας φίλος μου έδινε όλη τη χρονιά εφέτος 30 ευρώ την ώρα», λέει ο ίδιος. «Δηλαδή 600 ευρώ τον μήνα για ένα μάθημα μόνο». Τον ρωτάω εκείνος τι σκέφτεται να κάνει του χρόνου. «Ο αδελφός μου εφέτος πλήρωνε στο φροντιστήριο 250 ευρώ στη Γ΄ Λυκείου», απαντά ο νεαρός. «Αλλά ήταν ειδική τιμή, ο πατέρας μας είχε φίλο έναν καθηγητή. Κανονικά θα δίναμε 450 ευρώ».
Όμως, παρότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχει πάντα ο μέσος όρος: ένα παιδί που πάει σε δημόσιο σχολείο στην Αθήνα κάνει φροντιστήριο απ’ την Α΄ ώς τη Γ΄ Λυκείου και την τελευταία χρονιά πριν δώσει εξετάσεις, κάνει έξτρα μαθήματα και το καλοκαίρι. Οι γονείς αυτού του παιδιού συνολικά θα πληρώσουν (μέσος όρος) για την Α΄ Λυκείου 2.800 ευρώ, για τη Β΄ Λυκείου 3.200 ευρώ, για τη Γ΄ Λυκείου 4.000 ευρώ και για τα θερινά μαθήματα περίπου 500 ευρώ ακόμα. Δηλαδή συνολικά 10.500 ευρώ, από την πρώτη ημέρα που θα πάει το παιδί τους στο λύκειο μέχρι την τελευταία ημέρα που θα δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Αν πάλι αντέχει ο προϋπολογισμός τους να πληρώνουν ιδιαίτερα μαθήματα, με 20 ευρώ την ώρα και 11 ώρες ιδιαίτερα στην Α΄ Λυκείου, 13 ώρες στη Β΄ και 15 ώρες στη Γ΄ Λυκείου, η προετοιμασία συνολικά θα φτάσει τις 30.000 ευρώ.


55.000 σε ιδιωτικό και ιδιαίτερα!


Φυσικά, ό,τι κι αν διαλέξουν οι γονείς, τίποτε δεν εξασφαλίζει την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. «Ο αδελφός ενός φίλου μου», λέει η Μαριλένα, «πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο, με ιδιαίτερα από την Α΄ Λυκείου. Τελικά δεν μπήκε, και τον έστειλαν στο Μάντσεστερ να σπουδάσει Δημόσιες Σχέσεις».
Για τον προϋπολογισμό της οικογένειας, όλα αλλάζουν αν αντί για δημόσιο σχολείο το παιδί πάει σε ιδιωτικό. Εκεί τα δίδακτρα ξεκινούν από 4.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και τις 12.000 ευρώ Για πολλούς γονείς το φορτίο είναι δυσβάσταχτο. Ετσι, πολλά ιδιωτικά ανακοίνωσαν εκπτώσεις της τάξης του 10% και επιπλέον μείωση από 5% έως 8% σε όσους πληρώνουν όλη τη χρονιά προκαταβολικά.
Αλλά ακόμα κι έτσι, το ποσόν που θα δώσει μια οικογένεια για να μπει ένα παιδί στο πανεπιστήμιο «μέσω ιδιωτικού» σχολείου είναι τεράστιο. Αν πάρουμε ένα μέσο ιδιωτικό σχολείο, που κοστίζει 8.000 ευρώ τον χρόνο, η τριετής φοίτηση για τις τάξεις του λυκείου θα φτάσει τις 24.000 ευρώ. Σε αυτά προστίθεται το κόστος του φροντιστηρίου για τρία χρόνια (περίπου 10.000 ευρώ), συν τα θερινά μαθήματα τριών ετών (1.000 ευρώ), με τα οποία ξεπερνάμε το συνολικό ποσόν των 35.000 ευρώ! Εκτός κι αν ο υποψήφιός μας αντί για φροντιστήριο κάνει ιδιαίτερα, οπότε η προετοιμασία του θα κοστίζει τουλάχιστον 10.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή συνολικά, 55.000 χιλιάδες ευρώ! Με το ίδιο ποσόν, θα μπορούσε να καλύψει τα δίδακτρα για σπουδές δύο ετών στο Γέιλ ή στο ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών...

8 Ιουν 2013

Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι...


Δεν κατεβήκαμε όλοι μαζί με την ίδια ταχύτητα τα σκαλοπάτια προς τη φτώχεια στη μαύρη τριετία της κρίσης. Όπως δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία, ορισμένοι κατέβαιναν γρηγορότερα και δυστυχώς αυτοί ήταν οι ...φτωχότεροι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας προς δημοσίευσης εργασίας των οικονομολόγων Μάνου Ματσαγγάνη, αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Χρύσας Λεβέντη της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2009 το 20% των πλουσιότερων Ελλήνων είχε εισόδημα 6,1 φορές μεγαλύτερο από το 20% των φτωχότερων Ελλήνων, το 2012 ο "λόγος" αυτός ανέβηκε στο 7,8.
Με άλλα λόγια, το 20% των πλουσιότερων έχει πλέον 7,8 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το 20% των φτωχότερων. Με δεδομένο ότι η αλλαγή έγινε μέσα σε μόνο μία τριετία, η αύξηση είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι στην κρίση οι ανισότητες μεγαλώνουν και οι φτωχότεροι την πληρώνουν πιο ακριβά.

7 Ιουν 2013

Το 45% θανάτων παιδιών εξαιτίας του υποσιτισμού


Ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 45% των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, δηλαδή 3,1 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως. Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. Διεθνής ομάδα επιστημόνων διερεύνησε τις διαφορετικές αιτίες υποσιτισμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πρώτες χίλιες ημέρες ενός ανθρώπου, από τη σύλληψή του ώς την ηλικία των δύο ετών, έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία του. Ο υποσιτισμός έχει επίσης και οικονομικές συνέπειες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ, ο υποσιτισμός κοστίζει στον πλανήτη 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στα συστήματα περίθαλψης και σε απώλεια παραγωγικότητας.
Ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του δρος Ρόμπερτ Μπλακ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, εξέτασαν το φαινόμενο του υποσιτισμού σε μητέρες και παιδιά σε χώρες με χαμηλό και μέσο εισόδημα, από το 2008. Η ομάδα των επιστημόνων κατέγραψε επίσης την πρόοδο των επισιτιστικών προγραμμάτων στο επίπεδο κάθε χώρας και σε διεθνές επίπεδο. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, παρότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος, το ύψος 165 εκατομμυρίων παιδιών είναι χαμηλότερο σε σχέση με το κανονικό ύψος της ηλικίας τους και ότι 50 εκατομμύρια παιδιά είναι λιποβαρή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι ζωές 900.000 ανθρώπων θα μπορούσαν να έχουν σωθεί σε 34 χώρες αν στο 90% του κόσμου είχαν εφαρμοστεί δέκα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά μέτρα για τον υποσιτισμό.
Μιλώντας στο BBC, o δρ Μπλακ τόνισε ότι οι επιπτώσεις στη διατροφή κατά τους πρώτους μήνες της κύησης καθώς και οι συνθήκες ζωής στα δύο πρώτα έτη του ανθρώπου έχουν σημαντικές συνέπειες ως προς τη θνησιμότητα και την εκδήλωση χρόνιων ασθενειών στους ενηλίκους. «Ο υποσιτισμός έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των ανθρώπων αλλά και στις ικανότητές τους να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις στα σχολικά τους χρόνια και να επιτύχουν στην κοινωνία και στην επαγγελματική τους ζωή», πρόσθεσε ο δρ Μπλακ.
Ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης του περιοδικού Lancet, τόνισε ότι αν καταπολεμηθεί ο υποσιτισμός στις μητέρες και τα παιδιά, τα θετικά αποτελέσματα θα είναι ορατά και στις επόμενες γενεές. Για αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Ειδικοί σε ζητήματα υποσιτισμού αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, στο πλαίσιο διάσκεψης με αντικείμενο τον υποσιτισμό, την οποία διοργανώνουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Βραζιλίας.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 Ιουν 2013

Το 1% των ανθρώπων κατέχει περίπου τη μισή παγκόσμια περιουσία

Το 1% των ανθρώπων κατέχει περίπου τη μισή παγκόσμια περιουσία

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, με το φαινόμενο της συγκέντρωσης χρημάτων σε ολοένα και λιγότερες τσέπες να έχει αυξητικές τάσεις για την επόμενη 5ετία, όπως σημειώνει έρευνα του ομίλου Boston Consulting, παρά το ότι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η έρευνα, την οποία μετέδωσε το CNBC δείχνει πως το 1% κατέχει το 40% της παγκόσμιας περιουσίας, με τον αριθμό των εκατομμυριούχων να αυξάνεται κατά 10% το 2012, αγγίζοντας τα 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η παγκόσμια περιουσία αυξήθηκε 7,8% το 2012 στα 135 τρισ. δολάρια, με το 1% στην κορυφή της πυραμίδας να ελέγχει τα 52,8 τρισ.
Η συγκέντρωση του πλούτου αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η περιουσία των πλουσίων αυξάνεται γρηγορότερα από την συνολική παγκόσμια περιουσία.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/article/13118/1-ton-anthropon-katehei-peripoy-ti-misi-pagkosmia-perioysia
 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes