28 Οκτ 2009

Εκδήλωση μνήμης στον Γρηγόρη Λαμπράκη

Εκδήλωση με κεντρικό θέμα "Ειρήνη, Δημοκρατία, Πολιτισμός, Αθλητισμός" οργανώνει ο ΣΕΓΑΣ κι η οποία θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, προς τιμή του αγωνιστή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη, του βουλευτή της ΕΔΑ, που συνέδεσε τη Μαραθώνια διαδρομή με το παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης και στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος από το 1983 ο ετήσιος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Την εκδήλωση μνήμης θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος την έχει θέσει υπό την αιγίδα του. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη και θα τιμηθούν μέλη της οικογένειάς του. Ακόμη θα παραβρεθούν και θα τιμηθούν με το "Αριστείο" του ΣΕΓΑΣ, οι κ.κ. Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός, οι οποίοι ανέδειξαν με μοναδικό τρόπο τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη μέσα από την πνευματική και καλλιτεχνική τους δημιουργία.
Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ο συγγραφέας του περίφημου βιβλίου "Ζ" που αναφέρεται στη ζωή, τη δράση και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Κώστας Γαβράς μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το "Ζ", που γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Ο Μίκης Θεοδωράκης επένδυσε μουσικά την ταινία, ενώ ήταν βέβαια κι ο πρόεδρος της Νεολαίας Λαμπράκη, νεολαίας της ΕΔΑ, τη δεκαετία του '60.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Κριαράς: Να καταργηθούν τα Αρχαία στο Γυμνάσιο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την ευκαιρία να θέσει για πρώτη φορά διά ζώσης σε πρωθυπουργό τις απόψεις του για την Παιδεία είχε χθες, στο 104ο έτος της ηλικίας του, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Κριαράς. Σε συνάντηση μισής και πλέον ώρας στο σπίτι του επί της οδού Αγγελάκη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γ. Παπανδρέου άκουσε με σεβασμό τη σταθερή εδώ και χρόνια άποψη του μαχόμενου δημοτικιστή για την κατάργηση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο, αίτημα που είχε θέσει κατ’ επανάληψη σε επιστολές του τόσο σε πρωθυπουργούς όσο και σε υπουργούς Παιδείας.

«Ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά που θέτω κατ’ ιδίαν σε πρωθυπουργό τις απόψεις μου. Ο κ. Παπανδρέου με εξέπληξε, αλλά με εξέπληξε ευχάριστα με την επίσκεψή του», ανέφερε στην «Κ» ο υπεραιωνόβιος λόγιος δάσκαλος, που στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου κατείχε την τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

«Σε αυτήν την ευχάριστη συνάντηση υπογράμμισα στον πρωθυπουργό την ανάγκη να επαναφέρει το παλαιό σύστημα διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας -την κατάργησή της δηλαδή απο το γυμνάσιο και τον περιορισμό της στο λύκειο- που είχε καθιερώσει η μεταρρύθμιση του 1976 επί υπουργού Παιδείας Γεωργίου Ράλλη στην πρώτη μεταδικτατορική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή», εξήγησε. «Δυστυχώς δέκα χρόνια αργότερα, το 1986, ο τότε υπουργός Παιδείας Αντώνης Τρίτσης στην προσπάθειά του να καινοτομήσει και με τις επιρροές αντιδραστικών κύκλων επανέφερε τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής στο γυμνάσιο με την οποία διαφωνώ απολύτως. Η ταυτόχρονη διδασκαλία Νέων και Αρχαίων Ελληνικών στην πράξη προκαλεί σύγχυση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μαθητές να είναι γλωσσικά ακατάρτιστοι» υπογράμμισε ο κ. Κριαράς.

Ο πρωθυπουργός έδειξε να συμφωνεί με τις επιστημονικές απόψεις του ομότιμου καθηγητή, ο οποίος μάλιστα τον παρέπεμψε σε γραπτά μαθητών για να αντιληφθεί «το μέγεθος της γλωσσικής σύγχυσης», ενώ φάνηκε πρόθυμος να ενισχύσει τα οικονομικά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας προκειμένου να συνεχίσει το επιστημονικό του έργο, μεταξύ αυτών το μνημειώδες λεξικό Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας -το επιστημονικό έργο του καθηγητή Εμμ. Κριαρά- που βρίσκεται στον 17ο τόμο του.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 27-1-2009

17 Οκτ 2009

Αφιέρωμα στη Μυρτιώτισσα από τον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.

Στην εξαιρετικά αισθαντική ποίηση της Μυρτιώτισσας θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 18-10-2009 από 11-1 στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM
Η Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1885 και πέρασε τα πρώτα της παιδικά χρόνια εκεί. Ο πατέρας της υπηρετούσε εκεί ως πρώτος διερμηνέας της Ελληνικής Πρεσβείας. Η Θεώνη ανατράφηκε σε καλλιεργημένο περιβάλλον, όμως από τα παιδικά της χρόνια δεν είχε καλές αναμνήσεις και οι ανησυχίες της την έκαναν να στραφεί στην ποίηση και το θέατρο.
Τελειώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές κατέβηκε στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως ηθοποιός εμφανίστηκε από τη «Νέα Σκηνή» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.
Ο γάμος της με ένα δεύτερο ξάδελφο και η παραμονή της στη Γαλλία δεν της χάρισε ουδέποτε την ευτυχία, παρότι υπήρξε η αφορμή να φέρει στον κόσμο τον εξαιρετικό και προικισμένο Γιώργο Παππά, μετέπειτα πρωταγωνιστή του θεάτρου.
Η Μυρτιώτισσα πήρε την απόφαση να χωρίσει, ενώ ο έρωτας ήλθε στο πρόσωπο του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη ο οποίος έπεσε το 1912 στον Δρίσκο.
Το ποιητικό της έργο, θα ξεκινήσει λίγο αργότερα, μόλις το 1919 με τη συλλογή «Τραγούδια».
Η Μυρτιώτισσα συνδέθηκε φιλικά και με τον Κωστή Παλαμά, ο οποίος και της προλόγισε την δεύτερη συλλογή το 1925 τις «Κίτρινες φλόγες». Ακολούθησαν «Τα δώρα της αγάπης» το 1932 που τιμήθηκαν με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, και «Οι κραυγές» το 1939. Το 1958 η Μυρτιώτισσα δοκιμάσθηκε σκληρά από τη ζωή, καθώς έχασε το λατρεμένο της γιο Γιώργο Παππά. Το δικό της ταξίδι στη ζωή «ολοκληρώθηκε» στην Πλάκα το 1968.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Από 29 Ιανουαρίου έως 1η Φεβρουαρίου η 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

Από τις 29 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι, η 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
Την έκθεση διοργανώνει το ΕΚΕΒΙ με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Γαλλία.
Γάλλοι δημιουργοί, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, θα απευθυνθούν στα μικρά αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά, που αγαπούν τον κόσμο των βιβλίων, της φαντασίας, των λέξεων και των εικόνων και θα μιλήσουν μαζί τους και θα ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες μαζί τους.
Στις τέσσερις μέρες λειτουργίας της έκθεσης, οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να αγκαλιάσουν το βιβλίο και να ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Μια μαγική συνάντηση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων, θα διευρύνει τους ορίζοντές τους σε ό,τι αφορά το βιβλίο και θα προσελκύσει νέους αναγνώστες. Όλα αυτά σε μια λαμπερή γιορτινή ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παιδικές παραστάσεις, συναντήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκθέσεις, εργαστήρια και ημερίδες.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Φτωχές οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ευρυζωνικότητα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

Την 23η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα σε κατάταξη που συνέταξαν ερευνητές του Χάρβαρντ όσον αφορά τις επιδόσεις των 30 χωρών του ΟΟΣΑ στη διείσδυση, την ταχύτητα και το κόστος των ευρυζωνικών δικτύων
Το Κέντρο Μπέρκμαν για το Διαδίκτυο και τη Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αξιολόγησε τις 30 χώρες σε διάφορες επιμέρους παραμέτρους της δικτύωσης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αλλά και άλλων πηγών.
Η Ελλάδα έρχεται 23η στη γενική κατάταξη, οι επιδόσεις της όμως ποικίλουν στις τρεις βασικές συνιστώσες: έρχεται 27η στη διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων (ποσοστό χρηστών στο γενικό πληθυσμό), 23η όσον αφορά την ταχύτητα πρόσβασης και, περιέργως, 13η από άποψη τιμών.
Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Δανία, ενώ στις επτά τελευταίες, κάτω από την Ελλάδα, βρίσκονται η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τουρκία και το Μεξικό.
Τα ευρυζωνικά δίκτυα που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν όχι μόνο τις σταθερές συνδέσεις (DSL, οπτικές ίνες) αλλά και τις ασύρματες (3G, WiMax).


ΠΗΓΗ: ΔΟΛ

«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη με τον Ηλία Λογοθέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το έργο που συγκίνησε κοινό και κριτικούς τις δύο προηγούμενες χρονιές, επαναλαμβάνεται και φέτος από τις 19 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο – Πεσμαζόγλου 5).
Η παράσταση είναι μια ποιητική θεατρική αφήγηση, που παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής, επιχειρεί να αναδείξει τη γοητεία της γλώσσας, τη λεπτότητα των αισθημάτων και τις αποχρώσεις των χαρακτήρων του Βιζυηνού, με μια σύγχρονη πρόταση χρήσης του εικαστικού και μουσικού περιβάλλοντος.
Ο Βιζυηνός είναι ο πρώτος και κορυφαίος μινιμαλιστής μυθι­στοριογράφος της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Τα τέσσερα ισχυ­ρά του κείμενα «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» και «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» είναι αυτοβιογραφικά αφηγήματα ενός ποιητή, ο οποίος κινείται ανάμεσα στη νουβέλα και στο μυθιστόρημα.
Ο κόσμος του Βιζυηνού λειτουργεί ανθρωποκεντρικά και ανθρωπομορφικά. Γεννημένος αφηγητής, ο συγγραφέας ξέρει να στήνει μια ιστορία, να κανονίζει τις αναλογίες και τους ρυθμούς της, να δημιουργεί τις κατάλληλες εντάσεις στην κατάλληλη στιγμή και να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Η δράση, η πλοκή, οι πράξεις των προσώπων και τα ίδια τα πρόσωπα κοιταγμένα μέσα από τις πράξεις τους είναι τα δυναμικά μοτίβα, που οδηγούν στη λύση του δράματος και του μυστηρίου που κρύπτεται πίσω από το Αμάρτημα της Μητρός.
Η εκφραστική ερμηνεία του Ηλία Λογοθέτη και η σκηνοθετική ματιά του Κωστή Καπελώνη προτείνουν μια καινούργια θεατρική αφήγηση του αριστουργηματος αυτού του μεγάλου συγγραφέα.
Μαζί με τον Ηλία Λογοθέτη εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Μαρία Ζαχαρή, Κώστας Βελέντζας, Εύα Οικονόμου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Ορφέας Χατζηδημητρίου και Πανάγος Ιωακείμ.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 9:15 μ.μ., και κάθε Τετάρτη και Κυριακή, ώρα 10.15 μ.μ.

ΠΗΓΗ: ΔΟΛ

Οι προγραμματικές δηλώσεις για την Παιδεία

Την υλοποίηση της δέσμευσης για αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ το 2010 προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, σημείωσε ότι παραμένει “ζωντανός” ο στόχος για τη χρηματοδότηση της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ.

Για την έρευνα, δήλωσε ότι στόχος είναι η συνολική επένδυση να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Παιδεία προβλέπουν:

• Διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

• Καθολική λειτουργία Ολοήμερων σχολείων

• Τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αποφορτίζει την πίεση και το κόστος

• Σύγχρονο σύστημα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για παιδιά με αναπηρία.

• Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και πληροφορικής στην τρίτη γυμνασίου.

• Την αξιολόγηση, αλλά και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των εκπαιδευτικών

• Νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με κατοχύρωση της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, με λογοδοσία και προγραμματισμό . Στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό


ΠΗΓΗ: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

5 Οκτ 2009

Θησαυροί του Βυζαντινού Μουσείου αποκαλύπτονται στις 6 Οκτωβρίου

Για τις 6 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί τα ανεπίσημα εγκαίνια της επανέκθεσης του δεύτερου μέρους της μόνιμης συλλογής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Λεωφόρος Βασ.Σοφίας 22, Αθήνα, τηλ: 210 7294926). Πρόκειται για 960 πολύτιμα αντικείμενα, από το 1453 ως και τον 20ό αιώνα.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό μουσείο επιχειρεί οργανωμένα να διαβάσει τη συγκεκριμένη και διαστρεβλωμένη ιστορική περίοδο, αντιμετωπίζοντας τα εκθέματα όχι μόνο ως αριστουργήματα, αλλά ως μαρτυρίες πολιτισμού» δηλώνει στα "ΝΕΑ" ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος.
Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα στεγάσουν αριστουργήματα -πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά- που αναδεικνύουν την κοινωνία και την τέχνη της βενετικής Κρήτης, την τέχνη στα Επτάνησα, την οθωμανική κατάκτηση, την εκκλησία, τις μονές, τις όψεις της καθημερινής ζωής, τον ρόλο των εντύπων και τη θρησκευτική ζωγραφική στο νεοελληνικό κράτος.
Η διεύθυνση του μουσείου έχει προγραμματίσει, επίσης, μια έκθεση που θα εναλλάσσεται κάθε έξι μήνες ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να διαπιστώνουν την επιρροή του Βυζαντίου στην τέχνη του 20ού αιώνα. Σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθούν έργα με θρησκευτικά θέματα των Κόντογλου, Παρθένη κ.ά. που αποτυπώνουν πώς έφτασε η θρησκευτική τέχνη στον προηγούμενο αιώνα.


ΠΗΓΗ: ΔΟΛ

«Έφυγε» στα 74 της χρόνια η μεγάλη κυρία της μουσικής, Μερσέντες Σόσα

Μια εμβληματική φυσιογνωμία της μουσικής της Νοτίου Αμερικής, η Αργεντινή Μερσέντες -«La Negra»- Σόσα, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, δεν έχανε ποτέ το χιούμορ και την αγάπη της για τη ζωή: «Είμαι τυχερή. Αλλά μου κόστισε πολύ να είμαι» έλεγε.

Ο θάνατος της Μερσέντες Σόσα ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) από εκπρόσωπο νοσοκομείου του Μπουένος Αϊρες.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ψιθυρίσει τα τραγούδια της. Ιδιαίτερα στην Ισπανία, όπου έζησε εξόριστη στα χρόνια της τελευταίας (και πιο σκληρής) δικτατορίας του 1976.
Η Σόσα κατάφερε να κάνει γνωστούς σε όλη τη Γη τους μοναδικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Αργεντινής, αλλά και όλης της Νοτίου Αμερικής: chacareras, zambas, όπως και οι ήχοι του tango και της milonga.
Μεγάλη η προσφορά της και στο πολιτικό τραγούδι, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια τα χρόνια της δικτατορίας.
H ίδια στήριζε με θέρμη τους νεότερους καλλιτέχνες της πατρίδας της, ενώ ήταν πάντα πρόθυμη να τους «δανείζει» τα δικά της τραγούδια (ηχογράφησε συνολικά 40 άλμπουμ), ώστε το αργεντίνικο φολκόρ να φτάσει και στις νεότερες γενιές μέσα από πιο σύγχρονα ακούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο της διπλό άλμπουμ με τίτλο Cantora, η Σόσα είδε να συνεργάζονται μαζί της ονόματα όπως η Σακίρα, ο Φίτο Πάες, ο διάσημος στην Αργεντινή Τσάρλι Γκαρσία, ο Χόρχε Ντρέξλερ, ο Ισπανός Χοακίν Σαβίνα και πολλοί ακόμα.
Το άλμπουμ είναι υποψήφιο για τα Latin Grammys 2009.
Η σορός της Σόσα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Κογκρέσο της Αργεντινής.


ΠΗΓΗ: ΔΟΛ

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes