20 Νοε 2012

"Έφυγε"' ο Χρόνης Μίσιος

Εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς, ο συγγραφέας του «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» άφησε την τελευταία του πνοή , στα 82 του, αφού «πάλεψε» με τον καρκίνο αρκετά χρόνια.
Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930, από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά.
Είναι η περίοδος που η οικογένειά του κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη και ο Μίσσιος δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι. Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.
Από τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες.
Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων.
Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο.
Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ' ένα τυχαίο γεγονός.
Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος (Μακρονήσι, Άι- Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.)
Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή.
Ένα “διάλειμμα” ελευθερίας, μεταξύ 1962 και 1967, τον βρίσκει στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ.
Το πρώτο του βιβλίο “Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς… ” (Γράμματα, 1985) τον καθιέρωσε από τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του ως συγγραφέα στη συνείδηση κριτικής και κοινού.
Την ίδια ανταπόκριση βρήκε και το δεύτερο βιβλίο του “Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;” (Γράμματα, 1988).
“Κοσμοκαλόγερος”, σαν τους ήρωες ορισμένων από τα βιβλία του, ο Χρόνης Μίσσιος ζούσε εδώ και πολλά χρόνια στο Καπανδρίτι.

14 Νοε 2012

Τι λένε οι Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων για το πόρισμα για την αξιολόγηση


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ  ΣΧΟΛΙΚΩΝ  ΜΟΝΑΔΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κομοτηνής  14
11526  Αθήνα
Δ/νση Ιστοσελίδας:



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με αφορμή το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού και τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα καθώς και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, έχει να επισημάνει τα εξής:
  1. Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα εκπαιδευτικής αξιολόγησης, το οποίο απορρέει, τόσο από τη βασική αρχή της αναγκαιότητας της αξιολόγησης ως ένα εργαλείο ανατροφοδότησης του συνολικού εκπαιδευτικού συστήματος, όσο και από την αρχή της θεωρητικής αναζήτησης και τεκμηρίωσης θέσεων και πρακτικών που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.
  1. Τα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα κινούνται σε μοντέλα  αυτοελέγχου με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση του σχολείου, με βάση τις δικές του δυνάμεις, και στηρίζονται στην εσωτερική αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση) της σχολικής μονάδας.
  1. Σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται πως υιοθετείται ο συνδυασμός εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης ο οποίος αυξάνει την εγκυρότητα των μετρήσεων και οδηγεί σε πιο θετικά αποτελέσματα.
  1. Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έχει ενταχθεί στη συνολική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, έχει κυρίως διαμορφωτικό χαρακτήρα και στοχεύει στην ανάληψη βελτιωτικών δράσεων.
  1. Η καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης που θα εδράζεται κυρίως στην ιεραρχική εσωτερική αξιολόγηση παραπέμπει σε πρακτικές άλλων εποχών και δε θα προσφέρει στη βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου από τις σχολικές μονάδες. Αντίθετα θα οδηγήσει σε ακραίο ανταγωνισμό μεταξύ των εκπαιδευτικών τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό ότι προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι το ήρεμο κλίμα και η συνεργατική δράση.

Συμπερασματικά, η  Ένωση Διευθυντών:
·         Θεωρεί πως η μόνη μορφή αξιολόγησης που στηρίζεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία είναι αυτή που υιοθετεί μοντέλα αυτοελέγχου με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση του σχολείου, με βάση τις δικές του δυνάμεις, και τα οποία στηρίζονται στην εσωτερική αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση) της σχολικής μονάδας.
·         Καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αναλογιζόμενη πως η όποια αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έχει νόημα μόνο όταν αυτή εντάσσεται στη συνολική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, έχει κυρίως διαμορφωτικό χαρακτήρα και στοχεύει στην ανάληψη βελτιωτικών δράσεων τόσο από τη σχολική μονάδα όσο και από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο

              Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας


Γεώργιος Ανδριάς                                                    Νικόλαος  Μακεδών


8 Νοε 2012

Οι ευνοημένοι στασιαστές

Η εξέγερση των πλέον ευνοημένων υπαλλήλων της χώρας σημάδεψε την κοινοβουλευτική μάχη τη νύχτα της Τετάρτης. Και η στάση των κομμάτων, όπως και η υπαναχώρηση της κυβέρνησης, φανέρωσαν την κρίση που διέρχεται όχι απλώς η οικονομία,αλλά και το πολίτευμα το ίδιο. Κακά τα ψέματα το πολιτικό σύστημα παραμένει αιχμάλωτο του νοσηρού και αμαρτωλού παρελθόντος. 
Σε απόλυτη εξάρτηση από τον κύκλο του ρουσφετιού,από τα πρόσωπα που το εκμεταλλεύθηκαν στο μέγιστο βαθμό και τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να θυσιάσουν ούτε κόκκο από τα προνόμια που τους αποδόθηκαν χαριστικώς, για να μην πούμε καταχρηστικώς. Διορισμένοι οι περισσότεροι από τους κατά καιρούς προέδρους της Βουλής εξήντλησαν τα όρια ανοχής της πολύπαθης κοινωνίας.
Ως άλλοι κατ' απονομήν τιτλούχοι, αναιδείς και επηρμένοι, χωρίς ίχνος συνείδησης της θέση τους και των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, έκαναν στην ουσία στάση κατά της Δημοκρατίας μέσα στο Ναό της, απαιτώντας την εξαίρεση. Μη αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι υποσκάπτουν τα θεμέλια του πολιτεύματος.
Το δυστύχημα είναι ότι βρέθηκαν πρόσωπα της πολιτικής, βουλευτές και αρχηγοί, οι οποίοι συντάχθηκαν μαζί τους, αποδεχόμενοι τον εκβιασμό μπροστά στα μάτια της έκπληκτης ελληνικής κοινωνίας, που δεν έχει πια που και τι να πιστέψει. Ο συμβολισμός του συμβάντος είναι μέγας. 
Το τραύμα είναι ανεπούλωτο, μοιάζει με εκείνα που προκαλούν αποτροπιασμό, επιτρέποντας στον καθένα, ακόμη και στους θιασώτες του ολοκληρωτισμού, να οικτίρουν, να λοιδορούν και να διεκδικούν τα ανείπωτα. 
Είναι προφανές ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι.Αν δεν κόψει τον ομφάλιο λώρο με το αμαρτωλό παρελθόν θα καταπέσει. Είναι θέμα χρόνου..

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 09-11-2012

2 Νοε 2012

ΣΟΚ-Στο 23,7% η παιδική φτώχεια


Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καθώς δείχνουν ότι ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2011, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, το κατώφλι κινδύνου φτώχειας ανέρχεται ανά άτομο ανέρχεται στο ποσό των 6.591,00 ευρώ ετησίως και σε 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
- Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Xώρας σε 21.590,07 ευρώ.
- Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400.
-Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
- Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6% και είναι αυξημένος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010.
- Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα.
- Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το έτος ανέρχεται σε 837.300 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος (2010) ανερχόταν σε 544.800 άτομα.
Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:
- Άνδρες άνεργοι (48,4%)
- Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%)
- Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30,0%)
- Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%)

ΠΗΓΗ: enikos.gr
 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes