25 Μαρ 2009

Ένα στα δέκα ελληνόπουλα αφήνει το θρανίο

Στην ηλικία των επτά ετών όλα σχεδόν τα παιδιά στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκονται στο σχολείο, ενώ μόλις το 40% στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Στην ηλικία των 16 ετών το 80% των νέων βρίσκεται στο σχολείο στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ στις χώρες του Τρίτου Κόσμου το 1/4 των νέων βρίσκεται ακόμη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το 14,14% δεν καταφέρνει να τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικότερα, στο Δημοτικό έχει μηδαμινή διαρροή, στο Γυμνάσιο αυτή φθάνει στο 6,09%, στο Ενιαίο Λύκειο στο 3,32% και στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια το ποσοστό ανεβαίνει σημαντικά και φθάνει στο 20,28%. Στόχος της χώρας είναι η διαρροή αυτή να περιοριστεί κάτω από 10%.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 25/03/2009

24 Μαρ 2009

Ο Ίρβιν Γιάλομ σας... ψυχαναλύει στο Μέγαρο

Προσπαθώντας να προσεγγίσει το φόβο του θανάτου μέσα από την ψυχανάλυση, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να συναντηθεί με έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική, τον Ίρβιν Γιάλομ.
Τρίτη 31 Μαρτίου 2009
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε ο Ίρβιν Γιάλομ στο "Βήμα της Κυριακής" πατώντας εδώ.

Eπιστροφή στο διάλογο για την Παιδεία ανακοίνωσε το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ

Δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας για το θέμα του διαλόγου ανοίγει το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, καλώντας παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τις πράξεις βίας που συντελούνται υπό το πρόσχημα του πανεπιστημιακού ασύλου.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου το νέο προεδρείο τόνισε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο διέρχεται την κρισιμότερη περίοδο από την ίδρυσή του
Ο πρόεδρος, καθηγητής Νίκος Σταυρακάκης, ανέφερε ότι και το σώμα των «Ελλήνων πανεπιστημιακών Δασκάλων βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών», ενω κατήγγειλε ότι «η Πολιτεία επιδεικνύει, όχι μόνον αχαρακτήριστη αδιαφορία για όλο το φάσμα των προβλημάτων μας, αλλά ενεργεί και πράττει πολλές φορές, σε κατεύθυνση υπονόμευσης και αποδιοργάνωσης του δημόσιου ακαδημαικού ιστού».
Για το πανεπιστημιακό άσυλο εξήγησε ότι πρόκειται για το χώρο προστασίας της διακίνησης ιδεών και έρευνας.
Ο δε αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, τόνισε ότι «αυτή η περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν όλα τα προβλήματα» και απηύθυνε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν τις πρυτανικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους.
Ο κ. Σταυρακάκης, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα βίας, τον τελευταίο καιρό, στο Πολυτεχνείο, όπου «υπάρχουν γκρίζες ζώνες».
Οι εκπρόσωποι του νέου προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ κάλεσαν όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις βίας και τις απειλές άσκησης βίας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, που με την κάλυψη του ακαδημαϊκού ασύλου καταλύουν τις λειτουργίες των συλλογικών οργάνων, παρεμποδίζουν τις ελεύθερες εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων και διακόπτουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο, οδηγώντας στη διάλυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου και τελικά στην απαξίωση του.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

9 Μαρ 2009

Πέθανε ο εκδότης του περιοδικού «Αντί» Χρήστος Παπουτσάκης

«Έφυγε» στα 76 του χρόνια, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο εκδότης του «Αντί» Χρήστος Παπουτσάκης. Υπήρξε όχι μόνο ο ιδρυτής, αλλά και η ψυχή του «Αντί», της μακροβιότερης ίσως πολιτικής και πολιτιστικής επιθεώρησης.Ο Χρήστος Παπουτσάκης γεννήθηκε το 1934 στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας.Τον Μάιο του 1972 εξέδωσε με άλλους πνευματικούς ανθρώπους το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Αντί» με συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη. Η χούντα έκλεισε αμέσως το περιοδικό και συνέλαβε τον εκδότη του.Το περιδικό επανεκδόθηκε μετά την πτώση της χούντας και κυκλοφορούσε αδιαλείπτως ανά δεκαπενθήμερο, μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου, οπότε έκλεισε, εξαιτίας της ασθένειας του Χρήστου Παπουτσάκη και της δικαστικής διένεξης του με τον συλλέκτη Βλάση Φρυσίρα.Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ η ταφή θα γίνει στη γενέτειρα του τα Χανιά, σύμφωνα με την επιθυμία του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλαγή συσχετισμών επιφύλαξαν οι εκλογές της ΠΟΣΔΕΠ

Με ανατροπή του σκηνικού της ΠΟΣΔΕΠ ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής. Πρώτη δύναμη η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Αυξημένες οι δυνάμεις της Ανανεωτικής Αριστεράς και της ΝΔ.

Οι ανατροπές -αν και αριθμητικά σε περιορισμένη έκταση- θα είναι καθοριστικές στην περαιτέρω πορεία της ΠΟΣΔΕΠ. Η αριστερή διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ, που στηρίχτηκε στη συνεργασία τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξης του ΚΚΕ ανατράπηκε. Η συνεργασία πολλών μελών του ΣΥΝ με τις δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες παρατάξεις οδήγησαν στην αλλαγή αυτή. Η αύξηση των δυνάμεων της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Αριστερά, ΝΔ και όλοι όσοι τάχθηκαν κατά των κινητοποιήσεων) αναμένεται να οδηγήσει και σε στροφή της πολιτικής που σηματοδότησε το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών που ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής οι παρατάξεις διαμόρφωσαν τις δυνάμεις τους ως εξής:
-Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (κυρίως ΠΑΣΟΚ) έλαβε 80 ψήφους που αντιστοιχούν σε 9 έδρες έναντι των 31 ψήφων και των 5 εδρών που είχε στην προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή.
-Η Συσπείρωση (ΣΥΝ και άλλες δυνάμεις) έλαβε 72 ψήφους και 8 έδρες έναντι 78 ψήφων και 13 εδρών που τους εξασφάλισαν την κυριαρχία στην προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή.
-Η Αριστερή Μεταρρύθμιση (Ανανεωτική Αριστερά) έλαβε 54 ψήφους και 6 έδρες έναντι των 26 ψήφων και 4 εδρών στις προηγούμενες εκλογές.
-Η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) έλαβε 34 ψήφους και 2 έδρες, έναντι 42 ψήφων και 7 εδρών που έλαβε στην προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή.
-Η Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών Επιστημών Υγείας (αναφέρεται κυρίως στον κυβερνητικό χώρο) έλαβε 28 ψήφους και 3 έδρες.
-Η Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών (Φιλοσοφική, αναφέρεται στον κυβερνητικό χώρο) έλαβε 12 ψήφους και 2 έδρες, έναντι 17 και 3 αντιστοίχος.
-Κίνηση Μελών ΔΕΠ ΕΜΠ (ΝΔ) έλαβε 7 ψήφους και 1 έδρα έναντι 6 και 1 αντιστοίχως.

ΠΗΓΗ: ΔΟΛ

 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes