31 Οκτ 2007

Πιστωτικές κάρτες και στα παιδιά!

Προπαγάνδα υπερκαταναλωτισμού ή μαθήματα εκμάθησης αλόγιστης κατανάλωσης;

Όπως και αν χαρακτηρίσει κανείς το νέο παιχνίδι της BarbieFashion Fever” είναι σίγουρο πως δεν θα πέσει έξω. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο προϊόν, εκτός του ότι καλεί τις μικρές παίχτριες που θα το αγοράσουν να προμηθευτούν όσο περισσότερα ρούχα μπορούν για την αγαπημένη τους κούκλα, παράλληλα τις προτρέπει να πληρώσουν τα ψώνια τους με μια χρεωστική κάρτα!

Η ψεύτικη κάρτα, μάλιστα, εσωκλείεται στη συσκευασία του παιχνιδιού και έχει ήδη στον… λογαριασμό της 300 ευρώ. Μόλις το ποσό εξαντληθεί το μικρό κορίτσι μπορεί εκ νέου να ικανοποιήσει την καταναλωτική του διάθεση, αφού η κάρτα ξαναγεμίζει ως διά μαγείας…

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Από τις 21 Νοεμβρίου αναδρομική έκθεση έργων Εγγονόπουλου στο Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ζωγράφου και ποιητή, που αναδείχτηκε μαζί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο στον συνεπέστερο και ουσιαστικότερο εκφραστή του υπερρεαλισμού, 152 έργα από τα 1.128 που έχει διαπιστωθεί πως φιλοτεχνήθηκαν από τον χρωστήρα του, θα αναδείξουν το σύνολο του εικαστικού του έργου στην αναδρομική έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη. Την έκθεση επιμελούνται οι Κατερίνα Περπινιώτη-Αγκαζίρ (εικαστικό σκέλος) και Θανάσης Χατζόπουλος (ποιητικό σκέλος). Η προηγούμενη μεγάλη έκθεση Εγγονόπουλου είχε γίνει πριν από τρεις δεκαετίες στην Εθνική Πινακοθήκη.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

30 Οκτ 2007

Μαθήματα για μετανάστες

Το φαινόμενο να μη γνωρίζουν τα παιδιά των μεταναστών –που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα– τη μητρική τους γλώσσα και κατά συνέπεια τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό της πατρίδας τους, αποκτά μεγάλες διαστάσεις μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας. Σε μία προσπάθεια να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά (15–25 ετών), ξεκινούν από τον Νοέμβριο μαθήματα στη Θεσσαλονίκη, όπου μετανάστες –δάσκαλοι και καθηγητές– από την Αλβανία, τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Ουκρανία, θα τους διδάσκουν δωρεάν τη γλώσσα της πατρίδας τους. Η πρωτοποριακή αυτή δράση θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Λόγου (ΚΕΔΕΛ) του Δήμου Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΔΕΛ, που είναι το πρώτο που λειτουργεί πανελλαδικά, προσφέρει αφιλοκερδώς και νομικές υπηρεσίες στους μετανάστες του Δήμου Ευόσμου, καθώς δύο νομικοί σύμβουλοι προτείνουν λύσεις στις υποθέσεις των αλλοδαπών, ενώ έχει δημιουργήσει και μία τάξη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, για παιδιά μεταναστών (6–11 ετών), με στόχο να ενταχθούν ομαλά στα ελληνικά σχολεία, ενώ για τον επόμενο χρόνο προγραμματίζει μεικτά σεμινάρια με Ελληνες και αλλοδαπούς γονείς, ώστε μέσα από συζητήσεις να αντιληφθούν πως τα προβλήματα για όσους έχουν παιδιά είναι κοινά και δεν χωρούν» ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.


ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Πάνω από 300 οι καταλήψεις σχολείων


Με παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να βρουν άλλο σημείο αντιπαράθεσης, υπονοώντας ουσιαστικά ότι κάποιοι υποκινούν τις μαθητικές καταλήψεις. Δεν είναι ανάγκη να καθιστούμε τα παιδιά μας ομήρους και θύματα ενός εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου ο οποίος πρέπει να φθάσει σε ένα δια ταύτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από χθες οι καταλήψεις στα σχολεία αυξήθηκαν και φτάνουν τα 300 σε όλη την Ελλάδα έναντι 140 που ήταν την Παρασκευή. Τα 157 σχολεία που τελούν υπό κατάληψη βρίσκονται στην Αθήνα, καθώς λουκέτο έχουν βάλει 62 σχολεία στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, 19 στα βόρεια προάστια, 27 στα δυτικά, 26 στα νότια, 15 στην Ανατολική Αττική, 6 στην Δυτική και 2 στον Πειραιά.

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Το 15% των μαθητών στα Δημοτικά έχει κακοποιηθεί



Ντροπή προκαλούν τα στοιχεία γύρω από το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στη χώρα μας. Νέα πανελλαδική μελέτη αποκαλύπτει ότι το 15% των μαθητών που φοιτούν στα Δημοτικά της χώρας παραδέχονται πως έχουν κακοποιηθεί σωματικά, είτε με τη μορφή άσκησης βίας και ξυλοδαρμού, είτε σεξουαλικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας του Δήμου Αμαρουσίου με θέμα την αναγνώριση των πρώτων σημαδιών της κακοποίησης, είναι γροθιά στο στομάχι».

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα παρουσίασαν για πρώτη φορά τα στοιχεία μεγάλης πανελλαδικής έρευνας στα Δημοτικά σχολεία της χώρας από την οποία προέκυψε ότι το 15% των μαθητών ηλικίας 8 έως 12 ετών είχε κακοποιηθεί.

Η έρευνα βασίζεται στις απαντήσεις 2.500 παιδιών που αυτή τη στιγμή φοιτούν σε Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας. Τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο θύτης ήταν κάποιο από τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού», διευκρίνισε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχολόγος - κοινωνιολόγος Χριστίνα Αντωνοπούλου.

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

29 Οκτ 2007

Ανησυχητική εξάπλωση διαβήτη στα παιδιά

«Η εμφάνιση και η εξάπλωση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά (κάτι αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια) κάνει επιτακτική την ανάγκη να ευαισθητοποηθούν και να ενημερωθούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πρόληψη εμφάνισης της νόσου», προειδοποιεί η διαβητολόγος, υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυκλινική κ. Μαριάννα Μπενρουμπή. «Ο διαβήτης τύπου 2 ολοένα και πιο συχνά κάνει την εμφάνισή του και στα παιδιά που υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις βλαβερές συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, τη λίγη άσκηση».
Πλέον του 50% των ατόμων με διαβήτη δεν έχει επίγνωση της κατάστασής του. «Το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος του διαβήτη μπορεί να μειωθεί δραστικά, αν επενδύσουμε στην πρόληψη και ιδιαίτερα στην έγκαιρη διάγνωση, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών του», λέει η κ. Μπενρουμπή. «Το 80% των περιστατικών με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να είχε προληφθεί με την αλλαγή του τρόπου διατροφής (με επακόλουθο τη μείωση του αριθμού των παχύσαρκων ατόμων), καθώς και με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας».
Και εξηγεί: «Πολύ απλά, αν τρώγαμε λιγότερο και ασκούμασταν περισσότερο. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη και για πολλές ώρες. Αρκεί μισή ώρα περπάτημα με σταθερό γρήγορο βήμα 4-6 φορές την εβδομάδα, αλλά αυτό να γίνεται συστηματικά».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

28 Οκτ 2007

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου

Με συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και φοιτητών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, το «νούμερο 1» πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τη νέα ακαδημαϊκή και σχολική χρονιά.
Αιχμή του δόρατος, φυσικά, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης αλλά σε αυτά τώρα προστίθενται και οι αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό.

Μέχρι 3 Νοεμβρίου οι ενστάσεις για τους Πίνακες Διευθυντών Σχολείων

Ολοκληρώνονται στις 31/10 οι συνεντεύξεις για την επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων. Σε αρκετά ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ η συνέντευξη θα ολοκληρωθεί μια ή δυο μέρες νωρίτερα ενώ ήδη από πολλά ΠΥΣΠΕ της χώρας ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των συνεντεύξεων των υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων.
Το δικαίωμα ενστάσεων είναι μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα κατάθεσης ενστάσεων έως και 3/11/2007. Στη συνέχεια, εντός των επόμενων δύο ημερών, θα εξεταστούν οι ενστάσεις και θα γίνουν οι τοποθετήσεις.Έτσι, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα έχουν αναλάβει υπηρεσία στα σχολεία οι νέοι Διευθυντές αλλάζουν με τις «καραμπόλες» που δημιουργούνται στις ειδικότητες. ...

24 Οκτ 2007

Μαθητές με κακές συνήθειες

"Ενας στους 10 μαθητές έχει δοκιμάσει παράνομη ουσία, παρ’ όλα αυτά, η χρήση ουσιών παρουσιάζει πτωτικές τάσεις.
Θα πρέπει ωστόσο να μας απασχολήσει λίγο περισσότερο και η χρήση νόμιμων ουσιών, καθώς 1 στους 4 μαθητές καπνίζει καθημερινά και 3 στους 10 καταναλώνουν 1 με 2 φορές την εβδομάδα αλκοόλ!!!".
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από την ψυχολόγο, υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης της Εξάρτησης από τα Ναρκωτικά "Πυξίδα", Μ. Βασσάρα.

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα για τα κολέγια

Όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ.Αντώναρου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα αφού η οδηγία αυτή δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο. "Η χώρα μας σαφώς έχει την πρόθεση να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία αλλά χρησιμοποιεί το Εθνικό μας Δίκαιο προκειμένου να ελέγχει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας." Οσο υπάρχει το άρθρο 16 του Συντάγματος στη σημερινή του μορφή, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη όμως και αν η Ν.Δ. επιτύγχανε την αναθεώρηση, βάσει της οδηγίας τα περιθώρια ελέγχου είναι μηδαμινά και δεν σχετίζονται με "την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας."

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Το αμάρτημα της μητρός μου


Αρχίζουν
τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, ώρα 9.15 μ.μ.. στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο – Πεσμαζόγλου 5) οι παραστάσεις του έργου "Το αμάρτημα της μητρός μου" του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη, με τον Ηλία Λογοθέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση είναι μια ποιητική θεατρική αφήγηση, που παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής επιχειρεί να αναδείξει τη γοητεία της γλώσσας, τη λεπτότητα των αισθημάτων και τις αποχρώσεις των χαρακτήρων του Βιζυηνού, με μια σύγχρονη πρόταση χρήσης του εικαστικού και μουσικού περιβάλλοντος.
Η εκφραστική ερμηνεία του Ηλία Λογοθέτη και η σκηνοθετική ματιά του Κωστή Καπελώνη προτείνουν μια
καινούργια θεατρική αφήγηση του αριστουργήματος αυτού του μεγάλου συγγραφέα.


ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

23 Οκτ 2007

Σοκ από συμμορία ανηλίκων

Σοκ στους κατοίκους της περιοχής των Βριλησσίων έχει προκαλέσει η επίθεση που δέχθηκαν μαθητές μέσα σε ένα γήπεδο βόλεϊ, από ομάδα ανηλίκων που εισέβαλαν στο χώρο.
Οι ανήλικοι έφθασαν στο χώρο του γηπέδου με μηχανάκια και με την απειλή όπλου κατάφεραν να αφαιρέσουν από τους μαθητές τα τηλέφωνα και τα χρήματά τους.
Ο ένας από τους δράστες κρατούσε πιστόλι, ενώ οι συνεργοί του κλείδωσαν τις πόρτες του γηπέδου για να μην φύγει κανένα από τα υποψήφια θύματά τους.
Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιήθηκε παρόμοια ληστεία με την προηγούμενη φορά μία συμμορία ανηλίκων να ληστεύει μαθητές στην περιοχή του Αιγάλεω.


πηγή: Ant1

Να κλείσουν τα ΚΕΣ

Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να κλείσει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ζητεί από την κυβέρνηση ο Συνασπισμός ενόψει της λήξης την επόμενη εβδομάδα της προθεσμίας που έχει θέσει η Ε.Ε. για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα μέλος είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων που λειτουργούν ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Οι κολεγιάρχες βρίσκονται επί ποδός πολέμου κινδυνολογώντας και απειλώντας (για λογαριασμό των αποφοίτων τους) με βροχή προσφυγών αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει εδώ και τώρα την κοινοτική οδηγία παρακάμπτοντας το Σύνταγμα. Φυσικά δεν λένε πόσοι από τους απόφοιτούς τους δικαιούνται επαγγελματικά δικαιώματα με τις σπουδές που έχουν κάνει, τόσο στη χώρα μας όσο και στη χώρα που εδρεύει το ίδρυμα με το οποίο δηλώνουν ότι έχουν συμπράξει.
Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στο Mega, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, για την παιδεία ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Επομένως, το αν θα λειτουργούν τα ΚΕΣ ή όχι είναι απόφαση της χώρας και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε τη θέση του Συνασπισμού ότι "δεν έπρεπε να επιτρέπονται Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών τα οποία συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και μ' αυτόν τον τρόπο δίνουν πτυχία. Η χώρα μας πρέπει να λύσει αυτή την αντίφαση. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που να συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια".

Δεινόσαυροι στο Πλανητάριο


Τη νέα θεαματική ταινία θόλου του Πλανηταρίου θα παρουσιάσει το Ιδρυμα Ευγενίδου την Τρίτη 30 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους Δεινόσαυρους, μια αρκετά δημοφιλή παραγωγή, καθώς από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχει επιβραβευθεί από 2 εκατομμύρια θεατές. Με φόντο τη μακρινή Παταγονία της Νοτίου Αμερικής και ξεναγό τον διάσημο παλαιοντολόγο Ροντόλφο Κορία το φιλμ μάς ταξιδεύει σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές του πλανήτη μας. Θα δούμε μερικά από τα πιο μεγάλα ζώα που περπάτησαν ποτέ πάνω στη Γη και κυριάρχησαν για περισσότερα από 180.000.000 χρόνια, θα ακολουθήσουμε τα βήματα του τρομερού γιγαντόσαυρου αλλά και του ανίκητου αργεντινόσαυρου, σε μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα εντυπωσιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση εικονικής πραγματικότητας, θα κατανοήσουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό και τον ρόλο μας πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη, σε μία κρίσιμη για όλους μας εποχή.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

22 Οκτ 2007

Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ για την επιλογή στελεχών

" Όταν στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΑΚΕ «διερρήγνυε τα ιμάτιά της» καταγγέλλοντας το «κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ» και διαλαλούσε σε όλους τους τόνους τα μέτρα «αξιοκρατίας» που θα έφερνε η ΝΔ όταν θα γινόταν κυβέρνηση.
Τώρα η ΠΑΣΚ, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ( και τις προηγούμενες διαδικασίες επιλογής στελεχών ), καταγγέλλει το ρεβανσισμό της ΝΔ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει, στα πλαίσια της συνολικής του αντίθεσης με την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να καταγγείλει το πλαίσιο και τη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης που ακολούθησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. Να διεκδικήσει, όπως προτείνει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, ένα πλαίσιο επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης που θα στηρίζεται σε μία και μόνο αρχή: Επιλογή στελεχών εκπαίδευσης με θητεία, 100% απόλυτα μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια χωρίς συνεντεύξεις και άλλα συνεκτιμώμενα κριτήρια.
Οι πλειοψηφίες των Δ.Σ. ΔΟΕ-ΟΛΜΕ αρνούνται να υιοθετήσουν την πρόταση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και στην ουσία τροφοδοτούν τον υποκριτικό και αποπροσανατολιστικό καβγά του δικομματισμού.
Ορισμένοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι «με 100% μετρήσιμα κριτήρια δεν επιλέγονται οι καλύτεροι». Αλήθεια ποιος είναι ο καλύτερος;
Την ίδια στιγμή όμως αντιφάσκουν, αφού οι καταγγελίες τους για τον υποσκελισμό ανθρώπων με περισσότερα μετρήσιμα προσόντα (π.χ. πείρα, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, προϋπηρεσία) είναι εντονότατες και αναγνωρίζουν εκ των υστέρων τις προαποφασισμένες επιλογές και τον καθοριστικό ρόλο της συνέντευξης.
Αυτό αποδεικνύει πανηγυρικά την ορθότητα της θέσης της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ.
Με επιλογές μέσα από 100% απόλυτα μετρήσιμα κριτήρια, δεν ανατρέπεται βέβαια η αντιεκπαιδευτική πολιτική χτυπιέται όμως η ημετεροκρατία, οι πελατειακές σχέσεις και αίρεται η ομηρία των στελεχών."

Απόσπασμα από ανακοίνωση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ

Ξαναγράφονται τα σχολικά βιβλία


Το βιβλίο της κυρίας Μ. Ρεπούση δεν θα μείνει μόνο του στο ράφι. Θα το συνοδεύσουν τα υπόλοιπα βιβλία που μόλις πέρυσι εισήχθησαν στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, ενώ θα ξαναγραφούν τα σχολικά εγχειρίδια του Λυκείου.
Αποχαιρετιστήριο λόγο στο εγχείρημα της «διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης», που εμπνεύστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., χρηματοδότησε η Ε.Ε. και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με αποκορύφωμα τον «πόλεμο της Ιστορίας», εκφώνησε προχθές ο υπουργός Παιδείας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε γενικό ξήλωμα των αναλυτικών προγραμμάτων στην πρώτη και τη δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης (συνεπώς νέα σχολικά βιβλία), νέο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και αξιολόγηση του συνόλου των εκπαιδευτικών.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 22/10/2007

21 Οκτ 2007

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού στο Ρέντη


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας για τις βίαιες εκδηλώσεις ρατσισμού που παρατηρήθηκαν στην περιοχή τους, πραγματοποίησαν νωρίς το απόγευμα στη διασταύρωση των δρόμων Θηβών και Μαρμαρά, στο Ρέντη, μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας.
Το σημερινό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, που υποστηρίχθηκε από τους δήμους Ρέντη, Νίκαιας, Κορυδαλλού, τους συλλόγους εκπαιδευτικών Αγίας Βαρβάρας και Πειραιά, τους φοιτητικούς συλλόγους Μαθηματικού και Οικονομικού της Νομικής Σχολής και τις οργανώσεις Εργατική Αλληλεγγύη και «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», διοργανώθηκε μετά το επεισόδιο το βράδυ της Κυριακής, 7 Οκτωβρίου στο Ρέντη, όταν συμμορία οπλισμένων νεαρών εισέβαλε σε τέσσερα σπίτια Πακιστανών μεταναστών και αφού προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, απείλησε τους ενοίκους.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η επιστροφή του Αλμπέρ Καμύ


Όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτει τον Καμύ η νεότερη γενιά των αναγνωστών και το σύνολο του έργου του επανεκδίδεται συστηματικά σε νέες μεταφράσεις.
Το πιο πρόσφατο από τα βιβλία του Καμύ που επανεκδίδονται στη γλώσσα μας (κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες) είναι το θεμελιώδες φιλοσοφικό δοκίμιο (γραμμένο όμως σαν συναρπαστικό μυθιστόρημα) «Ο μύθος του Σισύφου», στο οποίο ερευνάται η έννοια του παραλόγου, ξεκινώντας από την ειδική του σχέση με την αυτοκτονία. Μνημειώδης είναι η πρώτη παράγραφος: «Υπάρχει ένα μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό:η αυτοκτονία. Αν κρίνουμε πως τη ζωή αξίζει να τη ζει ή να μην τη ζει κανείς,απαντούμε στο θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας.Τα υπόλοιπα,αν ο κόσμος έχει τρεις διαστάσεις,αν το πνεύμα διαιρείται σε εννιά ή δώδεκα κατηγορίες,έπονται.Είναι παιχνίδια». Είναι παράλογο το ότι ζούμε αφού θα πεθάνουμε· όμως αυτός είναι ο αγώνας· τέτοιο είναι το υψηλό νόημα του βίου· δηλαδή, η άρνηση του θανάτου παρά τη γνώση του θανάτου, που μας βοηθά να γνωρίσουμε σε βάθος το πάθος της ζωής και τη φθαρτή ομορφιά της.

20 Οκτ 2007

Στην Αθήνα ο Μισέλ Ουελμπέκ


Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, ο συγγραφέας που τάραξε τα νερά στον κόσμο των γραμμάτων με τα βιβλία "Στοιχειώδη Σωματίδια" και "Πλατφόρμα", ο Μισέλ Ουελμπέκ έρχεται στην Αθήνα την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου. Την ίδια μέρα θα μιλήσει (7 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.
Η διεθνής καταξίωση έρχεται το 1994 με το πολύκροτο βιβλίο "Επέκταση του πεδίου της πάλης" που μεταφέρεται και στον κινηματογράφο. Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το δεύτερο μυθιστόρημά του Μισέλ Ουελμπέκ με τίτλο "Τα στοιχειώδη σωματίδια" που μεταφράζεται σε περισσότερες από 25 γλώσσες και παίρνει -και αυτό- το δρόμο της κινηματογραφικής μεταφοράς.
Ο Μισέλ Ουελμπέκ έχει τιμηθεί με το γαλλικό βραβείο ποίησης "Τριστάν Τζαρά" (1992), το βραβείο ποίησης Φλορ (1996) και το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού (1998). Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ


19 Οκτ 2007

SOS για κινητά - κεραίες

Ένοχα για καρκινογένεση είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που έγινε στο Ισραήλ και παρουσιάστηκε χθες, σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κώστας Τριανταφυλλίδης, σε εκδήλωση με θέμα «Κεραίες κινητής τηλεφωνίας - Νομικό πλαίσιο - Προβλήματα εφαρμογής», που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση ανθρώπινων κυττάρων από πέντε ώς δέκα λεπτά σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διεγείρει ένα γονίδιο που προκαλεί τη σύνθεση μιας κινάσης (ένζυμο), η οποία φαίνεται ότι συμμετέχει στη διαίρεση και στην αύξηση των κυττάρων. Αυτός ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων οδηγεί σε καρκινογένεση», τόνισε ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

18 Οκτ 2007

40 χρόνια μετά τον θάνατο του Τσε


40 χρόνια μετά τον θάνατο του Τσε, το "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" του Στέλιου Κούλογλου (σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου , στις 22:00, στην ΕΤ1) ταξιδεύει στη Βολιβία, την πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής για να ανιχνεύσει τα τελευταία βήματα του Κομαντάντε. Θα γίνει μάρτυρας της κληρονομιάς του Τσε και των ριζικών αλλαγών που συγκλονίζουν τη σύγχρονη Βολιβία.

17 Οκτ 2007

Τα πορτραίτα 11 κορυφαίων συγγραφέων από σήμερα στην ΕΤ-1

Η νέα εκπομπή της ΕΡΤ για το βιβλίο, που μεταδίδεται από την ΕΤ-1 κάθε Τετάρτη στις 22.00, είναι καλλιτεχνική και δημοσιογραφική εκπομπή ταυτόχρονα. Όπως σημείωσε στην παρουσίαση χθες, η Μικέλα Χαρτουλάρη, το ντεκόρ κάθε φορά είναι ανάλογο με το ύφος του συγγραφέα, με την αίσθηση που βγάζει από τα βιβλία του, η οποία αξιοποιείται ως οδηγός για τη σύνθεση της εικόνας. Τα έντεκα πορτραίτα δεν απευθύνονται μονάχα σε όσους γνωρίζουν τα βιβλία των συγγραφέων, αλλά και σε εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν τον άνθρωπο πίσω από το μύθο.
Στις εκπομπές πρόκειται να παρουσιαστούν οι συγγραφείς: Μάριο Βάργκας Λιόσα (Περού / Ισπανία), Ναντίν Γκόρντιμερ (Ν. Αφρική), Τζον Λε Καρέ (Μ. Βρετανία), Ίαν Μακ Γιούαν (Μ. Βρετανία), Χάρι Μούλις (ολλανδία), Τζον Μπάνβιλ (Ιρλανδία), Άμος Οζ (Ισραήλ), Ορχάν Παμούκ (Τουρκία), Ζοζέ Σαραμάγκου (Πορτογαλία), Αντόνιο Ταμπύκι (Ιταλία), Γιασμίνα Χάντρα (Αλγερία / Γαλλία). Τη μουσική της σειράς υπογράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Η σημερινή πρώτη εκπομπή παρουσιάζει τον Ισραηλινό συγγραφέα
Άμος Οζ.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Ένα μεγάλο μπράβο στην ΕΡΤ που απέναντι στα σκουπίδια των ιδιωτικών καναλιών απαντά με εκπομπές σαν κι αυτή.

Aφιέρωμα στον Καζαντζάκη από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Με την προβολή γνωστών ταινιών εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και συζήτηση γύρω από το ευρωπαϊκό πρόσωπο του πλέον πολυμεταφρασμένου Έλληνα συγγραφέα περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Νίκο Καζαντζάκη που πραγματοποιεί το Γαλλικό Ινστιτούτο από τις 22 ώς τις 25 του μηνός, με αφορμή τη διπλή επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα και των 100 χρόνων από τη λειτουργία του στην Αθήνα. Το αφιέρωμα, που γίνεται στο πλαίσιο των γενικότερων εκδηλώσεων για τον Καζαντζάκη που πραγματοποιούνται φέτος, οργανώνεται σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, το Ινστιτούτο Cervantes, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, το Ινστιτούτο Goethe, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ) και το περιοδικό Νέα Εστία.
Κι ενώ στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου θα εκτίθενται έργα του Καζαντζάκη μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, κάθε μια από τις αφιερωματικές βραδιές στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (9μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο, θα προβάλλεται και μια διαφορετική ταινία.
"Ο τελευταίος πειρασμός" του Μάρτιν Σκορτζέζε θα προβληθεί τη Δευτέρα 22 του μηνός, στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους, ο "Αλέξης Ζορμπάς" του Μιχάλη Κακογιάννη την Τρίτη 23/10 στα γαλλικά με ελληνικού υπότιτλους
και "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Ζυλ Ντασσέν την Τετάρτη 24/10 στα γαλλικά χωρίς υπότιτλους. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25/10 (9 μ.μ.) με θέμα "Νίκος Καζαντζάκης ο Ευρωπαίος - Ταξίδια, φιλοσοφία, λογοτεχνία και πολιτική". Συντονιστής της συζήτησης είναι ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και συμμετέχουν ο Νίκος Μοσχονάς διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Αλφόνσο Σιλβάν Ροντρίγκεθ, καθηγητής του Ινστιτούτου Καρντενάλ Σισνέρος της Μαδρίτης και ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

16 Οκτ 2007

Την Πέμπτη 18/10/2007 το πρώτο συλλαλητήριο των φοιτητών

Το πρώτο συλλαλητήριο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς διοργανώνουν, μεθαύριο Πέμπτη, στο κέντρο της Αθήνας, ορισμένοι φοιτητικοί σύλλογοι που θέλησαν να ανοίξουν την αυλαία των κινητοποιήσεων με αφορμή την επικείμενη εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.Οι πρώτες αγωνιστικές αποφάσεις στις σχολές, αν και όχι μαζικές, άρχισαν να δημιουργούν κλίμα στο φοιτητικό κίνημα, το οποίο αν μη τι άλλο δείχνει την ετοιμότητά του.
Βέβαια, οι πρώτες κινητοποιήσεις ανήκουν σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες, καθώς την Πέμπτη έντονη θα είναι η παρουσία κυρίως της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ (ΠΚΣ), ενώ επιχειρείται και ο συντονισμός των δυνάμεων που ανήκουν σε Αριστερά Κινήματα (ΕΑΑΚ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί δεύτερο συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα.
Προς το παρόν, το συλλαλητήριο της Πέμπτης, τη συμμετοχή στο οποίο υπογράφουν οι σύλλογοι φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Οικονομικού Νομικής, Νοσηλευτικής, Γεωλογικού, Νηπιαγωγών, πραγματοποιείται ενάντια στην «προσπάθεια της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο» αλλά και για την κοινοτική οδηγία 36/05 που, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «χτυπάει τη δημόσια δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, υποβαθμίζει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ανοίγει το δρόμο για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους με αυτά το "ψευδοκολεγίων"».


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

15 Οκτ 2007

Ενα παιδί χάνει τη ζωή του κάθε πέντε δευτερόλεπτα

Ο λιμός και ο υποσιτισμός εξακολουθούν να αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο για τον πληθυσμό της Γης, καθώς ένα παιδί χάνει τη ζωή του κάθε πέντε δευτερόλεπτα.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
του εικοστού αιώνα η ανθρωπότητα έδειχνε ότι κέρδιζε τον πόλεμο κατά του αρχαιότερου εχθρού της. Από το 1970 έως το 1997, ο αριθμός όσων λιμοκτονούσαν μειώθηκε από τους 959 εκατομμύρια ανθρώπους στους 791 εκατομμύρια.
Ωστόσο, από τις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, τα θετικά βήματα άρχιζαν να εξανεμίζονται. Συγκεκριμένα, από το 2001 έως το 2003 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονταν αυξήθηκε στους 854 εκατομμύρια: 820 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, 25 εκατομμύρια στις μεταβατικές χώρες και 9 εκατομμύρια στις βιομηχανικές χώρες. Η αρνητική πορεία είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90, ο αριθμός όσον υποσιτίζονταν αυξανόταν κατά 4 εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Σήμερα, περίπου ένας στους επτά ανθρώπους δεν σιτίζεται αρκετά ώστε να διατηρεί την υγειά του, με αποτέλεσμα ο λιμός και ο υποσιτισμός να αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους απ' όσο το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14/10/2007

«Οι μαθητές καταναλώνουν παθητικά τη γνώση»


«Οι μαθητές έχουν γίνει από τη μια παθητικοί καταναλωτές της γνώσης και από την άλλη ενεργοί πολίτες κατανάλωσης κεφαλαίου» τονίζει ο Καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες κ. Πίτερ Μακλάρεν. Ο μαρξιστής παιδαγωγός, που με τις απόψεις προκαλεί αίσθηση στις ΗΠΑ, βρέθηκε προ ολίγων ημερών στο Βόλο συμμετέχοντας σε παιδαγωγικό συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
...........................................................................................................................................................................
Ο Καθηγητής του UCLA έχει μάλλον μια απαισιόδοξη άποψη για την κατάσταση που βρίσκονται οι μαθητές, καθώς κυρίως περιορίζονται στην κατανάλωση κεφαλαίου, ενώ εισπράττουν τη γνώση παθητικά. Στις ερωτήσεις μας, αν έχουν οι μαθητές την απαιτούμενη κριτική σκέψη και πώς τους επηρεάζει η δημόσια εκπαίδευση, ο κ. Μακλάρεν απαντά: «Οι μαθητές έχουν γίνει παθητικοί καταναλωτές της γνώσης. Από την άλλη όμως είναι ενεργοί πολίτες κατανάλωσης κεφαλαίου. Βέβαια δεν είναι ενεργοί με την έννοια να δημιουργούν πραγματικές οικονομικές υποδομές».
Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των πλούσιων και φτωχών μαθητών καλώντας την πολιτεία, το Κράτος να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

ΠΗΓΗ: Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ 14/10/2007

13 Οκτ 2007

Με την πρώτη βροχή και οι πρώτες πλημμύρες

Πολλά τα προβλήματα από την πρώτη κιόλας δυνατή βροχή που έπεσε το απόγευμα της Παρασκευής.
18 σπίτια πλημμύρισαν στο Μενίδι, το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια, χείμαρροι υπερχείλισαν και στη Νέα Πεντέλη.
Εκτός λειτουργίας τέθηκαν υποσταθμοί της ΔΕΗ, προκαλώντας περιοδικές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αθήνας.
Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε στο κέντρο της πόλης, ενώ υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην έξοδο της Αθηνών- Λαμίας.

ΠΗΓΗ: www.left.gr

Νερό-δηλητήριο πίνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας

Νερό μολυσμένο με ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο πίνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, όπου ο ποταμός Ασωπός έχει μετατραπεί σε αγωγό λυμάτων. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως επισημαίνει το Σάββατο η εφημερίδα Το Βήμα, οι μετρήσεις στον Αξιό έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού, στον Αλιάκμονα χρωμίου, νικελίου και βαρίου, στον Λουδία και στον Πηνειό χαλκού και κοβαλτίου.Στον Έβρο, στο θεσσαλικό κάμπο, στο αργολικό πεδίο και στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, οι επιστήμονες κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα νιτρικών στα νερά άρδευσης. Στα πόσιμα νερά της Ηπείρου η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απομόνωσε στελέχη βακτηριδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές γύρω από τον Ασωπό, στο Σχηματάρι, στο Δήλεσι, στον Ωρωπό και στα Οινόφυτα, πίνουν εδώ και χρόνια «βρώμικο» νερό, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, εξαιτίας τοξικών ουσιών.
Στις αρχές του χρόνου μετρήσεις του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πόσιμο νερό οκτώ οικισμών του Δήμου Πολυκάστρου στο νομό Κιλκίς έδειξαν ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών, όπως αρσενικό, νιτρικά, κάδμιο, αντιμόνιο και νικέλιο.
Στο νομό Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στις λεκάνες των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και Λουδία, καθώς και στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης, παρουσιάζονται υψηλές συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων.
Το ίδιο και σε περιοχές με εντατικές καλλιέργειες στην περιοχή της Λάρισας, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών εντοπίζονται στους υπόγειους υδροφορείς του Σπερχειού. Στην Πελοπόννησο εδώ και χρόνια παραμένει το πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στο αργολικό πεδίο (κυρίως γύρω από το Αργος και το Ναύπλιο).

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 13/10/2007

Αιχμές Γιαννάκου για την πολιτική του διαδόχου της

Αιχμές κατά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ άφησε χθες η πρώην υπουργός κυρία Μαριέττα Γιαννάκου κατά την ομιλία της σε συνέδριο που ξεκίνησε στην Ελληνοαμερικανική Ενωση για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων. «Οταν ψάχνουμε να βρούμε πού δεν λειτουργεί κάτι και επιλέγουμε την εύκολη λύση της καθυστέρησης στην εφαρμογή του, αυτό είναι εγκληματικό» είπε η κυρία Γιαννάκου. «Ολα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει βούληση» συνέχισε και πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια δεν ήταν «μεταρρύθμιση Γιαννάκου» αλλά γενικότερο αίτημα της κοινωνίας, στο οποίο άλλοι πολιτικοί «είχαν την αφέλεια να μην προχωρήσουν».
Η κυρία Γιαννάκου αναφέρθηκε εκ νέου στην ύπαρξη συντεχνιών στον χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίες πρέπει να ανατραπούν, ενώ όταν ρωτήθηκε για τον νέο υπουργό κ. Ευρ. Στυλιανίδη τόνισε ότι είναι πολύ καλός πολιτικός και θα είναι επιτυχημένος στη θητεία του στην Παιδεία.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Εγκύκλιος για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής Διευθυντών σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας


ΘΕΜΑ: Επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων Γραφείων και τη συγκρότηση των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Χώρας (Π.Υ.Σ.Π.Ε. & Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), παρακαλούμε να συνεχίσετε τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων από Δευτέρα 15-10-2007 και έως 31 Οκτωβρίου 2007 να έχει ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ


Τα πιο δυστυχισμένα παιδιά του κόσμου μεγαλώνουν στη Βρετανία

Άγχος, κακή συμπεριφορά, ροπή προς την κατάθλιψη και εμμονές
που σχετίζονται με τα πρότυπα της τηλεόρασης -εύκολη δόξα
και χρήμα- χαρακτηρίζουν τους περισσότερους μαθητές των
δημοτικών σχολείων στη Βρετανία. Στη μεγαλύτερη έρευνα που
έγινε στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια παρατηρείται «έλλειψη παιδικότητας»,
με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτή.
«Τα σημερινά παιδιά αναγκάζονται να μεγαλώσουν γρήγορα σε ένανκόσμο,
που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος και χαοτικός»,υπογραμμίζει μεταξύ
άλλων η έκθεση.
Η έρευνα διενεργήθηκε από ομάδα ειδικών, υπό τον καθηγητή του Κέιμπριτζ,
κ. Ρόμπιν Αλεξάντερ, σε συνεργασία με ενώσεις για παιδιά.
Η μεγάλη έρευνα επιβεβαιώνει εκείνη της UNICEF, σύμφωνα με
την οποία τα παιδιά στη Βρετανία είναι τα πιο δυστυχή σε όλο τον
κόσμο – γι’ αυτό, άλλωστε, προτείνονται από ειδικούς μαθήματα ευτυχίας.
Στα ερωτήματα της έρευνας, τα μικρά παιδιά απάντησαν ότι
πηγαίνουν στο σχολείο με άγχος και φόβο, δεν έχουν χώρους γιαπαιχνίδι,
αντιμετωπίζουν καθημερινά επιθέσεις μεγαλύτερων κ.λπ.
Οι δάσκαλοι, από την άλλη πλευρά, καταγράφουν την εμμονή των παιδιών
με το Ιντερνετ και τα βιντεοπαιχνίδια, το όνειρό τους να αποκτήσουν
γρήγορα φήμη κατά τα τηλεοπτικά πρότυπα και τη δημιουργία ειδώλων
από την τηλεόραση.
Ακόμη, η έρευνα καταγράφει την εξαιρετικά φτωχή συμβολή
των γονέων στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και
στην κοινωνικοποίησή τους. Και όλα αυτά, ενώ -όπως διαπιστώνει
η αρμόδια υπηρεσία για τα παιδιά και την οικογένεια- «τα περισσό-
τερα παιδιά σήμερα πηγαίνουν σε καλύτερα σχολεία, ζουν σε
καλύτερα σπίτια και οι παροχές σε σχέση με το παρελθόν είναι
κατά πολύ βελτιωμένες».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 13/10/2007

12 Οκτ 2007

Αναστάτωση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Ανάστατη η κοινωνία του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, αντιδρά στα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία εμπορικού ναυτιλιακού κέντρου.
Με την επιτροπή κατοίκων συναντήθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, «μια τέτοια εξέλιξη», είπε «θα μετατρέψει τον Αστακό σε κέντρο ρύπανσης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα».

Συμβολική διαμαρτυρία στην Ακρόπολη την Κυριακή το πρωί

Σε συμβολική διαμαρτυρία για τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση των κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου καλεί την Κυριακή το πρωί στον σταθμό του Μετρό Ακρόπολη η Ανοιχτή Πόλη.
Κάνει λόγο για απόφαση που αποτελεί βάναυση επέμβαση στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και την αισθητική της πόλης, για καθαρά εμπορικούς λόγους.
Στο μεταξύ, την τοποθέτηση περίφραξης στο Λόφο Φιλοπάππου καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Καλούν σε αγώνα για τη διατήρησή του ως ανοιχτού κοινόχρηστου χώρου.

Αστεία τα πρόστιμα στον Ασωπό, ενώ οι βιομηχανίες πλουτίζουν

Με πρόστιμα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ (!) μέσα σε 3,5 χρόνια επιχειρεί να προστατεύσει τη δημόσια υγεία των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών του Ασωπού το ΥΠΕΧΩΔΕ! Την ίδια ώρα όμως, όπως ανέφερε ο Θανάσης Λεβέντης στη Βουλή, οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν δραματικά μέσα σε μία δεκαετία: την τετραετία 1989-1992 είχαμε 5 θανάτους από καρκίνο και την περίοδο 2002-2005, φθάνουμε στους 35 θανάτους…
"Γίνεται ένα έγκλημα στην περιοχή του Ασωπού και όλη την ευρύτερη περιοχή. Έχει ρυπανθεί επικίνδυνα ο ριζοφόρος ορίζοντας από εξασθενές και πεντασθενές χρώμιο, όπως και από άλλα βαριά μέταλλα και άλλα επίσης επικίνδυνα τοξικά προϊόντα", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία αυτά "όχι μόνο είναι ένα καμπανάκι αλλά και μια σειρήνα συναγερμού! Πρέπει να ξεσηκωθούμε".
Αναφερόμενος στα πρόστιμα σχολίασε ότι "αντιστοιχεί από 1 ευρώ στην κάθε βιομηχανία και αυτές θα βγάζουν τρισεκατομμύρια κάθε μέρα" και ζήτησε "να πάρουμε μέτρα απαγορευτικά για αυτές τις επικίνδυνες βιομηχανίες, να κλείσουν αν δεν μπορούν να προσαρμοστούν". Επεσήμανε δε ότι "δεν υπάρχουν όρια ανεκτά στα καρκινογόνα προϊόντα", όπως είναι το εξασθενές και το τρισθενές χρώμιο.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Παρέμβαση της ΟΛΜΕ για την επιλογή των Διευθυντών των σχολικών μονάδων

H ΟΛΜΕ με επιστολή της για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων απευθύνει την ακόλουθη έκκληση προς όλα τα αιρετά μέλη των ΠΥΣΔΕ της χώρας:
Αγαπητοί συνάδελφοι
για να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια υποκειμενικής, αυθαίρετης, άδικης, μη ελέγξιμης και τυπικά ανίσχυρης, κατά το μάλλον ή ήττον, κρίσης των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και σε εφαρμογή του σχετικού με την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης υπομνήματός μας (16.5.06: http://olme-attik.att.sch.gr/files/ypomn/ypomstel160506[1].pdf ) προς το ΥΠΕΠΘ, το οποίο επανακαταθέσαμε πρόσφατα στη νέα πολιτική ηγεσία του, σας προτείνουμε τα εξής:
1. Οι ερωτήσεις που θα διατυπώνετε προς τους υποψηφίους πρέπει να είναι ουσιώδεις και απλύτως σχετικές με το αντικείμενο για το οποίο αυτοί κρίνονται. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις να καταγράφονται. Να αξιολογείτε, επίσης, συγκεκριμένα κριτήρια, καθένα από τα οποία να μοριοδοτείται ξεχωριστά.
2. Να αυτοεξαιρεθείτε από τη συμμετοχή σας στη διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων, όταν σεις οι ίδιοι /ες ή ο / η σύζυγος ή άλλο συγγενικό πρόσωπο (σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις) είναι υποψήφιος /α διευθυντής / ντρια
3. Μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής των Δ/ντών σχολικών μονάδων να δημοσιοποιήσετε προς τα Δ.Σ. των οικείων ΕΛΜΕ την αναλυτική βαθμολογία καθενός από τους υποψηφίους σε ό,τι αφορά στη συνέντευξη.

Η ρύπανση προκαλεί βρογχίτιδα στα βρέφη


Τα βρέφη που μεγαλώνουν σε περιοχές με πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα βρογχίτιδας, σε σύγκριση με τα βρέφη που ζουν σε πιο καθαρό περιβάλλον, σύμφωνα με Αμερικανούς και Τσέχους επιστήμονες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό στον μολυσμένο αέρα, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), συνδέεται άμεσα με τις βρογχίτιδες που παρουσιάζουν τα βρέφη από τα δύο έως τα 4,5 χρόνια τους.
Η έρευνα είναι από τις πρώτες που εστιάζονται στις επιπτώσεις των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, που παράγονται από την καύση καυσίμων που περιέχουν άνθρακα, όπως το ξύλο, το κάρβουνο, το πετρέλαιο ή ο καπνός.

ΠΗΓΗ: Α.Π.Ε


Μεταλλαγμένη... βιολογία Γ' γυμνασίου



Μονόπλευρη και ευνοϊκή παρουσίαση των μεταλλαγμένων προϊόντων στο βιβλίο της βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης.
Αναπτύσσοντας σχετική ερώτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως στο βιβλίο της Βιολογίας, παρουσιάζεται σε αντιδιαστολή «μία υγιής γενετικά τροποποιημένη τομάτα και μία ζαρωμένη και μουχλιασμένη κανονική», ενώ και «η επιχειρηματολογία σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβαίνει ακόμα και εκείνης των πολυεθνικών εταιριών - όπως π.χ. εκεί που λέει ότι έχουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση σε σχέση με τα φυσιολογικά».
..............................................................................................................................................................................
«Η κυρίαρχη πλευρά εξοπλίζει τους μαθητές υπέρ των μεταλλαγμένων. Κανένα επιχείρημα διδακτικό δεν παρατίθεται ενάντια. Το ότι οι μαθητές καλούνται μόνοι τους να βρουν επιχειρήματα κατά των μεταλλαγμένων, είναι άλλο ζήτημα» επέμεινε ο κ. Κουράκης.
«Δεν χρειάζονται υπερβολές στις αξιολογήσεις μας. Δεν υπάρχει κρατική ιδεολογία, δεν προπαγανδίζουμε καμία συγκεκριμένη επιλογή, λαμβάνουμε υπόψη τα όσα λέτε» ανταπάντησε ο υφυπουργός Παιδείας. «Η συγγραφή των βιβλίων, είναι έργο της επιστημονικής κοινότητας. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο λέει ότι θα τεθούν τα νέα βιβλία υπόψη της επιστημονικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας - και όπου κριθεί απαραίτητο να υπάρξουν επεμβάσεις, αυτές θα γίνουν» διαβεβαίωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Από «κόσκινο» όλα τα σχολικά βιβλία

Εντολή να συγκροτηθούν ομάδες αξιολόγησης οι οποίες θα περάσουν από «κόσκινο» όλα τα σχολικά βιβλία αναμένεται να δώσει ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Παιδείας που φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον τρόπο λειτουργίας του Π.Ι. ύστερα από επισημάνσεις και καταγγελίες ότι κάποια από τα βιβλία έχουν πολλές αδυναμίες , ενώ μέσα από αυτά στέλνονται διαφημιστικά μηνύματα με παιδικά προϊόντα , αλλά και με καταναλωτικά προϊόντα που απευθύνονται σε γονείς.

Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι από την επόμενη ή την μεθεπόμενη σχολική χρονιά τα σχολικά βιβλία να φθάσουν στα σχολεία με τις απαραίτητες διορθώσεις.


ΠΗΓΗ: esos

11 Οκτ 2007

Μάχη για να σωθούν τα πεύκα στους Αγίους Αναργύρους

Ανήσυχοι και αγανακτισμένοι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων βρέθηκαν χθες στον πευκώνα, το μικρό δασάκι της περιοχής, συνολικής έκτασης 19 στρεμμ., πνεύμονας πρασίνου και ανάσα ζωής, για να συζητήσουν πώς θα αποτρέψουν την κατασκευή ενός σταθμού που για να γίνει θα πρέπει να κοπούν 95 από τα συνολικά 120 δέντρα του πευκώνα!Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και τα μέλη της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πορεία Δράσης, που διοργάνωσε τη συζήτηση, τόνισαν ότι δεν είναι κατά της κατασκευής ενός σταθμού που να λειτουργεί ως στάση του προαστιακού, κάτι που θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών, και που για την κατασκευή του δεν θα χρειαστεί να κοπεί ούτε ένα δέντρο, με την προϋπόθεση ότι η υπογειοποίηση θα ξεκινήσει από ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν δέντρα.
«Αυτό που επιχειρεί ο ΟΣΕ είναι να φτιάξει ένα σταθμό με τεράστιες υποδομές, αφού σχεδιάζει την κατασκευή αποβάθρας 260 μέτρων, στην αρχή του πευκώνα, που για να γίνει θα πρέπει να κοπούν τα περισσότερα δέντρα, τη στιγμή που δεν έχει δοθεί από τον ΟΣΕ ούτε μελέτη σκοπιμότητας ούτε κυκλοφοριακή μελέτη του έργου. Αυτό δίνει το δικαίωμα στο δήμο να κάνει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες», είπε στην «Ε» ο Παναγιώτης Τερζόγλου, μέλος της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πορεία Δράσης και μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Ετσι, η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πορεία Δράσης έχει ήδη μαζέψει υπογραφές των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή του έργου και στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα τις υποβάλει, απαιτώντας τη λήψη μέτρων προς την αποτροπή της κατασκευής αυτού του «τερατουργήματος», όπως το αποκαλούν.
Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Περικλής Κοροβέσης. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με τηλεγράφημα η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, Αριστερό Σχήμα Ιλίου και ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ του Κορυδαλλού, όπως και το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

"Πνιγμένη" στο πλαστικό η Μεσόγειος

Η Μεσόγειος θάλασσα είναι η πιο μολυσμένη θάλασσα από πλαστικές ουσίες, με περίπου 2.000 κομμάτια πλαστικών σκουπιδιών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο! Εάν υπολογίσουμε, μάλιστα, ότι ένα κομμάτι πλαστικού χρειάζεται περίπου 450 χρόνια να αποσυντεθεί, μπορούμε να αντιληφθούμε την τεράστια φθορά για το περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, βασικός λόγος της μόλυνσης είναι ότι πρόκειται για μια κλειστή θάλασσα περιτριγυρισμένη από βιομηχανικές χώρες τις οποίες χαρακτηρίζουν οι αυξημένες εμπορικές ροές και το υψηλό τουριστικό επίπεδο.

Πέθανε ο «Μανωλιός» της σειράς «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

Χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε η είδηση θανάτου του ηθοποιού Αλέξη Γκόλφη. Ο Γκόλφης είχε πεθάνει εδώ και αρκετό καιρό και η σορός του κρατούνταν στο νεκροτομείο διότι δεν είχε αναγνωριστεί. Τα τελευταία χρόνια ο Γκόλφης, που έφυγε σε ηλικία 59 ετών, ζούσε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο της πλατείας Κολιάτσου και ήταν ρακοσυλλέκτης. Ο θάνατός του αποδίδεται σε οξύ καρδιακό επεισόδιο. Ο Αλέξης Γκόλφης έγινε διάσημος τη δεκαετία του ΄70 χάρη στον ρόλο του Μανωλιού (Ιησού Χριστού) τον οποίο είχε υποδυθεί στην τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Η συνολικής διάρκειας 50 σαρανταπεντάλεπτων επεισοδίων σειρά, σκηνοθετημένη από τον Βασίλη Γεωργιάδη, ήταν διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Το σενάριό της είχαν υπογράψει ο Νότης Περγιάλης και ο Γεράσιμος Σταύρου. Η σειρά υπήρξε μεγάλη επιτυχία τη σεζόν 1975-1976. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τιμώντας την προσφορά του παλαιού συνεργάτη της, αποφάσισε να γίνει η κηδεία του με δαπάνη της. Η κηδεία θα γίνει σήμερα στις 17.00 στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Linux και OpenOffice επέλεξε η ΠΓΔΜ για τους μαθητές

Το υπουργείο Παιδείας της ΠΓΔΜ υλοποιεί το πρόγραμμά του «Υπολογιστής για κάθε παιδί» προσφέροντας σε κάθε μαθητή της χώρας μια θέση εργασίας με το λειτουργικό σύστημα Linux και τις δωρεάν εφαρμογές γραφείου OpenOffice.Η κυβέρνηση της χώρας συνήψε συμφωνία με την εταιρεία ΝComputing για τη δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αποτελούνται από φθηνά τερματικά συνδεδεμένα σε κεντρικούς υπολογιστές που τρέχουν Ubuntu Linux.Πρόσφατα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δημιούργησε σημεία ελεύθερης πρόσβασης στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλες τις πόλεις της χώρας.Το OpenOffice, μια σουίτα εφαρμογών γραφείου που διατίθεται ελεύθερα ως «ανοιχτό» λογισμικό, μεταφράστηκε στην επίσημη γλώσσα της χώρας από εθελοντές.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Καθηγητές σε θέση δασκάλων σε ιδιωτικά σχολεία


Τα ιδιωτικά σχολεία χρησιμοποιούν αντί δασκάλων καθηγητές, καθώς όλοι οι δάσκαλοι έχουν προσληφθεί στα δημόσια δημοτικά. Αυτό ανέφερε χθες το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος υπάρχουν περίπου 940 θέσεις δασκάλων σε ιδιωτικά σχολεία, που καλύπτονται από αποφοίτους των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών (φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς). Η έλλειψη αυτή αποδίδεται στις αθρόες προσλήψεις τα τελευταία χρόνια για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων ολοήμερων δημοτικών σχολείων. Μάλιστα χθες από το υπουργείο Παιδείας εκλήθησαν οι δάσκαλοι (κλάδος ΠΕ70), οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων, να υποβάλουν αίτηση έως και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παλαιότερες εκπρόθεσμες αιτήσεις (με βάση την πρώτη πρόσκληση του υπ. Παιδείας) δεν θα ληφθούν υπόψη και οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν νέα αίτηση.


ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρχίζουν τις επόμενες μέρες οι κρίσεις των διευθυντών σχολείων Α/βάθμιας

Αρχίζουν τις επόμενες μέρες οι κρίσεις των διευθυντών σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης.
Ήδη τα ΠΥΣΔΕ και τα ΠΥΣΠΕ αρχίζουν να ανακοινώνουν το Πρόγραμμα Συνεντεύξεων των υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

Ετοιμάζουν το πρώτο συλλαλητήριο οι φοιτητές για τις 18/10/2007

Το πρώτο τους συλλαλητήριο για τη φετινή χρονιά προετοιμάζουν οι φοιτητές ενάντια στον νόμο-πλαίσιο και στην κοινοτική οδηγία αναγνώρισης των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων.
Την επόμενη Πέμπτη 18/10/2007 στις 12 το μεσημέρι φοιτητές της Πανσπουδαστικής από διάφορες σχολές της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια και όπως λένε οι ίδιοι «το πρώτο συλλαλητήριο της χρονιάς αναμένεται να είναι μαζικότατο».
Ήδη δύο Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις και κατέληξαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (τμήμα Γεωλογίας, Νοσηλευτική), ενώ νέες Γενικές Συνελεύσεις έχουν οριστεί και τις επόμενες μέρες σε άλλους φοιτητικούς συλλόγους.
Από σήμερα φοιτητές από διάφορες σχολές θα πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης στα Προπύλαια, ενώ φοιτητές από τη Φυσικομαθηματική, τη Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο θα πραγματοποιήσουν πορεία στου Ζωγράφου.
Φοιτητές του Παντείου θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω από το κτίριο ΣΑΡΙΔΗ (Γενική Γραμματεία Τύπου) με αντίσκηνα και συνθήματα για το ζήτημα της στέγασης που, όπως λένε, «έχει φτάσει σε οριακό σημείο».

Μέχρι 26 Οκτωβρίου θα έχουν επιλεγεί οι νέοι διευθυντές σχολείων

To αργότερο μέχρι 26 Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί oi διαδικασίες επιλογής των νέων διευθυντών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , δήλωσε στο esos στενός συνεργάτης του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαδικασίες με στόχο αμέσως μετά την 28η Οκτωβρίου να γίνει η τοποθέτηση των νέων διευθυντών.


ΠΗΓΗ: esos

10 Οκτ 2007

Δασκάλους ζητά το Υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70 - Δασκάλων, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2007-2008, να προσέλθουν να υποβάλουν αίτηση - δήλωση ένταξης στους εν λόγω πίνακες, από 10 έως και 15 Οκτωβρίου 2007.Οι αιτήσεις - δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπρόθεσμες αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί σε Διευθύνσεις ή Γραφεία δεν θα ληφθούν υπόψη, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.

Νόμπελ για τους σκληρούς δίσκους

Στον Γάλλο Αλμπέρ Φερτ και στον Γερμανό Πέτερ Γκρίνμπεργκ απονέμεται το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2007 για την εργασία τους στη νανοτεχνολογία, ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Νόμπελ Φυσικής στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, απονεμήθηκε στους δύο επιστήμονες για τη δουλειά τους που επέτρεψε τη σημαντική σμίκρυνση των σκληρών δίσκων και "έφερε επανάσταση στις τεχνικές που επιτρέπουν την ανάγνωση των πληροφοριών οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε σκληρούς δίσκους", αναφέρει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Οι εργασίες των δύο ερευνητών διεξήχθησαν ξεχωριστά, διευκρίνισε η επιτροπή. Ο Μάρτιν Νταράνι, εκδότης του περιοδικού "Physics World"(το οποίο εκδίδεται απο το Βρετανικό Ινστιτούτο Φυσικής) δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το φετινό βραβείο πήγε "σε μια εργασία πολύ πρακτικά βασισμένη σε έρευνα σημαντική για τη βιομηχανία". Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι "η φυσική έχει σημασία όχι μόνον για να αντιλαμβανόμαστε τα φυσικά φαινόμενα αλλά και για να οδηγεί σε πραγματικά προϊόντα της καθημερινής ζωής".

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 9/10/2007

9 Οκτ 2007

Μετά την τοποθέτηση των νέων Προϊσταμένων ακολουθούν οι κρίσεις για τους Διευθυντές σχολείων

Ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας οι αξιολογικοί πίνακες με τα μόρια των υποψήφιων Διευθυντών και Προϊσταμένων Εκπαίδευσης.
Η ανάληψη υπηρεσίας για τους νέους διευθυντές και προϊσταμένους πρέπει να γίνει μέχρι την Τετάρτη 10/10/2007.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ.
Οι εξελίξεις όμως στη διοικητική πυραμίδα της εκπαίδευσης δεν σταματούν με τις κρίσεις διευθυντών και προϊσταμένων εκπαίδευσης. Ακολουθούν οι κρίσεις για τους διευθυντές σχολικών μονάδων. Απομένει η συνέντευξη των υποψηφίων διευθυντών καθώς οι πίνακες με τα υπόλοιπα μόρια έχουν ήδη συγκροτηθεί.


8 Οκτ 2007

Αύριο κλείνουν 40 χρόνια από τον θάνατο του Τσε


Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου, το 1967, στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων της Βολιβίας μαζί με δύο Κουβανο-αμερικανούς πράκτορες της CIA αιχμαλωτίζουν τον Τσε στη Λα Χιγκουέρα μαζί με μια ομάδα ανταρτών που είχαν επιζήσει από τις σφοδρές μάχες, την πείνα και τις ασθένειες. Την τελευταία του νύχτα ο Τσε θα την περάσει σε ένα σχολείο. Την επομένη το μεσημέρι 9 Οκτωβρίου 1967 ένας λοχίας του βολιβιανού στρατού, ο Μάριο Τεράν, θα εκτελέσει τον επαναστάτη. Ήταν μόλις 39 ετών.
Ο Τσε ήταν ένας επαναστάτης που πέθανε για τα ιδανικά του. «Ήταν πιστός στις αρχές του και γι' αυτό διαρκεί στον χρόνο», λέει σήμερα με αγάπη ο σύντροφός του στα ταξίδια στη Λατινική Αμερική με τη μοτοσικλέτα, Αλμπέρτο Γκρανάντος. Αύριο κλείνουν 40 χρόνια από τον θάνατο του Τσε. Εκδηλώσεις στη μνήμη του έχουν αρχίσει από το βράδυ στην Κούβα, τη Βολιβία και αλλού. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θυμούνται τη ζωή και τον θάνατο του μεγαλύτερου μύθου του 20ού αιώνα και πολλοί άλλοι πλουτίζουν από το brand name...
Όσοι δεν έχετε δει την υπέροχη ταινία "Ημερολόγια μοτοσικλέτας" καιρός να το κάνετε...

7 Οκτ 2007

Φιλοσοφικό καφενείο στην Καισαριανή

Εγκαινιάζεται σήμεραστο καφε-εστιατόριο της Καισαριανής "Μέλι" (Εθνικής Αντιστάσεως 4) η λειτουργία ενός πολιτιστικού θεσμού με την ονομασία "Φιλοσοφικό καφενείο". Το εγχείρημα, που υποστηρίζεται απο τον ομώνυμο δήμο, έχει σαν σκοπό να συγκεράσει την ψυχαγωγία με την κοινωνικότητα και τον πνευματικό προβληματισμό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που παραπέμπει στη λαϊκή παράδοση αλλά και στο αρχαίο συμπόσιο.
Η πρώτη εκδήλωση (7.10) έχει ως θέμα την κοινωνία της γνώσης και τη χαμένη πνευματικότητα και ομιλητή τον Διαμάντη Λεβεντάκο.
Θα ακολουθήσουν "Το πρόβλημα των αξιών στην εποχή μας" (21.10) με ομιλητή τον Θεοδόση Πελεγκρίνη, "Η κρίση της σύγχρονης τέχνης" (4.11) με ομιλητή τον Θόδωρο Γεωργίου,
"Η δημοκρατία σήμερα" (18.11) με ομιλητή τον Αλκη Ρήγο,
"Η προσωποκεντρική αντίληψη του ανθρώπου" με τον Μάριο Μπέγζο 2.12
και η "Πολιτιστική πολιτική στη Ελλάδα" με ομιλήτρια τη Μυρσίνη Ζορμπά (16.12)

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 7/10/2007

«Φυτοζωεί» το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Δίχως τακτική επιχορήγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και προοπτική χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκεται μετέωρο το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.Εικόνες παρακμής, που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του μοναδικού Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα, αντικρίζει ο επισκέπτης στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».Ενα λούνα παρκ, μια καφετέρια, πάγκοι μικροπωλητών και μια ημιτελής - εγκαταλειμμένη παιδική χαρά «κοσμούν» το κέντρο του πάρκου, το οποίο είναι πόλος έλξης για τα παιδιά.Ο μοναδικός υγρότοπος της Αττικής, έκτασης 1.176 στρεμμάτων, βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού και αγκαλιάζει μια μεγάλη ποικιλία φυτών, λιμνούλες με ψάρια και 170 είδη πουλιών. Όμως τα έργα που περιελάμβανε ο σχεδιασμός για την αξιοποίησή του, προϋπολογισμού 5 δισ. δραχμών, με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, καθυστέρησαν δραματικά και τελικά δεν υλοποιήθηκαν.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Τοξική απειλή στις καμμένες περιοχές της Πελοποννήσου

Πενήντα φορές μεγαλύτερες ανιχνεύθηκαν οι συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων στην τέφρα των καμένων περιοχών της Πελοποννήσου απ' ό,τι ήταν στα φυτά και τα δένδρα πριν από τις πυρκαγιές. Οι συγκεντρώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ανησυχητικά υψηλές και ανιχνεύθηκαν έπειτα από αναλύσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα προβλήματα από τη συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου και βασικό ρόλο θα παίξουν οι βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν από εδώ και στο εξής, καθώς και η έντασή τους.Στις αναλύσεις ολικής συγκέντρωσης τέφρας που πραγματοποίησε το Πολυτεχνείο Κρήτης εντοπίστηκαν χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο και αρσενικό, τα οποία αν εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες συνδέονται με καρκινογενέσεις, διαταραχές και βλάβες του νευρικού συστήματος, ακόμη και αλλοιώσεις του DΝΑ. Επιπλέον, στην τέφρα των καμένων ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις φωσφορικών και αμμωνίας, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ευτροφισμού σε οικοσυστήματα ποταμών και λιμνών.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα Σαββατοκύριακο

6 Οκτ 2007

Ομολογία-σοκ από την Τζόουνς!

Με απροσδόκητο τρόπο η Μάριον Τζόουνς παραδέχτηκε ότι με τη βοήθεια των αναβολικών έκανε τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας της. "Έκανα χρήση στεροειδών πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000" ομολόγησε η Αμερικανίδα σπρίντερ, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την φημολογία, που είχε αναπτυχθεί γύρω από ο όνομά της, ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Η "χρυσή" Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, αλλά και παγκόσμια πρωταθλήτρια, αποκάλυψε πως έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας με την ονομασία "καθαρή", την οποία προμηθευόταν από το γνωστό εργαστήριο της "BALCO" για δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 1999, ο προπονητής της Τρέβορ Γκράχαμ.
Το θέμα αποκαλύφθηκε από γράμμα της σε φίλους της, που έφτασε στην κατοχή της εφημερίδας των ΗΠΑ "Washington Post".

ΣΧΟΛΙΟ: Εντελώς αναμενόμενο γεγονός για έναν αθλητισμό που δεν είναι τίποτε άλλο από "μπίζνες" σε μια κοινωνία που έχει θεοποιήσει το κέρδος...

Ελ Γκρέκο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

"Ο Γκρέκο και το εργαστήριό του", όπως τιτλοφορείται η έκθεση, σταθμεύει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς. Μαζί με τις δημιουργίες του Γκρέκο θα εκτεθούν έργα των μαθητών του, του γιου του Χόρχε Μανουέλ Θεοτοκόπουλι (1578-1631), του Λουίς Τριστάν (περίπου 1578-1631) και άλλων ζωγράφων που αποδίδονται στο εργαστήριό του, καθώς επίσης και έργα του Μπλας Μουνιόθ (τέλη 17ου αιώνα). Παράλληλα θα συμπεριληφθεί ένα αντίγραφο από το Μουσείο Πράδο το οποίο αρχικά είχε αποδοθεί στον Γκρέκο.
Επικεντρωμένη αποκλειστικά στην ισπανική περίοδο του Γκρέκο είναι η έκθεση η οποία στοχεύει να προβάλει την καθοριστική επιρροή του την εποχή εκείνη, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση του εργαστηρίου του.
Θα παρουσιαστούν συνολικά 58 έργα που τα δέκα φέρουν την υπογραφή του μεγάλου δημιουργού της ισπανικής τέχνης. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από μεγάλα μουσεία της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Ουγγαρίας και της Ελβετίας.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η Carmen Garrido από το Μουσείο Πράδο, ο Jose Alvarez Lopera, ιστορικός τέχνης επίσης από το Μουσείο Πράδο και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα ισπανικά.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού. Οι μαθητές θα παρακολουθούν αρχικά μία 20λεπτη προβολή, σχετική με τη ζωή και το έργο του Ελ Γκρέκο, και στη συνέχεια θα ξεναγούνται στην έκθεση από μουσειοπαιδαγωγό του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Στους μαθητές θα δίνεται εκπαιδευτικό βιβλίο σχετικό με το θέμα της έκθεσης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τηλεφωνούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 13:00 - 16:00 μ.μ. στο 210 7239438 για να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στο μουσείο.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

5 Οκτ 2007

Στοιχεία για την κατάσταση της εκπαίδευσης από την UNESCO και τη Διεθνή Οργάνωση των Εκπαιδευτικών

Περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση, το 55% των οποίων είναι κορίτσια.
Λιγότερα από τα δύο τρίτα των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα φτάσουν την τελευταία τάξη του δημοτικού, σε 41 χώρες.
Σε πολλές χώρες ο αριθμός των δασκάλων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 20% ώστε να διατηρηθεί η ελάχιστη αναγκαία αναλογία δασκάλων μαθητών.
771 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών δεν έχουν τις βασικές γνώσης ανάγνωσης.
Η UNESCO καταλήγει πως οι κυβερνήσεις δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν εντατικότερα σε προγράμματα εκπαίδευσης νέων και ενηλίκων.

Τη Δευτέρα η ανακοίνωση των ονομάτων Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γραφείων

Τη Δευτέρα 8/10/2007 θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που τοποθετούνται ως Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε στο esos στενός συνεργάτης του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Οι πρόεδροι των Συμβουλίων Επιλογής και οι αιρετοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέδωσαν στον κ. Στυλιανίδη τους πίνακες με τους νέους Προϊστάμενους και Διευθυντές χθες στις 5 το απόγευμα.

Σήμερα το πρωί έγιναν οι τοποθετήσεις κι επειδή υπήρξε ένα διαδικαστικό πρόβλημα με το Εθνικό Τυπογραφείο τα ονόματα θα ανακοινωθούν επίσημα τη Δευτέρα.

Αριθμό ΦΕΚ για την δημοσίευση των πινάκων το υπουργείο πήρε σήμερα το μεσημέρι.

Επειδή κυκλοφόρησαν φήμες περί παραποίησης των πινάκων αξιόπιστη πηγή του υπουργείου μας διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί διότι αντίγραφα των πινάκων με τα νέα στελέχη και τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων έχουν εκτός από την πολιτική ηγεσία και τα μέλη των Συμβουλίων που εκπροσωπούν παρατάξεις άλλων κομμάτων.

ΠΗΓΗ: esos

4 Οκτ 2007

Στις 16 Νοεμβρίου αποφασίζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για τις κινητοποιήσεις του κλάδου

Στο «ρυθμό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται οι καθηγητές το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης , σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσε ότι μετά την άγονη συνάντηση με τον υπουργό Παιδέίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα καλέσει τον κλάδο σε πολύμορφες κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβρη , χωρίς να αποκλείονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στις 23 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγηση κινητοποιήσεων προς τον κλάδο και θα ακολουθήσουν οι Γενικές Συνελεύσεις στις τοπικές ΕΛΜΕ .

Στις 16 Νοεμββρίου οι πρόεδροι των τοπικών Ενώσεων θα συνέλθουν στην Αθήνα για να αποφασίσουν εάν θα υιοθετήσουν ή θα απορρίψουν την πρόταση της διοίκησης του κορυφαίου συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Επίσης η ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη κοινή σύσκεψη με την ΔΟΕ και ΠΟΣΔΕΠ , προκειμένου να καταρτίσουν κοινό πρόγραμμα δράσης.

Μετεξεταστέοι στην ανάγνωση οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές μας

Ένας στους τέσσερις δεκαπεντάχρονους μαθητές (25,2%) στη χώρα μας έχει πρόβλημα ανάγνωσης, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου μόλις δύο ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα 500 καλύτερα τριτοβάθμια ιδρύματα του κόσμου.
Επίσης οι Έλληνες που δεν γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντιπροσωπεύουν το 65%- ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ οκτώ στους δέκα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά το Ιnternet.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Άμεσα η επιλογή και η τοποθέτηση νέων διευθυντών σχολείων

Το διήμερο ,σήμερα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και αύριο Παρασκευή, θα γίνει η τοποθέτηση Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την τοποθέτηση Προϊσταμένων και Διευθυντών Διευθύνσεων και Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ανασυγκροτηθούν τα ΠΥΣΠΕ και τα ΠΥΣΔΕ, καθώς και τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη λειτουργία τους., διότι εκκρεμούν πολλά υπηρεσιακά θέματα.

Αμέσως μετά θα συνεχιστεί η διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων .

Η τοποθέτηση των νέων διευθυντών στα σχολεία θα γίνουν με διαδικασίες «εξπρές» , δεδομένου ότι λήγει η παράταση θητείας που είχε δοθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Πάντως στις προθέσεις του νέου υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη είναι να ολοκληρωθεί το δυνατόν γρηγορότερο η τοποθέτηση των νέων διευθυντών των σχολείων.

ΠΗΓΗ : esos

3 Οκτ 2007

Σε γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ καλεί η ΟΛΜΕ

Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, μια και όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών η ΟΛΜΕ η συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Παιδείας ήταν άγονη.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της ΟΛΜΕ «ο υπουργός Παιδείας δήλωσε αδυναμία να δώσει θετική απάντηση και άμεση λύση σε οποιοδήποτε από τα ζητήματα που του τέθηκαν. Περιορίστηκε να επισημάνει ότι θα απαντήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα, το οποίο δεν προσδιόρισε με ακρίβεια».

Επίσης το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου αύριο Πέμπτη, 4/10/07, στις 12 το μεσημέρι, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας του εκπαιδευτικού.

Το περιβάλλον στο επίκεντρο


Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για την υπόθεση της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού με την καρκινογόνο ουσία εξασθενές χρώμιο, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργος Κολιοκώστας.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για το θέμα του Ασωπού, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και για τη λίμνη Κορώνεια ο Γιάννης Ζιώγας.
Την τροπολογία, για τα αυθαίρετα στις πληγείσες, από τις πυρκαγιές, περιοχές, ζητούν με επιστολή τους από τον Γιώργο Σουφλιά, το Τεχνικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Κατάληψη στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου πραγματοποίησαν, το πρωί, μέλη της νεολαίας Συνασπισμού. Αφορμή για την ενέργειά τους αυτή στάθηκε το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου στη Ζαχάρω Ηλείας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

ΠΗΓΗ: www.left.gr

Γιατί υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία;

Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: "Για μια ακόμη φορά παρατηρούνται ελλείψεις εκπαιδευτικών κυρίως στην περιφέρεια. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Στη Σκιάθο λείπουν τρεις φιλόλογοι, στην Αλόννησο δύο φιλόλογοι, στη Γλώσσα δύο φιλόλογοι, στο Τρίκερι μία φιλόλογος, στην Τσαγκαράδα δύο φιλόλογοι , στη Ζαγορά μία φιλόλογος.
Ρωτάμε: Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι ενώ τον Ιούνιο μετά τις μεταθέσεις στις περιοχές αυτές όχι μόνο καλύφθηκαν τα υπάρχοντα κενά αλλά υπήρχε και πλεόνασμα, 3 μήνες μετά υπάρχει η συγκεκριμένη κατάσταση;
Ώς πότε μέσω του μηχανισμού των υπουργικών αποφάσεων θα έχουμε σωρεία αποσπάσεων στο Υπουργείο, στις Διευθύνσεις, στα Ι.Ε.Κ., σε Μητροπόλεις και βουλευτικά γραφεία στην λογική του κομματικού ενδιαφέροντος και της εξυπηρέτησης ρουσφετολογικών δεσμεύσεων;"

ΠΗΓΗ: Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

2 Οκτ 2007

Να διατηρηθούν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας

Η διατήρηση όλων των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι αναγκαία διότι αποτελεί την καλύτερη υπόμνηση απέναντι στον πολεοδομικό γιγαντισμό μιας πόλης που συνέθλιψε στο διάβα της κάθε ίχνος ιστορίας, πολιτισμού και μνήμης.
Πέρα όμως απο την υπόμνηση, η σωτηρία των προσφυγικών θα αποτελέσει και δικαίωση για όλους εκείνους - ανθρώπους και κινήματα- που με την επίμονη δράση τους έχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποτρέψει το μοιραίο της κατεδάφισής τους. Το συγκρότημα προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας έχει μεγάλη αξία εξαιτίας της σημασίας του ως χώρου μνήμης των προσφύγων και των παιδιών τους μετά τον ξεριζωμό από τη Μ. Ασία.
Το συγκρότημα των προσφυγικών έχει επίσης μεγάλη καλλιτεχνική και επιστημονική αξία καθώς αποτελεί εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής μορφής Μπαουχάους –εκ των ελαχίστων της εποχής στην Ελλάδα– και εξαιρετική πολεοδομική διαμόρφωση ως μοναδικό συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών αντίστοιχα με ανάλογα εξαίρετα δείγματα στη Γερμανία κ.λπ. Το θέμα της διάσωσής του επαναφέρει στη νέα βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη με επίκαιρη ερώτησή της προς τους αρμοδίους υπουργούς.
Ρωτά συγκεκριμένα η βουλευτής αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη ως διατηρητέου του συνόλου του συγκροτήματος των προσφυγικών πολυκατοικιών προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι προθέσεις της Κρατικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του ΥΠΕΧΩΔΕ να κατεδαφίσουν τις έξι από τις οκτώ κατοικίες όπως έχει ήδη αποφασιστεί.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

"Η ακροδεξιά ομάδα, που από τις 16 Σεπτεμβρίου υπάρχει στο κοινοβούλιο, πανηγυρίζει ήδη για την πρώτη της μεγάλη ιδεολογική νίκη. Γιατί η κατάργηση του πολυσυζητημένου βιβλίου Ιστορίας είναι ακριβώς αυτό -και μόνο αυτό. Με όλη τη φιλότιμη συνδρομή πολλών αριστερών δημοσιολόγων και δημοσιογράφων και λίγων αριστερών ιστορικών, η νίκη είναι ολόκληρη της ακροδεξιάς. "Δεν τεμαχίζεται και δεν κληροδοτείται σε περισσότερους", όπως έλεγε κι ένας άλλος επίκαιρος κάποτε."
...........................................................................................................................................
Δεν είμαστε, ωστόσο, αφελείς. Ξέρουμε πως η έξοδός της Μαριέττας από τη Βουλή δεν οφείλεται σε μας. Και πάλι για νίκη της ακροδεξιάς πρόκειται. Δεν έχασε τη βουλευτική έδρα η νεοφιλελεύθερη Μαριέττα, αλλά η πολιτικά φιλελεύθερη Μαριέττα. Αυτή που δεν υπέγραψε για τις ταυτότητες, αυτή που υπερασπίστηκε θεσμικά το βιβλίο της Ιστορίας αρνούμενη να νομιμοποιήσει τον ακροδεξιό ορυμαγδό.
.................................................................................................................................................
Να το ξαναπώ. Η απόσυρση του βιβλίου αποτελεί καθαρή νίκη των καθαρών ακροδεξιών. Άρα, αποτελεί μεγάλη ήττα της αριστεράς, ακόμη κι αν όλα όσα ειπώθηκαν για την παιδαγωγική και επιστημονική υστέρηση του βιβλίου ήταν απολύτως αληθινά -που δεν ήταν. Γι' αυτό δεν πρέπει να το περάσουμε αψήφιστα. Πρόκειται για μέγιστο θέμα. "

Απόσπασμα από άρθρο του Χρήστου Λάσκου στην "ΑΥΓΗ" 1/10/2007

Στην 22η θέση μεταξύ 29 χωρών η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας

Κ άθε χρόνο και χειρότερα πηγαίνει η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας. Στην 22η θέση βρέθηκε η χώρα μας- σε σύνολο 29 ευρωπαϊκών χωρών- ως προς τις υπηρεσίες υγείας της, από τη 17η που κατείχε τα παλαιότερα έτη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΗCΙ) για το 2007, που δημοσιεύθηκε χθες, η θέση αυτή δόθηκε στην Ελλάδα με γνώμονα τη «φιλικότητα» των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αυστρία με 806 βαθμούς. Ακολουθούν η Ολλανδία με 794 βαθμούς (κατείχε την πρώτη θέση το 2005), η Γαλλία με 786 βαθμούς (πρώτη το 2006), η Ελβετία, η Γερμανία και η Σουηδία. Η χώρα μας συγκέντρωσε μόλις 561 βαθμούς, δηλαδή λιγότερους ακόμη και από τη Σλοβενία (564 βαθμοί). Την 23η θέση καταλαμβάνει η Σλοβακία, την 24η η Ουγγαρία και την 25η η Ρουμανία. Πολλά σκαλοπάτια υψηλότερα από την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος, καθώς έλαβε τη 13η θέση συγκεντρώνοντας 629 βαθμούς.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes